„Baltijos banga“ Nidoje: naujausių filmų seansai, susitikimai su kūrėjais

Rugpjūčio 23 d. Nidoje, Nidos bendruomenės namuose prasideda kasmetinis, jau 15-as festivalis „Baltijos banga“, kurio idėja – kino peržiūromis paminėti Baltijos kelią. Penkias dienas truksiantis festivalis, kurį rengia Lietuvos kinematografininkų sąjunga su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“, kvies publiką į naujus filmus, premjerinį seansą, vakarą Vasaros knygyne, kur bus aptartos biografinės knygos apie kino žmones.

Čia buvo Vilnius.
Čia buvo Vilnius.
Plaukikas.
Plaukikas.
Roberta.
Roberta.
Per arti.
Per arti.
Kakė Makė.
Kakė Makė.
Ilgo metro filmas apie gyvenimą.
Ilgo metro filmas apie gyvenimą.
Dainos lapei.
Dainos lapei.
Daugiau nuotraukų (7)

„Baltijos banga“

2023-08-17 10:55, atnaujinta 2023-08-17 10:56

Kaip ir kasmet, dalis seansų, renginių bus atviri visiems, nemokami. “Siekiame, kad kuo didesnę publikos dalį pasiektų įvairios kino rūšys – dokumentika, trumpametražiai filmai, taip pat pažintys su animacinio kino pasauliu animacijos dirbtuvėlėse. Tai edukacinė mūsų renginio misija”, – sako Lietuvos kinematografininkų sąjungos direktorius, prodiuseris Arūnas Stoškus.     

„Baltijos bangą“ atidarys du lietuviški filmai. Režisierių Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio „Poetas“ kalba apie pokarį ir pagrindinio herojaus poeto Kosto pasirinkimus kovų su sovietais akivaizdoje. Antras atidarymo vakaro filmas – „Laiškas Ukrainai“. Filmą pradėjo filmuoti režisierius Vytautas Puidokas praėjus savaitei po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, netrukus prie jo prisijungė dar šimtas kolegų. Pagrindiniai šio jaudinančio bendrystės dokumento herojai – žmonės, prisidedantys prie Ukrainos pasipriešinimo Rusijai Lietuvoje. 

„Baltijos bangoje“ įvyks fotografo Gintauto Beržinsko trumpametražio dokumentinio filmo „Plaukikas“ nacionalinė premjera. G. Beržinskas prieš kelis metus festivalyje surengė fotografijų parodą „Giro d'Italia: pergalės anatomija“ iš Arūno Matelio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ filmavimų, o šįmet sugrįžta į „Baltijos bangą“ su filmu apie valią, viltį, žmogaus tikėjimą savimi. „Plaukiko“ (prodiuseriai – A. Matelis, Ramunė Rakauskaitė) herojus – Vladimiras, pasiekęs gyvenimo dugną, netekęs kojų ir suradęs jėgų keisti savo gyvenimą. Filmas bus rodomas trumpametražių dokumentinių filmų programoje kartu su Eitvydo Doškaus filmu– esė „Čia buvo Vilnius“ ir Rimanto Oičenkos „Reisu“, sumontuotu iš jūrininko Laimio Janutėno mėgėjiškų filmavimų Afrikoje 8-ame dešimtmetyje . 

Festivalio publika bus vieni pirmųjų naujų lietuviškų debiutinių filmų žiūrovai – vaidybinio ilgametražio „Per arti“ (rež. Austėja Urbaitė) ir dokumentinio ilgametražio „Roberta“ (rež. Elena Kairytė). A. Urbaitės filmas „Per arti“ kalba su žiūrovais apie dviejų moterų galią ir įtaką įvaikintiems ir išvežtiems iš Lietuvos į Prancūzija vaikams. E. Kairytės „Roberta“ - retas Lietuvoje stebimosios dokumentikos kūrinys, kurio autorė kelerius metus filmavo jaunos merginos kasdienybę, jos viltis ir nusivylimus. „Per arti“ pelnė „Sidabrinę gervę“ kaip geriausias metų filmas, o „Roberta“ šventė premjerą didžiausiame ir garsiausiame Kanados dokumentinių filmų festivalyje „HotDoc“. Abi režisierės, filmo „Per arti“ pagrindinio vaidmens atlikėja Dovilė Kundrotaitė dalyvaus susitikimuose su žiūrovais. 

Pokalbiai tarp autorių ir publikos – ypatingai svarbi festivalio „Baltijos banga“ dalis. Pristatyti naujausių filmų į „Baltijos bangą“ atvyks režisieriai Dovilė Šarutytė („Ilgo metro filmas apie gyvenimą“), Kristijonas Vildžiūnas („Dainos lapei“), Giedrius Tamoševičius („Poetas“), aktorė Rasa Samuolytė („Paradas“), prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė („Čia buvo Vilnius“, „Laiškas Ukrainai“) ir kiti. Dalis filmų rodyti kino teatruose, tačiau pasak festivalio programos koordinatorės, kino kritikės Rasos Paukštytės, tikrai pasiekė dar ne visus žiūrovus, kuriems yra skirti. 

„Ilgo metro filmo apie gyvenimą“, Dainų lapei“, Kristinos Buožytės „Vesper“ savitas, autorinis pasaulis kviečia patirti kasdienybės poeziją ar siurrealistines fantazijas. Tokiems filmams nelengva ilgai išsilaikyti kino teatrų repertuare, bet tam ir egzistuojame, kad suteiktume galimybę smalsiai, atvirai kino ieškojimams „Baltijos bangos“ publikai“, – sako R. Paukštytė.     

Pasak organizatorių, vieni labiausiai publikos laukiami „Baltijos bangoje“ yra seansai vaikams. Įvyks dviejų filmų vaikams peržiūros: animacinį „Kakę Makę“ sukūrė režisierius Meinardas Valkevičius pagal populiarias ir vaikų mėgstamas Linos Žutautės knygas, o Estijos režisieriaus Ilmaro Raago filmas „Erikas akmenširdis“ su kurtas kartu su lietuvių, lenkų, ukrainiečių, Liuksemburg kinematografininkais. Tai pasakiška istorija apie Eriką ir Mariją, kurie išplaukia į tolimus kraštus ir patiria galybę nuotykių. 

Dar vienas kaimynų filmas – profesionalų ir publikos simpatijas pelnęs Latvijos režisieriaus Viesturo Kairišo filmas „Sausis“, vienas sėkmingiausių, originaliausių pasakojimų apie žmones, kurių jaunystės metai sutapo su Latvijos ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimu ir tragiškais sausio įvykiais. „Sausis“ pelnė geriausio Latvijos filmo apdovanojimą „Lielais Kristaps“, Lietuvos bendrakūrėjams, kompanijai „Artbox“, šiemet atnešė „Sidabrinę gervę“ už geriausią bendros gamybos filmą, apdovanotas ne viename garsiame festivalyje. 

Festivalį užbaigs režisieriaus Tito Lauciaus komedija „Paradas“ ir geriausio Europos dokumentinio filmo apdovanojimą pelnęs Manto Kvedaravičiaus „Mariupolis 2“.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.