Klaipėdoje vėl kelia sparnus festivalis „Inkultūracija“ – nuo literatūros iki pankroko

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje kelia vėliavą tarpdisciplinis festivalis „Inkultūracija“, skirtas Vakarų Lietuvos gyventojams, uostamiesčio svečiams, kuriems nesvetima kultūra ir knyga. Daugiabriaunė programa apima profesionalios literatūros, įvairių jos žanrų pristatymą.

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka kviečia į literatūros ir meno festivalį „Inkultūracija“.<br> A.Jasmanio nuotr.
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės biblioteka kviečia į literatūros ir meno festivalį „Inkultūracija“.<br> A.Jasmanio nuotr.
Bibliotekos vadovė Laura Juchnevič paskelbė festivalio pradžią.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Bibliotekos vadovė Laura Juchnevič paskelbė festivalio pradžią.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Klaipėdos apskrities viešoji biblioteka kviečia į festivalį „Inkultūracija“.<br>A.Jasmanio nuotr. 
Klaipėdos apskrities viešoji biblioteka kviečia į festivalį „Inkultūracija“.<br>A.Jasmanio nuotr. 
Apskrities bibliotekoje vyks tradicinė knygų mugė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Apskrities bibliotekoje vyks tradicinė knygų mugė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Šviesaus atminimo bibliotekininkės Laimos Pačebutienės prizas atiteks aktyviausiam žinių apie festivalį skleidėjui.<br> Klaipėdos apskrities bibliotekos nuotr.
Šviesaus atminimo bibliotekininkės Laimos Pačebutienės prizas atiteks aktyviausiam žinių apie festivalį skleidėjui.<br> Klaipėdos apskrities bibliotekos nuotr.
Klaipėdos festivalis „Inkultūracija“.<br> A.Jasmanio nuotr.
Klaipėdos festivalis „Inkultūracija“.<br> A.Jasmanio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 24, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Sep 25, 2023, 6:13 PM

Festivalio rengėjai į literatūrą žvelgia kaip į tvirtą atramą, įkvėpimo šaltinį teatrui, muzikai, dailei, kviečia bendrauti su menininkais, rašytojais, diskutuoti apie kūrybą, istoriją, socialinę problematiką, nūdienos aktualijas. Vyks ir tradicinė knygų mugė – lankytojai galės įsigyti knygų tiesiog iš leidėjų rankų.

Platforma įvairiems menams

„Prieš vienuolika metų Klaipėdoje pradėtos organizuoti, pagrindą mūsų festivaliui padėjusios knygų mugės išaugo savo rūbą, virto tarptautine platforma, jungiančia įvairius menus, suburiančia kūrėjus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Dabar daugiau dėmesio skiriame kultūrai, tačiau tradiciškai kviečiame rašytojus ir leidėjus pristatyti savo knygas“, – kalbėjo Klaipėdos apskrities viešosios bibliotekos direktorė Laura Juchnevič.

Festivalio „Inkultūracija“ programoje – 23 renginiai, kuriuose su žiūrovais bendraus 68 svečiai iš Latvijos, Šveicarijos, Belgijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Ukrainos. Tikimasi sulaukti apie 5000 dalyvių. Renginiai vyks Klaipėdos apskrities viešosios bibliotekos ir jos partnerių erdvėse – Klaipėdos dramos teatre, džiazo klube „Kurpiai“, kavinėje „Kavos architektai“, bare „Herkus Kantas“.

Startą paženklins rašytojo Rimanto Kmitos, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkės Neringos Poškutės-Jukumienės, menininkės Jolitos Vaitkutės, fotografo Tado Kazakevičiaus ir žurnalisto Ryčio Zemkausko pokalbis apie popkultūrą, jos atmainas, išliekamąją vertę. Bibliotekoje pristatoma T. Kazakevičiaus paroda „Tai, ko nebebus“ veiks iki spalio 29 dienos.

Nušvis Prūsijos Orfėjo kūryba

Į festivalį atvykęs vienas populiariausių Šveicarijos rašytojų, bestselerio „Čia aš varatarius“ autorius Pedro Lenzas ir rašytojas Rimantas Kmita kalbės apie slengą, dialektus šiuolaikinėje literatūroje. Dar vienas svečias latvis dramaturgas, rašytojas, režisierius Lauris Gundaras ir teatrologe Kristina Steiblytė gvildens Villiamo Shakespeares'o tragedijos „Hamletas“ interpretacijas, aptars XVII ir XXI amžių teatro paraleles.

