Mirė vienas iškiliausių visų laikų lenkų džiazo kūrėjų Zbigniewas Namysłowskis

Legendiniam saksofonininkui, multiintrumentininkui, kompozitoriui ir aranžuotojui Z.Namysłowskiui buvo 82-eji. Su jo vardu siejama daug istorinių lenkų džiazo įvykių, liudijančių šio žanro evoliuciją kaimyninėje šalyje.

 Z.Namysłowskis.<br> culture.pl. nuotr.
 Z.Namysłowskis.<br> culture.pl. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2022, 8:02 PM

1958 metais su grupe „Hot Club Melomani“ Z.Namysłowskis surengė pirmąjį jo šalies istorijoje džiazo koncertą Varšuvos nacionalinėje filharmonijoje. Menininkas tapo pirmuoju lenkų džiazo muzikantu, po karo įžengusiu į Vakarų Europos sceną.

1962-aisiais su grupe „The Wreckers“ Z.Namysłowskis praskynė lenkų džiazui kelius už Atlanto – pasirodė garsiajame Niuporto festivalyje. Jis pirmasis iš tautiečių pradėjo leisti savo įrašus užsienyje. Dauguma iš 30-ties Z.Namysłowskio autorinių albumų pasirodė už Lenkijos ribų, o „Winobranie“ (1973) ir „Kuyaviak Goes Funky“ (1975) buvo pripažinti geriausiais visų laikų lenkų džiazo albumais.

Menininkas mėgo savo kūryboje jungti džiazą su etnine ir klasikine muzika.

Įdomu, kad džiazo korifėjus studijavo fortepijoną ir violončelę, o disksilenduose grojo trombonu. 1960-aisiais atsisveikinęs su tradiciniu ir pasukęs į modernųjį džiazą, Z.Namysłowskis persimetė prie altinio saksofono, kuris tapo svarbiausiu jo instrumentu.

Su savo grupėmis muzikas aplankė visus didžiuosius pasaulio festivalius, išmaišė visą Europą, pasirodė JAV, Kanadoje, Kuboje, Meksikoje, Brazilijoje, Indijoje, Kuveite, Izraelyje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, Pietų Afrikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.