„Šitas miestas besvoris“ – peržiūrų ciklas, jungiantis Niujorką, Londoną, Vilnių, Šiaulius

„Šitas miestas besvoris. Čia nėra prisiminimų. Kai einu gatve, beveik nesiekiu žemės, praktiškai sklendžiu“, – sako aktorės Aistės Diržiūtės filme „Šalia tavęs“ (rež. Gintė Regina, 2020) sukurta personažė. Iš čia – ir paskutinio šiemet „Meno avilio“ peržiūrų ciklo „Šitas miestas besvoris“ pavadinimas. Lapkričio 28, gruodžio 5 ir 12 dienomis „Meno avilio“ sinematekoje vyks trys filmų ir videomeno kūrinių seansai, kviečiantys patirti buvimą mieste ir kartu su juo.

Kadras iš filmo TCHOUPITOULAS
Kadras iš filmo TCHOUPITOULAS
Kadras iš filmo UGNIS
Kadras iš filmo UGNIS
Kadras iš filmo PANELĖ BIRD
Kadras iš filmo PANELĖ BIRD
Kadras iš filmo KAI VISKAS PASIBAIGS SUSITINKAM
Kadras iš filmo KAI VISKAS PASIBAIGS SUSITINKAM
Kadras iš filmo HIPERIONAS
Kadras iš filmo HIPERIONAS
Daugiau nuotraukų (6)

„Meno avilys“

Nov 22, 2023, 3:45 PM

Seansų pradžia 19 val. Renginiai nemokami, registracija užtikrina vietą seanse.

Onos Kotrynos Dikavičiūtės ir Gerdos Paliušytės kuruota programa „Šitas miestas besvoris“ užbaigs visus 2023 metus vystytą organizacijos „Meno avilys“ teminę travelogų ir kelionių filmų liniją. Ilgametražių ir trumpametražių dokumentinių ir vaidybinių filmų bei videomeno kūrinių seansuose miestas suvokiamas kaip vaizduotės, ieškojimų, „coming of age“ erdvė, kuri formuoja žmogų, o žmogus – ją. „Programoje atsiveriantys miestų peizažai ne tik skatina, augina, įgalina, bet ir neretai riboja, taip sukurdami erdvę ilgesiui ir fantazijoms“, – sako kuratorės.

I-ojoje ciklo dalyje, lapkričio 28 d., bus rodomas amerikiečių režisierių – brolių Turner ir Bill Ross – dokumentinis filmas „Tchoupitoulas“. Jis nukelia į Luizianos valstijos miestą Naująjį Orleaną, kur režisierių kamera seka tris jaunuolius, taip pat brolius, leidžiančius naktį nemiegančiame mieste – triukšmingas gatves ir naktinius klubus su spalvingais personažais: šokėjomis, muzikantais, prostitutėmis, lėbautojais, – keičia klaidžiojimai po parkus, uostą, apleistus laivus.

Kuo gilyn į naktį, tuo labiau filmas įgija sapniškumo, tačiau naktinis miestas, matomas vaikų akimis, nepraranda atvirumo ir saugumo jausmo. Režisieriai sako, kad ši naktis su trim broliais jiems buvo ypatinga vien jau tuo, kad priminė jų jaunystę, kai jie slaptai nuo tėvų išsmukdavo naktinėti po gatves ir kaip magiškai jiems verdavosi tai, kas paprastai tokio amžiaus draudžiama.

Gruodžio 5 d. G. Paliušytės kuruotoje Šiuolaikinių lietuvių meninink(i)ų video kūrinių programoje bus keliaujama po Niujorką, Londoną, Vilnių  Joje – 6 lietuvių meninink(i)ų ir režisierių kūriniai.

Minėtame Gintės Reginos pasakojime „Šalia tavęs“ Londone susitinka dvi atitolusios seserys; Marijos ir Petro Olšauskų videomeno kūrinyje „Panelė Bird“ (2014), filmuotame skirtinguose Niujorko rajonuose, fiksuojami įvairūs atlikėjai, muzikantai ir praeiviai, kuriuos menininkai sutiko viešnagės metu ir laviruoja tarp dokumentikos ir fikcijos; Case (Ieva Lygnugarytė ir Xavier Mitchell) kūrinys „Whir“ (2023) – tai šnabždesiai Niujorke; Anastasios Sosunovos „Kai viskas pasibaigs, susitinkam!“ (2021) kūrinio centre atsiduria menininkės domėjimasis pasaulietiniais perėjimo ir apsaugos ritualais šiuolaikinėje Lietuvoje; Ievos Kotrynos Ski „Ką užfiksavo laikas“ (2016) – „video iš kišenės“ arba Vilniaus vakarėlių, renginių, gyvenimo tarp jų bei atsitiktinių akimirkų nuotrupos, o Salvijaus Misevičiaus „Hiperione“ (2022) Vilniaus panorama skleidžiasi filmo veikėjui skaitant Hölderlino epistolinio romano laiškų fragmentus. 

Pasak seanso kuratorės G. Paliušytės, šios programos filmuose ir video kūriniuose ribos tarp kolektyvinio siautulio, atradimo džiaugsmo ir susitaikymo liūdesio vos apčiuopiamos. Kūrinių raiška varijuoja nuo kino juostos iki telefoninių vaizdų ir archyvinės medžiagos, tačiau visus juos vienija savirefleksija, betarpiškas žvilgsnis į savo aplinką.

Ciklą gruodžio 12 d. užbaigs O. K. Dikavičiūtės seansas, kuriame susitiks menininkės Kristinos Inčiūraitės videofilmas „Ugnis“ (2005) apie ištuštėjusią Šiaulių parko vasaros estradą, kuri anksčiau buvo populiari jaunimo gretose, ir švedų režisierės Anna Eborn 16 mm filmuotas dokumentinis filmas „Transnitra“ (2019), intymiai ir jautriai pasakojantis apie Padniestrės, šalies, kurios nepriklausomybės nepripažino niekas pasaulyje, 16-mečių vasarą, jų svajones ir lūkesčius.

Kaip sako, seanso kuratorė O. K. Dikavičiūtė, šie kūriniai rodomi drauge, nes juose susitinka amžinomis apsimetančios postsovietinių miestų erdvės ir laisvos jaunų žmonių svajonės: „Šis susidūrimas filmuose išryškina trapumo jausmą, primenantį, kad miestus užpildo, formuoja, juose atsiminimus kuria ir iš jų išvyksta žmonės. Žiūrint „Ugnį“ ir „Transnistrą“ neapleido mintis, kad visa tai – gerai atpažįstama ir artima.“

Sensai vyks „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilnius). Jų pradžia – 19 val. Renginiai nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.