Bus pristatoma Vokietijoje dirbančio mokslininko, kultūros ir literatūros istoriko Axelio E. Walterio monografija „Prūsijos Orfėjas. Simono Dacho savivoka ir kultūrinė recepcija“, skirta iš senojo Mėmelio kilusiam Rytų Prūsijos poetui – vokiškai kalbančiuose kraštuose vis dar skambančios meilės Taravos Anikei giesmės autoriui.

Numatomas virtualus susitikimas su litvaku dailininku Samueliu Baku, save vadinančiu tikruoju vilniečiu. Holokaustą išgyvenusio, o paskui tarptautinį pripažinimą pelniusio, šiuo metu Niujorke gyvenančio menininko kūryboje ryški Antrojo pasaulinio karo tema, Vilniaus žydų geto tragedija.

Į festivalio programą įtraukti Klaipėdoje vykstančio tarptautinio žydų kultūros festivalio „Šalom visuos kraštuos“ renginiai – paskaita apie žydų virtuvę „Beigeliai ir įdaryta žuvis: žydų virtuvė ir kaip ją suvokia ne žydai“, atsiminimų rinktinės apie teatrologę Irena Veisaitę „Mūsų Irena“ pristatymas.

Būgnininkas atvers dienoraštį

Mintimis apie karo žurnalistiką, reportažinę literatūrą pasidalys ukrainietė reporterė Maria Paplauskaitė (portalų „Reporters“, „The Ukranians“ darbuotoja), klaipėdietė žurnalistė Agnė Bukartaitė, filosofas ir vertėjas Vytautas Dekšnys. Svečias iš Belgijos, minimalistinių romanų rašytojas, režisierius Jean'as Phillippe Toussaint'as ir literatūrologas Vytautas Bikulčius diskutuos apie literatūrą, kūrybą, kiną.

Klaipėdos dramos teatre vyks pokalbis apie Eimunto Nekrošiaus kūrybą "Režisierius, aktorius, literatūra", dalyvaus scenografė, kostiumų dailininkė Nadežda Gultiajeva, scenografas Marius Nekrošius, teatro ir kino aktorė Viktorija Kuodytė.

Džiazo klubas „Kurpiai“ kviečia į Audronio Liugos dokumentinio filmo „Eimuntas Nekrošius: Nutolinti horizontą“ peržiūrą. Studijoje „Kavos architektai“ bus pristatoma perkusininko Vladimiro Tarasovo knyga „Būgnininko dienoraščiai“, jo ir intelektualiosios muzikos kūrėjo Viliaus Ančerio improvizacijos.

Renginiuose dalyvaus literatai Saulius Šaltenis, Rimvydas Stankevičius, muzikantas ir vokalistas Olegas Ditkovskis, filosofas, kultūros teoretikas Gintautas Mažeikis, literatūrologė Dalia Jakaitė, kiti kultūros bendruomenės atstovai.

Mėmelio miestą sudrebins rokas

„Siekiame tapti tarptautiniu kultūros festivaliu, įvertinti savąją kultūrą, paveldą, bendruomenės nuostatas. Viena kitą atliepiančios meno formos padeda megzti stipresnius ryšius su Lietuvos ir užsienio rašytojais. Knygų mugės lankytojai, kaip ir anksčiau, galės įsigyti mažųjų ir didžiųjų leidyklų produktų“, – pažymėjo daugiabriaunės kultūros šventės įvairių skonių literatūros gurmanams programos sudarytoja bibliotekininkė Daiva Nakrošienė.

Festivalį „Inkultūracija“ vainikuos pankroko grupės „Arklio galia“ koncertas klaipėdiečių pamėgtoje viešoje kultūros erdvėje „Mėmelio miestas“, kuriame įsikūręs baras „Herkus Kantas“.

Rengėjai kviečia visuomenę dalytis festivalio akimirkomis – savo įrašus, nuotraukas, vaizdo įrašus socialiniuose tinkluose žymėti grotažymėmis – #inkulturacija arba #INKTR2023.

Aktyviausiam kultūros festivalio propaguotojui bus įteiktas šviesaus atminimo klaipėdietės bibliotekininkės Laimos Pačebutienės vardo prizas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.