Muzikos grandų P. Vyšniausko, A. Gotesmano ir aktoriaus I. Ciplijausko dėmesys – primirštam poetui

Džiazo ir improvizacijos įžymybės – saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir perkusininkas Arkadijus Gotesmanas – kartu su aktoriumi Ignu Ciplijausku „Muzikos magijos klube“ Vilniuje pagerbs nepelnytai primirštą poetą Antaną Kalanavičių. Čia skambės 1992-aisiais vos 47-erių užgesusio kūrėjo eilės ir prie jų deranti muzika. 

P.Vyšniauskas.<br>Rengėjų nuotr.
P.Vyšniauskas.<br>Rengėjų nuotr.
I.Ciplijauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
I.Ciplijauskas.<br>D.Matvejevo nuotr.
A.Gotesmanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
A.Gotesmanas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 1:13 PM

„Šiandien visiškai užmirštas Antanas Kalanavičius, mano nuomone, yra vienas stipriausių mūsų poetų. Labai gilus poetas. Svarbu, kad žmonės apie jį žinotų. Džiaugiuosi, kad aktorius I. Ciplijauskas sutiko jo poeziją skaityti. Mes į žodį atsiliepsime garsais“, – trumpai programą apibūdina saksofonininkas, profesorius P. Vyšniauskas. Būtent per jį I. Ciplijauskas ir susižavėjo šio Dzūkijoje gimusio, didmiesčiuose nepritapusio, atgal į Sapiegiškės kaimą grįžusio, ūkininkavusio, užsiėmusio kalvyste ir visada eiles rašiusio A. Kalanavičiaus kūryba. Būdamas gyvas poetas taip ir nesulaukė nė vienos savo knygos. 

„Prieš porą metų bičiulis atnešė knygą: „Žiūrėk, čia tokio dzūko Kalanavičiaus poezija. Gal tau bus įdomu?“ Tuo metu aš skaičiau Rilkės „Duino elegijas“. Pavarčiau knygelę, pagalvojau, kad nesinori kažkokių poetinių eksperimentų, ir padėjau. Tiesiog patingėjau gilintis, o šis poetas unikalus, todėl jo pažinimas reikalauja pastangų. Pernai rudenį susitikome su Petru Vyšniausku aptarti vieno projekto, o jis man: „Žinai, yra labai geras poetas Antanas Kalanavičius. Pasidomėk.“ Grįžęs namo prisėdau skaityti tai, ką jo kūrybos radau internete. Likau tiesiog pritrenktas. Tada prisiminiau, kad netgi turiu jo knygą! Vėliau susipirkau viską, kas jo yra išleista, ir kibau į tą poeziją visu kūnu, visomis mintimis“, – pasakoja nuo trečio studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kurso save, kaip skaitovą, atradęs I. Ciplijauskas. 

Į laiko aktualijas nereagavusio, savitai apie žmones, save, aplinką rašiusio, tarmybes, archaizmus ir naujadarus kūryboje naudojusio A. Kalanavičiaus poeziją „Muzikos magijos klube“ aktorius jau yra skaitęs – anąsyk jam akompanavo pianistė Aleksandra Žvirblytė ir P. Vyšniauskas, atlikę žymiojo estų kompozitoriaus Arvo Pärto muziką. Šįsyk su saksofonininku gros universalusis perkusininkas A. Gotesmanas. 

„Man nieko nėra įdomiau, kaip žodis ir garsas, poezija ir muzika, – tai sunkiai pasiduodantis derinys, bet man labai smalsu nerti į šitą sferą. Kol kas renkuosi dirbti su rimtais profesionalais – žinomais muzikantais, – sako I. Ciplijauskas, pridurdamas, kad jų programai Vilniaus senamiestyje esantis „Muzikos magijos klubas“ – tobula erdvė. – Lietuvos kultūros lauke nėra daugiau tokių klubų, kur žmonės rinktųsi kartu klausytis muzikos, diskutuoti, kur gali sutikti poetą ar kontrabosininką, pakalbėti, ką nors veiki kartu. Ten vyksta ne tik koncertai, bet ir edukacijos, gali klausytis labai kokybiškai skambančių muzikos įrašų.“ „Ypač tinkama vieta groti, – aktoriui pritaria P. Vyšniauskas. – Tam nebūtina didžiulių salių. Juk kartais pasaulio likimą nulemia du žmonės mažame kambaryje. Čia yra ta vieta.“ 

Renginys „Muzikos ir poezijos magija: Antanas Kalanavičius: Ignas Ciplijauskas; Petras Vyšniauskas; Arkadijus Gotesmanas“ „Muzikos magijos klube“ – sausio 21 d. 16 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.