Vilniaus senasis teatras kviečia į renginius naujoje salėje

Vilniaus senasis teatras diskusija ir spektakliu „Šeimyninės scenos“ atidaro naują mažąją salę M8 gretimame Mindaugo gatvės pastate.

Spektaklio „Šeimyninės scenos“ etiudas laimėjo konkursą „Mes – Ukraina“.
Spektaklio „Šeimyninės scenos“ etiudas laimėjo konkursą „Mes – Ukraina“.
Ukrainietis V.Marvinas pirmas išbandys naująją Vilniaus senojo teatro erdvę.<br>A.Svorobovič nuotr.
Ukrainietis V.Marvinas pirmas išbandys naująją Vilniaus senojo teatro erdvę.<br>A.Svorobovič nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2023, 10:11 AM

Jau dešimtmetį rekonstrukcijos nesėkmingai siekiantis Vilniaus senasis teatras VST (buvęs Lietuvos rusų dramos teatras) po truputį tvarko savo patalpas. Balandžio 25 d. pirmieji lankytojai galės susipažinti su naujai įrengta šio teatro erdve – šimtui žiūrovų skirta sale M8 Mindaugo g. 8A.

Čia vyks diskusija „Agresijos antropologija ir visuomenės trauminės patirtys“ kaip savotiška įžanga į ukrainiečio Viktoro Marvino režisuotą spektaklį „Šeimyninės scenos“. Jo premjera šioje salėje numatyta balandžio 29 ir 30 dienomis.

Būtent spektaklis „Šeimyninės scenos“ įkvėpė teatrą surengti pokalbį itin aktualia karo akivaizdoje tema. Diskusijoje dalyvaus režisierius V.Marvinas, psichologė, traumų psichologijos tyrinėtoja, Vilniaus universiteto profesorė Danutė Gailienė. Pokalbį moderuos Gytis Norvilas.

Tai antroji diskusija iš pokalbių ciklo „Mažoji scena“. Šio ciklo pokalbiuose aptariamos visuomenei ypač aktualios, kontroversiškos temos.

Spektaklis „Šeimyninės scenos“ kuriamas pagal teroro akto metu žuvusios ukrainiečių dramaturgės Anos Jablonskajos pjesę. Ji parašyta dar prieš Krymo ir Donbaso įvykius, bet visiškai atspindi šiandieną. Šios pjesės veiksmas rutuliojasi Rusijos miestelyje, iš kurio žmonės vyksta kariauti į Ukrainą. Ten jie žudo, kankina, prievartauja, plėšia, siunčia į tėviškę skalbimo mašinas ir vėliau grįžta namo.

Režisieriaus V.Marvino įsitikinimu, tai bet kuriai publikai aktuali pjesė. A.Jablonskajos dramaturgiją kūrėjas pavadino įstabia, nes ji visada rezonuoja su aktualijomis.

Spektaklio „Šeimyninės scenos“ etiudas pernai laimėjo VST surengtą konkursą „Mes – Ukraina“, ir jo režisierius netrukus pirmasis išbandys naująją salę. Šiuo metu jos atidarymo proga čia eksponuojama scenografo Jono Arčikausko paroda-instaliacija.

VST turi ir kitą mažąją salę, kurioje rodomi monospektakliai ir vaidinimai vaikams, bet ji dar mažesnė už M8.

Teatrui priklausantis pastatas Mindaugo gatvėje pamažu remontuojamas. Čia jau įsikūrė ir dalis administracijos. Tačiau šis teatras vienintelis iš valstybinių tebėra apverktinos būklės.

VST rekonstrukcijos projektas buvo pradėtas dar 2013-aisiais. Jis turėjo apimti senąjį pastatą J.Basanavičiaus g. 13 ir gretimą Mindaugo gatvėje, kuriame buvo numatyta įrengti modernią daugiafunkcę salę.

Tuometiniai teatro vadovai norėjo rekonstrukciją pradėti nuo naujesnio pastato ir 2017–2019 m. surengė du viešuosius konkursus rangovo darbams pirkti, bet dėl teisinių aplinkybių, užsitęsusio bylinėjimosi su potencialiais rangovais įsigyti paslaugų nepavyko.

Supratusi, kad eita klaidingu keliu, Kultūros ministerija nutarė lėšas skirti prastesnės būklės ir didesnės svarbos pagrindiniam senajam teatro pastatui rekonstruoti, bet techniniams darbams pritrūko laiko, ir Europos Sąjungos investicijų traukinys nuvažiavo. 

Diskusija iš pokalbių ciklo „Mažoji scena“ naujoje Vilniaus senojo teatro salėje M8 (Mindaugo g. 8A) vyks balandžio 25 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.