Kviečia pirmoji vizualinio teatro eskizų vitrina Lietuvoje

VšĮ „Baltijos kamerinis operos teatras“ kviečia Lietuvos teatro žiūrovus į iki šiol nematytą renginį – pirmąją Lietuvoje vizualinio teatro spektaklių eskizų vitriną (ang. „showcase“).

 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
 „Kosmos theatre Lab‘19“.<br> D.Pu nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 1:59 PM

Vizualinis teatras – retai sutinkamas Lietuvoje, pasaulines teatro tendencijas atliepiantis, šiuolaikines technologijas su klasikiniais teatro žanrais jungiantis bei asociatyviais įvaizdžiais grįstas neliteratūrinis teatras. Vizualinio teatro atstovais pasaulyje laikomi tokie pripažinti kūrėjai, kaip Robertas Wilsonas, Romeo Castellucci, Philippe'as Genty, Robertas Lepage'as, rusų trupė „Akhe“.

„Kosmos theatre Lab‘19“ – tai intensyvios mėnesio trukmės vizualinio teatro dirbtuvės, skirtos profesionaliems teatro aktoriams, režisieriams bei scenografams. Spalio pradžioje dirbtuvių komisija atrinkto 21 teatro pofesionalą, kurie lankė vizualinio teatro meistriškumo kursus, vedamus vieno garsiausių pasaulio lėlių teatro pedagogų ir režisierių Dudos Paiva'os (Brazilija), Amsterdame gyvenančios lietuvių choreografės ir šokėjos Godos Žukauskaitės, videomenininko ir teatro dailininko Rimo Sakalausko, videomenininkų, televizijos ir kino režisierių Kornelijaus Jaroševičiaus bei Miko Žukausko, teatro režisieriaus Žilvino Vingelio bei lėlių teatro režisieriaus Rimo Driežio.

Šiose dirbtuvėse dalyviai gilinosi į vizualinės dramaturgijos kūrimo metodus, lėlių teatrą suaugusiems, vaidybą su videoprojekcijomis, videoprojekcijų panaudojimo būdus bei kūno dramatugiją.

Dirbtuvių pabaigoje keturios profesionalių kūrėjų komandos pradėjo įtemptas autorinių spektaklių repeticijas, kad per tris savaites sukurtų ir Lietuvos publikai pristatytų keturis vizualinio teatro spektaklių eskizus, kuriuose panaudotų išmoktas kūrybines taktikas nagrinėjant visuomenei ir patiems kūrėjams aktualias temas.

Taigi jau šį šeštadienį, lapkričio 23d. 18 val. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje vyks visų keturių dirbtuvių dalyvių sukurtų spektaklių eskizų pristatymas. Šis renginys vainikuos 33 dienas trukusią pirmąją Lietuvoje profesionaliems teatro menininkams organizuojamą vizualinio teatro laboratoriją „Kosmos theatre Lab‘19“ ir nustebins Lietuvos publiką neregėtais, vizualiais ir drąsiais jaunų kūrėjų darbais.

Vakare laukia spalvinga žanrų ir temų atžvilgiu programa. Pirmoji savo darbą pristatys jauna teatro režisierė, režisieriaus Jono Vaitkaus mokinė Miglė Remeikaitė. Jos komandos spektaklio eskizas pavadinimu „Kaip sekasi?“ lengvai ir šmaikščiai kvies apmąstyti, kas yra sėkmė ir atkreipti dėmesį į šios sąvokos ambivalentiškumą.

Spektaklio eskizo scenografė – Marina Jasinskaja, projekcijų dailininkas – Nidas Kaniušas, kompozitorius – Jokūbas Tulaba, vaidins aktoriai Mindaugas Ancevičius, Goda Simonaitytė, Ieva Stašelytė ir Eglė Ukanytė.

