Ukrainos arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas: „Kapelionas – Dievo buvimo ženklas ten, kur viešpatauja mirtis“

Mūsų žemę ir toliau drebina rusų raketos, bombos, artilerijos sviediniai. Naktiniai miestų ir kaimų apšaudymai – tai sąmoningai priešo pasirinktas velniškas metodas.

Ukrainos karo kapelionas.<br>„Vatican news“ nuotr.
Ukrainos karo kapelionas.<br>„Vatican news“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vatican News, www.vaticannews.va

Aug 24, 2022, 8:55 AM, atnaujinta Aug 24, 2022, 8:57 AM

Žmonių kraujo upė teka per Ukrainos žemę, tačiau Ukraina priešinasi, Ukraina kovoja, Ukraina meldžiasi, kalbėjo Ukrainos graikų apeigų katalikų didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas pirmadienį, rugpjūčio 22 d., 180-ąją karo dieną paskelbtoje žinioje.

Šį kartą arkivyskupas priminė Bažnyčios mokymą apie užpultų valstybių teisę į gynybą. Bet koks agresijos karas iš esmės yra amoralus. Tai galioja ypač šiuolaikinėmis aplinkybėmis, kai žmonija turi masinio naikinimo ginklų. Negali būti jokio moralinio pateisinimo tiems atvejams, kai viena valstybė užpuola kitą valstybę. O jei toks karas prasideda, užpulta valstybė turi teisę ir pareigą gintis.

Kiekvienos tautos teisė į gynybą yra grindžiama prigimtine kiekvieno žmogaus teise saugoti savo, savo šeimos ir artimųjų gyvybę. Apsaugos poreikis pateisina ginkluotųjų pajėgų buvimą. Visi, kurie tarnauja ginkluotosiose pajėgose, yra pašaukti saugoti gėrį, tiesą ir teisingumą. Iš istorijos žinome, kad daug žmonių paaukojo savo gyvybes už šias vertybes, paaukojo save, kad apsaugotų nekaltuosius.

Arkivyskupas taip pat priminė taisyklę, kad tarnaujantys ginkluotosiose pajėgose turi moralinę pareigą nevykdyti nusikalstamų įsakymų, pažeidžiančių žmogaus ir tautų teises. Kiekvienas karys yra atsakingas už savo veiksmus, kuriais pažeidžiamos žmogaus teisės, tautų teisės ar tarptautinės humanitarinės teisės normos. Tokių veiksmų negalima pateisinti būtinybe vykdyti įsakymus.

Kita svarbi teisinė ir moralinė norma, kurios turi būti laikomasi per ginkluotus konfliktus yra pareiga apsaugoti civilius gyventojus. Deja, matome, sakė arkivyskupas, kad tik viena iš dešimties rusų paleistų raketų pataiko į Ukrainos karinius objektus, o visos kitos griauna civilinę infrastruktūrą, žudo žmones. Tai rodo Rusijos agresijos prieš Ukrainą amoralumą.

Antroje savo kasdienės žinios dalyje pirmadienį arkivyskupas kreipėsi į Ukrainos kariuomenės kapelionus, padėkojo jiems už didvyrišką tarnystę. „Brangūs karo kapelionai, – sakė arkivyskupas, – šiandien visos mūsų Bažnyčios, visos ukrainiečių tautos ir mūsų kariuomenės vardu norėčiau jums tarti nuoširdžius pripažinimo ir padėkos žodžius, nes jūs savo gyvenimu, savo didvyriška laikysena esate regimas neregimo Dievo buvimo ženklas ten, kur šiandien viešpatauja mirtis.“

„Dieve, palaimink Ukrainą taika!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.