Kino teatruose – kūrinys, šovęs į filmų apie meilę topus

„Tikėjau likimu, o dabar tikiu in-yun“, – išeidamas iš kino salės praėjusį savaitgalį tarstelėjo neprisistatęs žiūrovas.

„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives).<br>Filmo kadras.
Austė ir Kristijonas.<br>Audriaus Solomino nuotr
Austė ir Kristijonas.<br>Audriaus Solomino nuotr
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives) Vingio kino teatre.<br>Audriaus Solomino nuotr
„Praėję gyvenimai“ (Past Lives) Vingio kino teatre.<br>Audriaus Solomino nuotr
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 11:42 AM

40-yje kino teatrų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vienu metu pradėtas rodyti filmas „Praėję gyvenimai“ (Past Lives) sukėlė emocijų kiekvienam – tiek kine paguodos ieškančioms sudaužytoms širdims, tiek pusę gyvenimo kartu praleidusioms poroms, tiek šiemet jau daug „-iausių“ regėjusiems filmų kritikams.

„Vargiai prisimenu kitą filmą meilės tema, kurį rašyčiau aukščiau „Praėjusių gyvenimų“, – žodine aplodismentų išraiška savo recenziją, skambėjusią LRT KLASIKOS laidoje „Pilno metro“, baigė kino kritikas Valdas Rožėnas.

Savo tekstą pavadinęs „Praėję gyvenimai“ – apie gyvenimo meilę, kurios galbūt niekuomet nebuvo“, autorius atkreipė dėmesį į tai, kad Celine Song filmas priima meilės įvykį kaip faktą, duotybę ir paslaptį. Pabrėždamas filmo stiprybes kritikas išskyrė smulkiais žingsniais ir paprastais dialogais juostos įvykdomą perėjimą nuo meilės iliustravimo iki egzistencinės diskusijos apie tai, kas iš esmės yra ryšys su kitu.

Panašiais trapiais jausmais ką tik pažiūrėję filmą jo premjeros savaitgalį dalinosi ir sostinėje sutikti kino teatrų lankytojai.

„Jis tikrai nuoširdus, bet kartu ir taip giliai paliečia ir rezonuoja su tavo paties tikromis patirtimis. Galbūt tai filmas apie skaudinantį santykio laikinumą? Esu labai sužavėta“, – įspūdžių negailėjo kino gerbėja Kamilė, išskyrusi ir priežastį, kodėl, jos manymu, „Praėję gyvenimai“ panašias emocijas kelia žiūrovams visame pasaulyje. „Juk tai filmas apie meilę, o meilė yra universalus jausmas. Kiekvienas, kuris yra jį jautęs tą autentiška prasme, sugebės rasti rezonansą šiame meno kūrinyje. Tai labai emociškai paveikus filmas“, – pridūrė vilnietė.

Paklausti, ar rekomenduotų filmą kitoms poroms, kino teatre sutikti Kristijonas ir Austė dėl atsakymo sutarė: „Praėję gyvenimai“ – filmas, tinkamas ir pirmajam, ir dešimtajam, ir šimtajam pasimatymui, bet jo neturėtų vengti ir vienišiai. „Tai gera proga tiesiog patyrinėti ir kitų, ir savo praėjusį gyvenimą – filme daug nuorodų į tai“, – teigė Austė, iskyrusi ir filmo stilių. „Pastebėjau daug skulptūros, kitų kūrinių, įsiminė, kad jie rašytojai, domisi menu patys – ši tema filme, klaidžiojant po Seulą ir Niujorką, pasirodė svarbi.“

„Man jis pasirodė giedras, ir, jei reikia, suteikiantis paguodos ir vilties“, – savo patirtį kine dėstė „Forum Cinemas Vingis“ filmą žiūrėjusi Milda. Jai Celine Song kūrinys sukėlė ir asmeninių prisiminimų: „Kaip tik vyrui sakiau, kad kadaise, kai buvome susipykę, galvojau – nu va, kažkada sutiksiu tave gatvėje su šeima, ir aš būsiu su šeima! Bet taip nenutiko. Taigi manau, kiekvienas gali save rasti šioje istorijoje.“

Pasiteiravus, kur labiau po filmo norėtų nukeliauti, „Praėjusius gyvenimus“ ką tik pamačiusi Indrė rinkosi Niujorką. „O filmą rekomenduoju kiekvienam. Tai ne tik meilės istorija, bet ir daug minčių apie kultūras, skirtumus, vienas kito suvokimą ir supratimą, apie jausmų perėmimą – tikrai pozityvus, gražus ir nuoširdus kūrinys“, – tęsė žiūrovė.

JAV studijos „A24“ pristatomo filmo platintojai „Kino Pavasaris Distribution“ primena, kad iki gruodžio 11-osios kiekvienas, įsigijęs bilietą į „Praėjusių gyvenimų“ seansą Lietuvos kino teatre ir nusifotografavęs prie filmo plakato bei pasidalinęs nuotrauka socialiniuose tinkluose, gali laimėti lėktuvo bilietus dviems į Niujorką. Daugiau informacijos ir konkurso sąlygos – www.kinopavasaris.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.