Trakai ant Galvės ežero turės išskirtinę kultūros erdvę

Trakų gyventojai ir miesto svečiai netrukus turės dar vieną kultūros erdvę po atviru dangumi. Žadama, kad dar šiais metais bus sutvarkytas Karaimų gatvės viduryje esantis sklypas ant Galvės ežero kranto.

Ant Galvės ežero atsiras pontoninis lieptas, bus įrengti takai, apšvietimas.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
Ant Galvės ežero atsiras pontoninis lieptas, bus įrengti takai, apšvietimas.<br>S.Nemeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-29 12:06

Dabar šioje teritorijoje vyksta intensyvūs statybų darbai. Iki metų pabaigos šioje vietoje atsiras laisvalaikio ir poilsio erdvė – bus įrengti takai, vaizdingas pontoninis lieptas ant vandens, sutvarkytas apšvietimas, įrengta mažoji architektūra.

Šioje erdvėje ne tik bus galima ateiti pailsėti ant ežero kranto, čia vyks ir kultūros renginiai.

Projektas vykdomas kartu su Lenkijos Lėciaus (Gižycko) valsčiumi.

Lėciaus apylinkės dažnai vadinamos Tūkstančio ežerų kraštu. Miestą didieji Mozūrijos ežerai supa iš visų pusių, tad jo dalis įsikūrusi saloje. Lėcius laikomas vienu didžiausių Lenkijos turizmo ir poilsio centrų, sulaukiančių daugybės turistų, tad jis daug kuo panašus į Trakus.

„Trakų ir Lėciaus apylinkės pasižymi vaizdinga gamta ir išskirtinėmis kultūros paveldo vertybėmis, todėl tikslinga imtis bendrų veiksmų šių regionų kultūros ir gamtos paveldui pritaikyti turizmui“, – sakė Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šatevičius.

Trakus ir Lėcių sieja ilgametis bendradarbiavimas. Pirmieji vizitai vyko dar pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais, kai Trakų verslininkai Lėciuje išmoko pirmų verslo pamokų ir jas sėkmingai pritaikė.

Lėcius garsus ir tuo, kad yra tiesiogiai susijęs su pirmuoju Lietuvos vardo paminėjimu. Lėciaus apylinkėse buvo nužudytas vyskupas Brunonas – šis įvykis 1009 m. aprašytas Kvedlinburgo analuose. Būtent tada pirmąkart paminėtas Lietuvos vardas.

Anksčiau su Lėciaus rajono savivaldybe taip pat buvo sutvarkyta kultūros paveldui priskiriama Trakų meno mokykla ir Trakų kultūros rūmų salė. Ateityje ketinama atnaujinti ir Lukos (Bernardinų) ežero pakrantės taką.

Erdvės ant Galvės ežero projektui skirta kiek daugiau nei 0,5 mln. eurų, iš jų 363 tūkst. eurų bus skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Tikimasi, kad šiais metais Trakai pritrauks apie 350 tūkst. lankytojų. Prognozuojami identiški skaičiai kaip ir 2020 metais, kai šalį jau buvo sukausčiusi pandemija.

Kiek bus užsieniečių, sunku prognozuoti. 2019-aisiais, piko metais, įvairių apklausų duomenimis, jų buvo apie milijoną.

Beje, į kultūros erdvę Karaimų gatvėje nuveš „Trakų autobusų“ autobusas nuo Trakų geležinkelio stoties. Grafikas pritaikytas prie traukinių eismo.

Savivaldybės vadovai taip pat pažymi, kad metų pandemijos pauzė trakiškiams verslininkams leido dar labiau išpuoselėti istorinę sostinę. „Blizgančiu perlu savęs neišdrįstume tituluoti, bet to siekiame“, – sakė A.Šatevičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.