Montserrat Caballe: keli įdomūs faktai iš operos žvaigždės gyvenimo

Spalio 6-ąją iš Ispanijos atskriejo liūdna žinia: Barselonoje mirė operos primadona Montserrat Caballe. Šių metų balandį jai suėjo 85 metai. Jos gyvenimas buvo toks pat nuostabus kaip ir balsas.

 M.Caballe pristato autobiografinę knygą 1995 m.
 M.Caballe pristato autobiografinę knygą 1995 m.
 M.Caballe jaunystėje.
 M.Caballe jaunystėje.
 M.Caballe su vyru ir sūnumi Milane 1971 m.
 M.Caballe su vyru ir sūnumi Milane 1971 m.
 Operos solistė M.Caballe 1971 m.
 Operos solistė M.Caballe 1971 m.
 Garsusi M.Caballe ir F.Mercury duetas.
 Garsusi M.Caballe ir F.Mercury duetas.
N.Kazlaus Vilniuje koncertavo su su M.Caballe dukra.<br>T.Bauro nuotr.
N.Kazlaus Vilniuje koncertavo su su M.Caballe dukra.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-10-08 17:39, atnaujinta 2018-10-08 20:58

Pateikiame keletą ryškių istorijų apie jos vaikystę ir šeimą, meilę ir šlovę, apie draugus, apie liūdnus, kurioziškus ir laimingus atsitikimus.

Vardas – nuo šventojo kalno

Viso dainininkės vardo nesitreniravęs nė neištarsi – Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch. Tėvai jai davė šventosios Marios Montserrat vardą.  Ispanijoje yra taip pavadintas šventasis kalnas. 

Maria gimė neturtingoje šeimoje. Jaunystėje jai teko dirbti siuvėja, sukirpėja, pardavėja, kad turėtų iš ko susimokėti už mokslą, muzikos, italų ir prancūzų kalbų pamokas. Ką jau ką, bet išsilavinimą tėvai jai suteikė gerą.

Ištekėjo 31 metų „už pirmojo ir vienintelio“

Tai graži meilės istorija, trukusi 54 metus. Dainininkės vyras Bernabe Marti XX a. viduryje buvo žinomas tenoras. Gražuolis. Vyresnis už M.Caballe penkeriais metais. Jie susipažino, kai B.Marti pakvietė pakeisti susirgusį „Madam Baterflai“ solistą. 

Operoje yra bučinio scena. B.Marti pabučiavo Montserrat taip aistringai, kad ji vos neapalpo. Dainininkei buvo 31 metai ir ji jau nepuoselėjo vilčių ištekėti.  Ir staiga užklupo pirmoji meilė iš pirmo žvilgsnio. Kaip pasirodė – visam gyvenimui.

Santuokos ceremonija buvo numatyta to pačio šventojo Montserato kalno bažnyčioje. O vestuvių dieną ištiko force majeure: pliūptelėjo liūtis, kelias pažliugo ir seno automobilio, kuriuo jaunoji su motina važiavo į bažnyčią, variklis užgeso pusiaukelėje. Pro šalį važiavęs geraširdis vairuotojas moteris nugabeno iki bažnyčios, bet abi atrodė tikrai ne šventiškai: šlapios, aptaškytomis suknelėmis. Tokia jaunoji ir nuėjo prie altoriaus. Užtat lietus tapo geru ženklu: santuoka buvo laiminga.

Jie turėjo du vaikus: Bernabe ir Montserrat. Duktė Montsita (jai 45 metai) taip pat tapo dainininke, dažnai koncertuodavo su mama (taip pat – ir Lietuvoje), jos dukrai Danielai šešeri metai.

Sūnus Bernabe taip pat pasirinko kūrybinę profesiją, tačiau neišgarsėjo.

M.Caballe vyras keletą metų dainavo su žmona, bet netrukus metė dainininko karjerą. Vieni sako, kad dėl širdies negalavimų, kiti – kad dėl žmonos ir šeimos. Kad ir kur Montserrat būtų gastroliavusi, jie visada palaikė ryšį.

Šlovę pelnė pakeitusi dainininkę

Pasaulinė šlovė Montserrat laukė praėjus metams po santuokos, kai ją pakvietė pakeisti tuometės operos žvaigždės Marilyn Horne (ji susirgo) Niujorko „Carnegie Hall“. M.Caballe padainavo Lukrecijos Bordžijos partiją to paties pavadinimo Gaetano Donizetti operoje ir publika sukėlė jai 20 minučių trukusias ovacijas.

Garsiausi muzikos kritikai pavadino ją Marios Callas, kuri kaip tik tais metais baigė solinę karjerą, įpėdine  ir nauju „geriausiu pasaulio sopranu“. M.Caballe savo ruožtu visada vadino M.Callas savo dievaite. 

Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus draugė

Vienintelė lietuvė, dainavusi su M.Caballe, – Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus. Jų draugystė tęsėsi 18 metų –  nuo 2000-ųjų, kai Nomeda Andoroje dalyvavo dainavimo meistriškumo kursuose, kuriuos vedė M.Caballe. Ji išgirdo N.Kazlauskaitę-Kazlaus, apsiverkė ir pasakė: „Mes turime deivę, koks nuostabus jos balsas!“

Tada Montserrat pakvietė Nomedą dainuoti. Jos atliko pagrindinius vaidmenis premjeriniuose spektakliuose, dainavo duetus koncertuose Ispanijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Lietuvoje, kitur.

