Palygino šeimų gynimo maršą su LNOBT sale: jaučiasi skriaudžiami

Šeštadienį tūkstančius žmonių iš visos Lietuvos į Vilniaus Vingio parką sukvietęs „Didysis šeimų gynimo maršas“ pribloškė ne tik protestuotojų idėjoms nepritariančius žmones.

 Kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus įžvalga.
 Kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus įžvalga.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 16, 2021, 1:36 PM, atnaujinta May 16, 2021, 1:51 PM

Menininkus įskaudino akivaizdi neteisybė – sostinės valdžia išduoda leidimus tūkstantiniams mitingams tuo metu, kai į lauke vykstančius kultūros renginius draudžiama įsileisti net porą šimtų klausytojų ar žiūrovų.

Žinomas kompozitorius Giedrius Kuprevičius į savo „Facebook“ paskyrą palyginimui įkėlė dvi nuotraukas – drono užfiksuotą šeimos maršo dalyvių minią Vingio parke ir pustuštę Nacionalinio operos ir baleto salę. Užrašas po nuotraukomis: „Gegužės 15 d. Prioritetai: ten, lauke (Vingio parkas) ir ten, viduje (NOBT).

Šį gana drastišką palyginimą pakomentavo ir Vyriausiasis Nacionalinio operos ir baleto teatro dirigentas Ričardas Šumila.

„Vakar vakaras – 150 žmonių LNOBT prieš 10000 tūkst. Vingio parke. Ačiū maestro Giedrui Kuprevičiui už palyginimą ir inspiraciją parašyt“, – socialiniame tinkle rašė dirigentas. Ir čia pat išdėstė savo požiūrį į nelogiškas valdžios nuostatas kultūros atžvilgiu karantino laikotarpiu.

„Yra nesuprantama, kaip Vilniaus miesto savivaldybės ir Remigijaus Šimašiaus buvo duotas leidimas organizuotį vakarykštį renginį. Nesvarbu kaip jį įvardintumėm, protestu, mitingu ar dar kaip kitaip, bet kodėl jam nebuvo taikomi tokie pat ribojimai, kaip ir visiems kitiems šiuo metu vykstantiems renginiams – 150 žmonių nesvarbu kur, lauke ar viduje“, – piktinosi menininkas.

Jis priminė, kad prieš nepilnus du mėnesius buvo puolami metų muzikos apdovanojimai „M.A.M.A.“. Renginio organizatoriams dėl kelių nedėvėjusių kaukių žmonių buvo išrašomos baudos, nors, pasak dirigento, visi žmonės buvo testuoti.

„Neregėto saugumo ėmėmės patys Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre organizuodami „Auksinių scenos kryžių ceremoniją“. Tai kaip dabar paaiškinti tai, kas buvo vakar Vingio parke? Kur dingo saugumas, ribojimai, taisyklės, atstumai, kaukės, šeimų ūkiai?“, – stebėjosi R.Šumila.

Jo manymu, daugelis kultūros sektoriaus žmonių pritars, kad menininkams jau mirtinai yra reikalingas žiūrovas. Tuo tarpu dabar oficialiai leidžiami žiūrovų skaičiai ir net tie, kurie numatomi su galimybių pasu, yra tikrai ne tokie, kad organizatoriai jau galėtų mąstyti apie pilnaverčius renginius bent šią vasarą.

„Kodėl renginiams lauke ir viduje yra ir bus taikomi vienodi ribojimai? Kažkaip jaučiamės skriaudžiami. Viena mintis, galbūt savo koncertus, spektaklius, renginius, pasirodymus galime pavadinti protestais, mitingais, maršais – tuomet juk ir 10000 tūkst. dalyvių nebus problema“, – su akivaizdžiu kartėliu dėl valdančiųjų požiūrio į šalies kultūrą rašė menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.