Filmas „Praėję gyvenimai“ – metų geriausiųjų topų viršūnėse Rodo ir Lietuvos kino teatrai

Baigiantis metams pasipylė tradiciniai geriausiųjų sąrašai – labiausiai šiemet įsiminusių knygų, albumų, kino filmų rinkinius publikuoja žiniasklaidos atstovai, nepriklausomi kritikai, industrijos profesionalai ir nuomonės formuotojai. Debiutinis režisierės Celine Song filmas „Praėję gyvenimai“, šiuo metu rodomas Lietuvos kino teatruose, šmėžuoja daugybėje 2023-ųjų pabaigos topų.

„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
„Praėję gyvenimai“.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Kotryna Lingienė, Kino pavasaris

Dec 8, 2023, 11:30 AM, atnaujinta Dec 8, 2023, 11:37 AM

C. Song (g. 1988 Pietų Korėjoje) paauglystėje emigravo į Kanadą, o 2014 m. įstojo į Kolumbijos universitetą Niujorke studijuoti dramaturgijos. Tiek debiutinė šios menininkės pjesė teatrui, tiek pirmojo ilgametražio scenarijus atsispiria nuo jos pačios biografijos.

Filmas „Praėję gyvenimai“ pasakoja apie vaikystėje likimo išskirtus Hae Sung ir Norą, kurie po daugelio metų susitinka Niujorke vienai lemtingai savaitei. Filmo premjera įvyko Sandanso festivalyje, o Berlinalėje jis nominuotas Auksiniam lokiui. 

Kaip ir kiekvieną gruodį, po 10 geriausių filmų ir serialų, neišskirdamas konkrečių pozicijų, paskelbė Amerikos kino institutas (AFI). „Praėję gyvenimai“ į šį prestižinį sąrašą pateko kartu su „Barbe“, „Openheimeriu“, „Gėlių mėnulio žudikais“ ir kitais šiemet puikiai pasižymėjusiais filmais. AFI sąrašas laikomas vienu „Oskarų“ pranašų.

„Sausį rašėme, kad „Praėjusiems gyvenimams“ lemta tapti vienu geriausių 2023 m. filmų. Galbūt tai buvo save išpildanti pranašystė, tačiau pasirodo, kad vis dėlto šiek tiek per mažai tikėjome transcendentiniu Celine Song debiutu“, – teigiama 1-ąją vietą moderniai meilės istorijai skyrusio portalo „IndieWire“ straipsnyje.

Popkultūros naujienas apžvelgiantis JAV žurnalas „Rolling Stone“ romantinei dramai, kurios veiksmas sukasi tarp Seulo ir Niujorko, skyrė 1-ąją filmų topo vietą. Geriausiųjų sąrašą šiame žurnale sudarė kritikas David Fear. Beje, iškart po „Praėjusių gyvenimų“ tope rikiuojasi „Interesų zona“, kuri Lietuvos kino teatrus pasieks 2024 m. pavasarį.

Leidinio „Vanity Fair“ 2023-ųjų apžvalgą parengė šiame žurnale dirbantis kritikas Richard Lawson. Jis Celine Song debiutui skyrė 2-ąją vietą ir pridėjo: „Metafizinius filmo keliamus klausimus režisierė apgaubia nuostabia vasariška šviesa, kurdama jaudinantį gyvenimo portretą. Filmą būtina pamatyti ir jis pradedančiai kūrėjai žada daug nuostabių dalykų.“

„Bet kuriame gyvenime yra begalė kelių, kuriais nepavyks žengti – vienu metu galime būti tik viename kelyje. Celine Song filme kalbama apie liūdną praleistų galimybių grožį, pripažįstant tiesą, kad ilgesys yra gyvenimo dalis“, – ištrauka iš anksčiau šiemet publikuotos recenzijos „Praėjusius gyvenimus“ savo tope pasitinka žiniasklaidos sunkiasvoriai TIME, filmui skyrę 6-ąją dešimtuko vietą.

Visai neseniai „Praėję gyvenimai“ kaip geriausias filmas įvertintas ir Niujorke vykstančiuose „Gotham“ nepriklausomų filmų apdovanojimuose. „Gotham“ žymi kino apdovanojimų sezono pradžią, kurią kovo 10 d. uždarys „Oskarai“. Dar įdomiau tai, kad net 4 iš paskutinių 8 „Gotham“ triumfavusių filmų (pvz., „Mėnesiena“ ar „Viskas iškart ir visur“) pelnė ir „Oskarą“ už geriausią filmą.

Į labiausiai šiemet įstrigusių sąrašus filmą įtraukė ir tokie žiniasklaidos kanalai, kaip „Time Out“, „Washington Post“ ir „Entertainment Weekly“. Apie tai, kad C. Song kūrinys paliečia savo temomis, dialogais ir pauzėmis tarp jų bei autentišku jautrumu, kalba ir „Praėjusius gyvenimus“ jau matę Lietuvos žiūrovai. JAV studijos „A24“ filmą Baltijos šalių kino teatruose šiuo metu pristato „Kino Pavasaris Distribution“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.