Likimas lėmė, kad N.Kazlauskaitė-Kazlaus buvo paskutinė M.Caballe scenos partnerė moteris, dainavusi su ja operoje. Paskutinį kartą 2002 metais abi dainavo Barselonos „Grand Teatre del Liceu“ retai statomoje Camille’io Saint-Saenso operoje „Henrikas VIII“. Montserrat įkūnijo karaliaus pirmą žmoną Katariną Daragon, Nomeda – antrąją Aną Bolen. 

Melomanai iš viso pasaulio plūdo į penkis premjerinius spektaklius. Montserrat įtraukė jų dainuojamą ištrauką iš šios operos į dokumentinį filmą apie ją „Caballe Beyond the Music“ ir į daugybę leidinių.

Lietuvės ir katalonės bendravimas buvo labai artimas, Nomeda susidraugavo ir su jos dukra Monsita. Šis ryšys tęsiasi – dabar šiltus tarpusavio santykius palaiko Nomedos dukra Odabela ir Monsitos dukra Daniela.

Papilnėjo po autokatastrofos

Jaunystėje dainininkė buvo liekna. Viskas pasikeitė po sunkios automobilio avarijos. Medikai tiesiog išplėšė M.Caballe iš mirties nagų, bet po galvos traumos atrofavosi smegenų dalis, atsakinga už lipidų apykaitą (paprasčiau tariant, – riebalų deginimą organizme).

„Jeigu išgeriu stiklinę vandens, mano organizmas reaguoja taip, tarsi būčiau suvalgiusi didžiulį pyragą“, – guodėsi dainininkė viename interviu.

Per metus ji priaugo daugiau kaip keturiasdešimt kilogramų ir vėliau jau nepajėgė sulieknėti. Būdama 161 cm ūgio svėrė daugiau kaip šimtą kilogramų. Nuo tada laikėsi dietos: visai nevartojo alkoholio, tik vandenį, valgė daugiausia daržoves, vaisius, žalumynus ir grūdines kultūras. Problemos iš to nedarė: „Gyvenime tiek nuostabių dalykų ir be skanaus maisto! Be to, nemėgstu ruošti maisto.“

Kaip brolis Carlosas tapo asmeniniu impresarijumi

Negraži istorija nutiko, kai jauna Montserrat atvyko užkariauti Italijos. Kažkoks vietos impresarijus rėžė tiesiai: girdi, tokiai storulei nėra ko veikti scenoje, važiuokite, iš kur atvažiavusi, susiraskite vyrą, gimdykite vaikus ir kepkite pyragus.

M.Caballe vos neapsiverkė iš nuoskaudos. Tuomet brolis Carlosas ir pasakė, kad pats taps jos asmeniniu impresarijumi. Kaip matome, M.Caballe karjera susiklostė puikiai.

Kaip tik Carlosas sumanė supažindinti seserį su Freddie Mercury.

O apie brolio ir sesers kilnius darbus sklando legendos. Antai jie dėjo visas pastangas, kad padėtų Jose Carrerasui (po vyro tapusiam jos nuolatiniu scenos partneriu) įveikti kraujo vėžį. 

 Buvo nuteista už mokesčių vengimą

2015 metais M.Caballe teismas skyrė lygtinę pusės metų laisvės atėmimo bausmę ir daugiau nei 250 tūkst. eurų baudą už mokesčių vengimą.

„Taip, aš prisipažįstu“ – tai viskas, ką teisme pasakė M.Caballe.

Ji iš tiesų penkerias metus nemokėjo mokesčių už pajamas iš koncertų, kuriuos, nors ir būdama solidaus amžiaus, rengė visame pasaulyje. Kaltintojų teigimu, gyvendama Barselonoje, ji nukreipė savo pajamas per vieną bendrovę Andoroje, taip atimdama iš ispanų mokesčių surinkėjų 500 tūkst. eurų, kuriuos ji, beje, vėliau sumokėjo. 

2012 metais insultą patyrusiai M.Caballe buvo leista dalyvauti teismo posėdyje per telekonferencinį ryšį. 

F.Mercury dovanotą vyną atkimšo per dukters vestuves

Devintajame dešimtmetyje Barselonos meras pasiūlė M.Caballe prisidėti prie pasirengimo 1992 m. Barselonos olimpinėms žaidynėms. Dainininkė susimąstė: reikia kokio nors šiuolaikinio numerio. Taip kilo mintis pabendradarbiauti su roko žvaigžde,  grupės „Queen“ lyderiu F.Mercury. Freddie  atlėkė vos pakviestas. Tuomet M.Caballe ir sužinojo, kad jis senas jos gerbėjas, buvo jos koncerte Niujorke ir perka visas jos plokšteles.

Dar dainininkę nustebino ne tik jo talentas, bet ir muzikinis išsilavinimas. Taip atsirado megahitas „Barcelona“, kuris nuskambėjo ir per olimpinių žaidynių atidarymą jau po F.Mercury mirties.

Operos primadona ir rokeris susidraugavo.  O šampanu, kurį jai padovanojo Freddie, Montserrat vaišino svečius per savo dukters vestuves. Dainininkui atminti.

Balsą lavino specialiais pratimais

Per kiekvieną jubiliejų M.Caballe gerbėjai  kalbėdavo: taip, laikas daro savo, bet jos dieviškas sopranas nepraranda grožio, balsas netgi jaunėja.

Paslaptį atskleidė pati dainininkė viename interviu. Pasirodo, ji kiekvieną dieną darydavo specialius kvėpavimo pratimus, kurių išmoko dar konservatorijoje.

„Pratimai panašūs į įprastą mankštą. Darau juos visą gyvenimą po dvi valandas kasdien. Tai – šalia repeticijų, – pasakojo primadona. – Todėl mano balsas nepraranda kokybės.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.