Atnaujintas 2021 metų Kultūros tarybos finansavimo konkursų kalendorius

2020 m. spalio 22 d. Lietuvos kultūros taryba atnaujino 2021 m. finansavimo konkursų kalendorių. Planuojama, kad artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.

Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> M.Patašiaus nuotr.
Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> M.Patašiaus nuotr.
Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> T.Bauro nuotr.
Artimiausi kitų metų finansavimo konkursai prasidės jau lapkričio 3 ir 16 dienomis.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2020, 9:10 PM, atnaujinta Oct 22, 2020, 9:28 PM

Nuo lapkričio 3 d. Lietuvos kultūros tarybos Elektroninėje kultūros ir meno projektų valdymo informacinėje sistemoje bus priimamos paraiškos kultūros ir meno sričių ir finansavimo programų „Kultūros ir kūrybinės industrijos“ (veikloms „Kultūros startuoliai“ ir „Tinklaveika“), „Etninė kultūra ir nematerialus kultūros paveldas“, „Kultūros paveldo projektai“, „Kūrybinės bendruomenių iniciatyvos“, „Atminties instutucijos“ (veikloms „Inovatyvių paslaugų kūrimas“ ir „Kultūros ir meno sklaida“), „Pilietinis ugdymas ir atminties įprasminimas“ (veiklai „Kultūros paveldo sugrąžinimas“) ir „Ugdymas kultūra“ (veiklai „Vaikų ir jaunimo kultūra“) finansavimo konkursams. Taip pat bus priimamos ir Tolygios kultūrinės raidos iniciatyvos pagal Regioninių kultūros tarybų nustatytus prioritetus. Paraiškos bus priimamos iki gruodžio 1 d. (imtinai).

Nuo lapkričio 16 d. bus galima teikti paraiškas programai „Lietuvos kultūros organizacijų dalyvavimas Europos sąjungos programoje „Kūrybiška Europa 2014–2020“ (paprogramėms „Kultūra“ ir „Media“) ir programos „Pilietinis ugdymas ir atminties įprasminimas“ veiklai „Globalios Lietuvos“ idėjos sklaida“. Paraiškos bus priimamos iki gruodžio 14 d. (imtinai).

Projektų teikėjai kviečiami susipažinti su atnaujinta „Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gairių“ redakcija, atidžiai įsigilinti į finansavimo programų sąlygas ir kilus klausimams kreiptis į Lietuvos kultūros tarybos sričių ir programų kuratorius. Konkurso metu planuojama ir nuotolinio finansavimo sąlygų pristatymo transliacija.

Lietuvos kultūros taryba finansavimo konkursų datas planuoja atidžiai stebėdama epidemiologinę situaciją šalyje, atsižvelgdama į su koronaviruso (Covid-19) plitimu susijusias aplinkybes ir kultūros ir meno bendruomenės situaciją. Šiais metais Lietuvos kultūros tarybai papildomai paskirsčius 16,6 mln. eurų, numatytų Vyriausybės Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (Covid-19) plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane, Lietuvos kultūros tarybos finansavimas kultūros ir meno projektams bei stipendijoms išaugo 80%.

Tai reiškia kad 2020 m. jau finansuota 773 projektais daugiau nei pernai, o stipendijų paskirta 3,7 karto daugiau nei įprastai. Kadangi skyrus papildomą finansavimą projektams ir stipendijoms nebuvo padidinti administraciniai resursai, planuojama, kad projektų administracinio ir ekspertinio vertinimo procesai šį kartą užtruks kiek ilgiau nei buvo įprasta. Tad artimiausių konkursų rezultatus planuojama paskelbti iki vasario pabaigos.

„Nuo pat valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo Lietuvos kultūros taryba dirba ypatingu režimu, siekdama padėti šalies kultūros bendruomenei šiuo sudėtingu periodu. Siekiant mažinti koronaviruso plitimo ir su tuo susijusių aplinkybių padarinius kultūros srityje Vyriausybei paskyrus papildomą finansavimą kultūros ir meno kūrėjams bei organizacijoms, Lietuvos kultūros taryba šiais metais paskirstė daugiau nei 32,3 mln. eurų.

Tai lėmė ir smarkiai padidėjusias administravimo apimtis. Kultūros finansavimo procesų tvarumui užtikrinti svarbus ne tik finansavimo paskirstymas, bet ir projektų ir stipendijų ataskaitų įvertinimo procesas. Todėl tikimės kultūros bendruomenės supratingumo ir geranoriškumo. Labai kviečiame laiku, neatidėliojant atsiskaityti už šiais metais finansuotas veiklas ir taip prisidėti prie sklandesnio kitų, 2021 m., kultūros finansavimo proceso.

Taip pat prašome suprasti, kad šiais metais finansavimo procesai vyks kiek kitaip nei buvome įpratę. Siekiame lanksčiai reaguoti į situaciją ir maksimaliai palengvinti procesus kultūros ir meno organizacijoms ir kūrėjams, tad tikimės, jog kartu, suprasdami vieni kitus ir bendradarbiaudami, įveiksime šį sudėtingą periodą“, – teigia Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Šiuo metu jau yra pasibaigę strateginių finansavimo programų „Strateginis kultūros organizacijų finansavimas“, „Strateginis tarptautinių renginių finansavimas“, „Strateginis meno kūrėjų organizacijų finansavimas“, „Lietuvoje rengiami tarptautiniai muzikos atlikimo meno konkursai“ „Valstybinės reikšmės renginiai“ ir „Mažosios Lietuvos kultūros sostinės“ bei programos „Humanitarinės literatūros leidyba“ konkursai, iki spalio 28 d. vyksta programos „Tęstiniai mėgėjų meno renginiai“ konkursas. Šių programų finansavimo rezultatus planuojama paskelbti iki šių metų pabaigos.

Šiuo metu planuojama, kad 2021 m. individualių ir edukacinių stipendijų konkursai prasidės sausio 1 d., o antrasis kitų metų kultūros ir meno projektų finansavimo konkursas planuojamas kovo pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.