Pro atvertą M. K. Čiurlionio namų svetainės langą Druskininkuose vėl liejasi fortepijono garsai

Druskininkuose įsikūrusiame M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje prasidėjo 57-asis fortepijono rečitalių ciklas. Kaip ir kiekvieną vasarą, grįžo kadaise paties kompozitoriaus sukurta tradicija sėdint sode po obelimis klausytis fortepijono muzikos, sklindančios pro atvertą svetainės langą.

Birželį Druskininkuose savo talentus demonstruoja visų Lietuvos muzikos gimnazijų talentingiausi moksleiviai.<br> Rengėjų nuotr.
Birželį Druskininkuose savo talentus demonstruoja visų Lietuvos muzikos gimnazijų talentingiausi moksleiviai.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 9:55 AM

Kadaise šeimynykščiai ir kaimynai klausydavosi M.K.Čiurlionio improvizacijų, o dabar jau žymiausi Lietuvos pianistai, M.K.Čiurlionio pianistų konkurso laureatai tęsia ir puoselėja šią unikalią tradiciją.

Šios vasaros festivalio programos išskirtinė savybė: birželio mėnesį čia savo talentus demonstruoja visų Lietuvos muzikos gimnazijų talentingiausi moksleiviai. Jausdami artėjantį 150-tąjį M. K. Čiurlionio jubiliejų, ciklo organizatoriai siekia skatinti jaunosios būsimųjų muzikų kartos susidomėjimą didžiojo Lietuvos genijaus kūryba ir jo gyvenimo aplinka.

Todėl keturių muzikos gimnazijų auklėtiniai ne tiktai dalijasi savo talentais M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje, interpretuoja kompozitoriaus kūrinius, bet taip pat turi galimybę pakeliauti po M.K.Čiurlionio vietas Druskininkuose, susipažinti su menininką įkvėpusia aplinka, aplankyti legendomis apipintą Raigardo slėnį, baroko architektūros šedevrą Liškiavos vienuolyno kompleksą, kuriame vargonavo kompozitoriaus tėvelis.

Būsimųjų Lietuvos muzikos korifėjų pasirodymus pirmąjį vasaros savaitgalį pradėjo Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, pristatydama vienuolika jaunųjų talentų koncertinėje programoje, sudarytoje iš M. K. Čiurlionio ir šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių kūrinių. Po jų pasirodė Šiaulių J. Sondeckio menų gimnazijos šeši jaunieji pianistai. Jų programa buvo simboliškai pavadinta „Pasveikinimas Čiurlioniui iš Saulės miesto“.

Antrąjį vasaros savaitgalį Druskininkuose programą „Linkėjimai Čiurlioniui iš pajūrio“

pristatė Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos moksleiviai, o Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai šia progai parengė M.K.Čiurlionio ir prancūzų kompozitorių kūrinių programą. Koncertų vedėjas – pianistas Rokas Zubovas.

„Artėjant labai svarbiai M.K.Čiurlionio datai – 150-ajam jubiliejui, aiškiai jaučiame kylančią naują susidomėjimo ir pagarbos jo kūrybai bangą. Norime, kad kuo daugiau kūrybingų žmonių užsikrėstų M.K.Čiurlionio puoselėtomis idėjomis, susirgtų jo „tobulybės ilgesiu“. Todėl stengiamės, kad kuo daugiau muzikų dar jaunystėje prisiliestų prie M.K. Čiurlionio kūrinių, minčių, siekių, aplinkos. Tada yra vilties, kad jie visam gyvenimui liks pakerėti jo ypatingos šviesos“ – dalinosi mintimis apie jaunųjų talentų koncertus Druskininkuose festivalio programos sudarytojas R.Zubovas.

Kaip ir kasmet, nuo Joninių iki rugsėjo pirmosios dienos, kiekvienos savaitės trečiadienį ir šeštadienį M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose klausytojams obelų sode savo naujausius kūrybinius ieškojimus pristatys visų kartų žymiausi Lietuvos pianistai, o taip pat ir užsienio šalių muzikai, į savo koncertines programas įtraukiantys M. K. Čiurlionio kūrinius.

2022 metų vasarą Druskininkuose M. K. Čiurlionio namų-muziejaus sode koncertuos profesoriai Birutė Vainiūnaitė, Jurgis Karnavičius, Halina Radvilaitė, Aleksandra Žvirblytė, Rokas Zubovas, pianistai Andrius Vasiliauskas, Živilė Karkauskaitė.

Festivalyje taip pat dalyvaus užsienyje gyvenantys lietuviai pianistai, aktyviai propaguojantys tose šalyse M.K.Čiurlionio kūrybinį palikimą – Guoda Gedvilaitė, Rimantas Vingras, Gintaras Januševičius bei M.K.Čiurlionio konkursuose laurus pelnę jaunosios kartos pianistai Motiejus Bazaras, Rokas Valuntonis, Neringa Valuntonytė ir Gabrielė Sutkutė, šių metų tarptautinio Vainiūno konkurso laureatas Jonas Šopa.

Plečiant M. K. Čiurlionio muzikos puoselėtojų užsienio šalyse vajų, šią vasarą koncertų klausytojai išgirs, kaip M.K.Čiurlionio muziką interpretuoja Mariia Kurhuzova (Ukraina), Ayham Hammour (Sirija/Lenkija), Dmitry Mayboroda (Vokietija) ir Juris Žvikovs (Latvija).

„Saulė lyg nuskęsta žemės gilumon ir atsiunčia žemei tokią tamsią melsvą skraistę, o su ja ir ilgesingą tylą... Tada suskamba pianinas, širdis pradeda skubėti, jos ritmas susilieja su skambančiu pro atvirą langą ritmu“, – rašė savo atsiminimuose Jadvyga Čiurlionytė.

Druskininkuose, mylimajame M. K. Čiurlionio mieste, kultūra ir toliau gyva. Kaip ir M.K. Čiurlionio lakais, čia vėl skamba fortepijono garsai, kviečiantys kiekvieną stabtelti ir susimąstyti apie svarbiausius gyvenimo dalykus.

Renginius organizuoja VšĮ „Impetus musicus“ bandradarbiaudama su Druskininkų M. K. Čiurlionio namais-muziejumi. Ciklą remia Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė. Tikslų koncertų kalendorių ir papildomą informaciją galite rasti interneto svetainėje www.impetus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.