Naujausią kūrinį Azerbaidžane pristatęs V. Karčiauskas: pasijutau mažuoju Lietuvos kultūros ambasadoriumi

Pirmąjį vasaros penktadienį, birželio 7-ąją, Baku mieste įvyko Tarptautinė turkologų konferencija, skirta Azerbaidžano abėcėlės sukūrėjo Afado Qurbanovo (1929-2009) aštuoniasdešimtmečiui paminėti.

Azerbaidžano Pedagoginiame Universitete iškilmingai atidengta Vytauto Karčiausko skulptūrinė kompozicija „Gyvosios Legendos“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Azerbaidžano Pedagoginiame Universitete iškilmingai atidengta Vytauto Karčiausko skulptūrinė kompozicija „Gyvosios Legendos“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Valdas Lastauskas ir Vytautas Karčiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Valdas Lastauskas ir Vytautas Karčiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kompozicija „Gyvosios Legendos“ pagaminta iš granito, nerūdijančio plieno ir bronzos. Jos svoris – 640 kg.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kompozicija „Gyvosios Legendos“ pagaminta iš granito, nerūdijančio plieno ir bronzos. Jos svoris – 640 kg.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 2:08 PM

Prieš prasidedant konferencijai Azerbaidžano Pedagoginiame Universitete buvo iškilmingai atidengta Vytauto Karčiausko specialiai tam sukurta skulptūrinė kompozicija „Gyvosios Legendos“.

Azerbaidžano Pedagoginio Universiteto rektorius pristatant kūrinį išreiškė išskirtinę pagarbą Lietuvai ir autoriui.

Jis pažymėjo, kad skeptikai prieštaravo dėl to, kad Afado Qurbanovo atminimo lentos sukūrimui pasirinktas ne vietinis, o Lietuvos menininkas, bet pamatę jo kūrinį užbaigtą, tapo šio menininko besalygiškais gerbėjais.

Lietuvos ambasadorius Valdas Lastauskas konferencijos metu akcentavo, kad šis Lietuvos menininko kūrinys (po V. Krėvės) yra isimintinas kultūrinis įvykis nuo šiandien paliksiantis naują ryškų pėdsaką Azerbaidžano ir Lietuvos santykių plotmėje.

„Gal kam ir keista, bet tikrai daug žmonių pirmą kartą išgirdo ir Lietuvos vardą todėl pasijutau lyg ir mažuoju Lietuvos kultūros ambasadoriumi.

Žiūrovai ir konferencijos dalyviai aktyviai fotografavosi prie kūrinio su autoriumi, bei iki smulkmenų klausinėjo ir gilinosi į kūrinio kompozicijos sąrangą bei filosofiją ir stebėjosi atradę jame paslėptas sukoduotas mintis.

Išskirčiau ir didžiulį jų televizijos kompanijų, spaudos bei pačių organizatorių skiriamą dėmesį pačiam kūriniui ir mūsų šaliai.

Žiniasklaidos atstovai pažymėjo ir išskyrė tai, kad mano sukurta skulptūrinė kompozicija ryškiai išsiskiria savitu komponavimo stiliumi, filosofija ir modernumu lyginant su jų menininkų nusistovėjusiais kūrybos stiliais.

Organizatoriai buvo iškėlę salygas menininkams – sukurti A.Qurbanovo portretinį bareljefą, o mano kūrinys tradicinę Bareljefo sampratą tikrai gerokai praplėtė.

Nustebino ir begalinis azerbaidžaniečių svetingumas.

Kasdien laisvu metu buvo organizuojamos jų nacionalinio maisto degustacijos, ekskursijos po Bakų miestą, muziejus ir meno galerijas.

Sulaukiau didžiulės pagalbos pastatant ir patį kūrinį. Šiame nelengvame procese dalyvavo 8 pagalbininkai- savanoriai.

Kompozicija „Gyvosios Legendos“ pagaminta iš granito, nerūdijančio plieno ir bronzos. Jos svoris – 640 kg. Išmatavimai – 1.35 m. x 0,35m. x – 3,20 m.H“, – pasakojo V.Karčiauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.