Antroji komanda, vadovaujama režisierės Sigitos Pikturnaitės, pristatys eskizą „No filter“, kuriame tirs tikrovės ir socialinių medijų konfliktą – ar šiuolaikinėje visuomenėje „Instagram“ ir „Facebook“ filtrai prilygsta kaukei? Ar mes vis dar norime ir sugebame pamatyti, kas yra už filtro?

Spektaklio eskizo scenografė – Dalia Kiaupaitė, vaidins aktorės Rūta Kumpikaitė, Gabrielė Penčylaitė, Kristina Marija Kulinič ir Kristina Maurusevičiūtė.

Trečioji dirbtuvių komanda, režisieriaus ir muzikanto Vido Bareikio bei režisieriaus Algirdo Latėno mokiniai, pristatys spektaklio „Svaigulys“ eskizą.

Debiutuojantis režisierius Motiejus Ivanauskas su savo kurso draugais aktoriais Mariumi Gotbergu, Saule Sakalauskaite, Kamile Lebedyte, Povilu Jatkevičiumi, kompozitoriumi ir grupės „Kedrostuburas“ vokalistu Matu Saladžiumi bei scenografe Liepa Gaidauskaitė leisis į vaizduotės kelionę, kurioje paprasčiausi daiktai virs veikėjų mokytojais, kelio rodyklėmis bei likimo ženklais. Veikėjai bus priversti patirti būsenas, nardinančias jų sveiką protą į vandenį, pasiilgtus prisiminimus.

Ketvirtosios komandos režisierius – vienas iš „Kosmos theatre Lab‘19“ iniciatorių Ž.Vingelis. Jo pristatomo spektaklio eskizas „Nirtulys“ nagrinės vidinio pykčio, dievoeiškos bei „normalumo“ normatyvų neatitinkančių žmonių atsiribojimo nuo išorinio pasaulio temą.

Kodėl žmonės, kuriems ypač reikia kitų pagalbos, lieka vieni? Ar šis visuomenės atsiribojimas nuo savo pačių šešėlio nepaskatina jo augti, o ten gyvenančių žmonių – dar lengviau pasiduoti tamsai?

Veikėjų pasąmonę regima pavers scenografai Dovilė Gecaitė, Oles Makukhin bei kostiumų dailininkė Akvilė Jančauskaitė, pasąmonės muziką kurs Andrius Šiurys. Vaidins aktoriai Goda Simonaitytė bei Mindaugas Ancevičius.

Pasak festivalio iniciatorių režisieriaus Ž.Vingelio bei projekto vadovo Dariaus Vizbaro, keli dirbtuvėms atiduoti mėnesiai buvo ne tik puiki proga patyrinėti vizualinio teatro fenomeną, bet ir susipažinti su neįtikėtinai įdomiais ir atvirais dirbtuvių dalyviais bei užmegzti tvirtesnę partnerystę su dirbtuvėse dėsčiusiais lektoriais iš Lietuvos ir užsienio.

„Nekantraujame mėnesį trukusius kūrybinio darbo vaisius pristatyti kuo platesnei auditorijai, todėl eskizų pristatymas bus nemokamas. Tikimės, kad publika pamėgs vizualinį teatrą ir paskatins organizacinę komandą tęsti „Kosmos theatre Lab“ kitais metais“, – vylėsi projekto sumanytojai.

VšĮ „Baltijos kamerinis operos teatras“ organizuojama vizualinio teatro spektaklių eskizų vitrina „Kosmos theatre Lab’19 SHOWCASE“ įvyks lapkričio 23d. (šeštadienis) 18 val. Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje. Renginys NEMOKAMAS (renginio organizatoriai pasilieka teisę savo nuožiūra išprašyti ar neįleisti į renginį žmonių, kurie pažeidžia pagarbos aktoriams bei kitiems žiūrovams taisykles).

Daugiau informacijos www.balticopera.com bei https://www.facebook.com/BaltijosKamerinisOperosTeatras/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.