Tėvui talentu nenusileidžianti 76-metė Geraldine Chaplin grįžta į kino ekranus

Geraldine Chaplin tiesiog buvo lemta tapti žvaigžde. Jos tėvas – legendinis aktorius ir režisierius Charlie Chaplinas, o senelis Eugene O'Neillas – literatūros Nobelio laureatas, vienas svarbiausių XX amžiaus pjesių autorius.

G.Chaplin juostoje „Imperatorius basas“.
G.Chaplin juostoje „Imperatorius basas“.
G.Chaplin (antra iš kairės) juostoje „Imperatorius basas“.
G.Chaplin (antra iš kairės) juostoje „Imperatorius basas“.
G.Chaplin(trečia iš kairės) juostoje „Imperatorius basas“.
G.Chaplin(trečia iš kairės) juostoje „Imperatorius basas“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-08-15 15:02

Sukūrusi daugiau nei pusantro šimto vaidmenų kine ir televizijoje, Geraldine niekada nesivaikė Holivudo šlovės ir pasirinko kitokį kino žvaigždės kelią.

Jos talentu netrukus galės įsitikinti ir Lietuvos žiūrovai – nuo rugpjūčio 21 d. aktorę išvysime režisierių Peterio Brosenso ir Jessicos Woodworth politinėje satyroje „Imperatorius basas“ („The Barefoot Emperor“, 2019).

Ne tik humoras

Pelniusi ne vieną „Auksinio gaublio“ nominaciją, aktorė visada dirbdavo su režisieriais, kurių darbai jai patinka, nebūtinai Holivudo didžiaisiais. Galbūt todėl sulaukusi 76-erių ji vis dar nenustoja dirbti.

Nors skirtingai nei jos tėvas, Geraldine tapo žinoma labiau dėl draminių vaidmenų, ji taip pat paveldėjo jo humorą. Žiūrovai tuo įsitikins politinėje satyroje „Imperatorius basas“, kurioje aktorė pasirodė kaip viena iš Tito saloje veikiančios sanatorijos gyventoja ir būsimosios Europos imperijos architektė.

„Prisimindama prieš 80 metų tėvo sukurto filmo „Didysis diktatorius“ įtaką, G.Chaplin įsitikinusi, kad geriausias žmonijos ginklas yra humoras. Mes jai pritariame“, – sakė apie kūrybinę partnerystę filmo „Imperatorius basas“ režisieriai.

Baletą iškeitė į aktorystę

Ketvirtoji iš vienuolikos Ch.Chaplino atžalų ir vyriausia iš paskutiniosios aktoriaus santuokos Geraldine svajojo tapti balerina. Tačiau, kaip pati prisipažino, iškeitė šokėjos karjerą į aktorystę, supratusi, kad niekada nebus pati geriausia.

„Neužtenka būti gera baleto šokėja, turi būti puiki, o man nebuvo lemta tokia tapti. Būčiau nuvylusi save ir tėvą,“ – 1964-aisiais interviu pasakojo moteris.

Baleto trupė, kurioje šoko Geraldine, dažnai naudodavosi jos žymia pavarde, siekdama pritraukti kuo daugiau žiūrovų. Tačiau jai tai nepatiko ir jauna šokėja nusprendė viską mestusi sekti tėvo pėdomis, kurio filmuose vaidino nuo vaikystės.

Tikrasis 20-metės debiutas įvyko Davido Leano filme „Daktaras Živago“ (1965), kuris vėliau buvo apdovanotas 5 „Oskarais“. Geraldine už daktaro žmonos vaidmenį buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“, kaip daug žadanti jauna aktorė.

Filmavosi pas Pedro Almodovarą

Su „Daktaro Živago“ filmavimo komanda ji praleido 14 mėn. Ispanijoje. Kai visi jau krovėsi daiktus grįžti į JAV, Geraldine nusprendė likti Madride, kurį be galo pamilo. Čia ji pagimdė abu savo vaikus (dukra Oona Chaplin vaidino „Sostų karuose“) bei tapo mūza ne vienam režisieriui, tarp jų – ir Pedrui Almodovarui. G.Chaplin suvaidino vieną pagrindinių vaidmenų jo filme „Pasikalbėk su ja“ (2002).

Madride aktorė sutiko savo pirmąjį vyrą – režisierių Carlosą Saurą, su kuriuo per dvylika metų trūkusius santykius sukūrė 7 filmus. Pirmasis bendras jų darbas „Pipirmėtės frapė“ („Peppermint Frappé“, 1967) Berlyno kino festivalyje buvo apdovanotas už geriausią režisūrą.

Tačiau net ir tapusi nepriklausomo kino žvaigžde, Geraldine vis sugrįždavo į Holivudą. 1975 m. ji buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“ už vaidmenį Roberto Altmano filme „Našvilis“ („Nashville“, 1975), o vėliau pasirodė Martino Scorseses juostoje „Nekaltybės amžius“ („The Age of Innocence“, 1993).

Vaidino savo močiutę

Tikriausiai daug kas prisimena Robertą Downey Jr. išgarsinusį Ch.Chaplino vaidmenį filme „Chaplin“ (1992). Jame herojaus motinos Hannos Chaplin vaidmuo atiteko jos anūkei Geraldinai.

Prisimindama pirmąjį susitikimą su R.Downey Jr., Geraldina sakė pasijutusi, lyg vėl matytų jauną savo tėvą. Pasisekimo sulaukęs filmas buvo nominuotas 3 „Oskarams“, o Geraldine vėl grįžo prie mažesnių filmų. Paskutinis jos vaidmuo – belgų satyrinėje komedijoje „Imperatorius basas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.