Šv.Kristoforo orkestras renkamas aukas veš karo alinamiems Ukrainos vaikams

Jau ne pirmą kartą „Caritas“ ir Šv.Kristoforo kamerinis orkestras bendradarbiauja rinkdami paramą vaikams, tačiau iki šiol ši parama būdavo skirta Lietuvos vaikams. Rengdamasis gastrolėms Rytų Ukrainoje orkestras nutarė pradžiuginti parama ir pafrontės zonos vaikų namų bei vienos skurdžiausių Luhansko apskrities mokyklų ugdytinius.

Paramos Ukrainai koncertas Kaune. <br> M.Mikulėno nuotr.
Paramos Ukrainai koncertas Kaune. <br> M.Mikulėno nuotr.
Paramos Ukrainai koncertas Kaune.<br> M.Mikulėno nuotr.
Paramos Ukrainai koncertas Kaune.<br> M.Mikulėno nuotr.
Parama pasiekė vaikų namus Severodonecke.
Parama pasiekė vaikų namus Severodonecke.
Suniokota mokykla Širokinės gyvenvietėje Rytų Ukrainoje.
Suniokota mokykla Širokinės gyvenvietėje Rytų Ukrainoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-02-06 08:29

Tai - 2017 m. rugsėjo mėn. pradžioje įvykdyto paramos projekto tęsinys. Tuomet į Ukrainą buvo išvežta parama pafrontės vaikų namams. Jos rinkimą organizavo Lietuvos šaulių sąjunga kartu su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru ir portalu „Versli mama“. 

Praėjusiais metais prieš kelionę Šv.Kristoforo kamerinis orkestras surengė paramos koncertą Kauno karininkų ramovėje ir surinko beveik 1000 eurų, už kuriuos buvo nupirkta įvairių vaikams reikalingų daiktų pagal vaikų namų prašymą (knygų, žaislų, vitaminų, tyrelių, sulčių, arbatos, sauskelnių ir kt.). Šiais metais surinkta parama bus skirta toms pačioms dviem vaikų namų institucijoms Severodonecke ir mokyklai Novodružeske. 

Ukrainoje vykstantis karas tiesiogiai veikia ne tik karius, bet ir civilius gyventojus. Dėl skurdo, iširusių šeimų, žuvusių arba sužeistų tėvų labai išaugo apleistų vaikų skaičius; juos priglaudžia vaikų namai. Luhansko apskritis ir prieš karą buvo viena skurdžiausių Ukrainos vietovių, o karo metu situacija tapo ypač sudėtinga.

Vaikų namai gauna labai kuklias finansines dotacijas, jiems nuolat trūksta lėšų elementariems kasdieniams poreikiams patenkinti, todėl ten džiaugiamasi kiekvienu atvežtu daiktu. Už surinktus pinigus bus perkamas kūdikių maistas, sauskelnės, lavinamieji žaislai, knygos, kanceliarinės prekės, muzikos instrumentai ir kiti svarbūs daiktai.

Ne mažiau sudėtinga situacija pafrontės mokyklose – mokinių ugdymas tokiomis  sąlygomis yra didžiulis iššūkis čia dirbantiems mokytojams. Kasdien karo siaubiamą aplinką matančių, namuose artimųjų gedinčių šeimų vaikams mokslai dažnai neberūpi, o tai kelia pavojų visuomenės raidai. Pasiaukojamo pedagogų darbo dėka mokyklose kuriamos nedidelės saugumo ir žinių salelės, tačiau vietinių pagalbos čia negana. 

Mokykloms trūksta ugdymo priemonių, visiškai nusidėvėjęs sportinis inventorius, klasės minimaliai aptvarkomos tik tėvų lėšomis, užklasiniam – kultūriniam ir muzikiniam – mokinių ugdymui lėšų beveik niekada nelieka. Siekdamas skatinti susidomėjimą muzika, orkestras Novodružesko mokykloje ves edukacinį renginį, tuo pačiu mokyklai dovanos muzikos instrumentų ir garso aparatūros rinkinį muzikinei veiklai.  

Iš Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kultūros ministerijos gavęs paramą gastrolėms Rytų Ukrainoje Šv. Kristoforo kamerinis orkestras galės aplankyti labiausiai nuskriaustas Ukrainos vaikų namų institucijas Severodonecke ir Novodružeske. Suvienijus jėgas su Lietuvos „Caritu“, siekiama tęsti 2017 m. kilusią iniciatyvą ir bent kiek palengvinti karo nualintų Ukrainos vaikų kasdienybę. 

„Pats turiu dviejų metukų sūnų, puikiai suprantu, ką reiškia vaikas ir kiek jam visko reikia. Tai, ką Ukrainos vaikai šio karo metu patiria, yra siaubinga. To nelinkėčiau nė vienam žmogui, juo labiau vaikui. Mes, orkestras, Lietuvos „Caritas“ ir visi Lietuvos žmonės galime kažkuo prisidėti palengvindami karo sužalotų našlaičių, kenčiančių skurdą ir skausmą, kasdienybę“, – kalbėjo orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas.   

Prisidėti galite pervesdami aukas/paramą į specialiai projektui skirtą sąskaitą: 
Gavėjas – Lietuvos Caritas
A.s. LT02 7300 0101 3718 2270
Bankas „Swedbank“ 
Taip pat kviečiame aukoti į Caritas aukų dėžutę Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vykstančių koncertų metu.
Kartu su Lietuvos Caritas pradėta paramos akcija tęsis iki pat gastrolių pradžios – kovo 7 d. imtinai.  
Kontaktai: info@kristoforas.lt , +370 677 07044, info@caritas.lt +370 600 906363

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.