Meno maršrutai: kryptis – Lietuva

Šviežiausios kultūros ir meno naujienos mūsų šalyje.

Paminėjo Klaipėdos krašto dieną.<br>G.Pilaičio nuotr.
Paminėjo Klaipėdos krašto dieną.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prasidėjo  Vilniaus trumpųjų filmų festivalis.<br>Filmo kadras.
Prasidėjo Vilniaus trumpųjų filmų festivalis.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-21 11:08, atnaujinta 2024-01-21 12:01

Sausio 13 d. Varėnoje surengta popietė, skirta legendinio Lietuvos partizano A.Lukšos atminimui. Joje parodytas režisierės, žurnalistės R.Sinkevičienės dokumentinis filmas „A.Lukša. Brolio pažadas“. Tai dokumentinis pasakojimas ne tik apie garsaus partizano J.Lukšos-Daumanto brolį Antaną, bet ir apie visos Lietuvos likimą. Filme yra unikalių kadrų ir apie tautos išdavikus J.Markulį ir N.Dušanskį, kurie iš esmės išvengė atpildo. Renginį papildė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus parengta paroda „Laikom frontą!“, kuri Varėnos kultūros centro ir kino parodų salėse veiks iki vasario 1 d.

Sausio 15 d. klaipėdiečiai paminėjo Klaipėdos krašto dieną – Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 101-ąsias metines. Be daugybės renginių, prie pastato Herkaus Manto g. 37 buvo atidengtos atminimo lentos (sukūrė skulptorius R.Eidėjus) Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos operacijos kariniam vadui, pirmajam Klaipėdos gubernatoriui J.Polovinskui-Budriui ir žymiam Prūsijos ir Klaipėdos krašto politikui, kunigui V.Gaigalaičiui.

Sausio 16 d. laikinuoju Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generaliniu direktoriumi paskirtas A.Sinkevičius, buvęs direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai. Jis vadovaus bibliotekai tol, kol atsiras naujas generalinis direktorius. Lapkritį vykusio konkurso vadovauti šiai įstaigai rezultatus teismui apskundė buvęs bibliotekos vadovas R.Gudauskas. Jo nuomone, konkursas nebuvo skaidrus, todėl turi būti rengiamas iš naujo. Šiuo metu dėl nelaimėtų konkursų teismuose bylinėjasi ir kadenciją baigusi Vilniaus senojo teatro vadovė O.Polevikova bei buvęs Trakų nacionalinio istorinio parko vadovas G.Abaravičius. Buvęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas J.Sakalauskas teismo sprendimą dėl atmesto jo ieškinio dar gali skųsti.

Sausio 17 d. Vilniaus Lukiškių kalėjimo Šv.Mikalojaus Stebukladario cerkvėje buvo atidarytas 17-asis Vilniaus trumpųjų filmų festivalis, jis iki sausio 23 d. vyks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių kino salėse. Festivalio programoje – daugiau nei šimtas trumpųjų juostų iš viso pasaulio. Tarp jų – ir dirbtinio intelekto kurti filmai (nuotr.).

Sausio 18 d. sostinės Pylimo g. 4A duris atvėrė Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus (LŽKTM), pirmasis Lietuvoje įvairiais rakursais pristatantis unikalią žydų kultūrą, papročius, tikėjimą. LŽKTM ketvirtame aukšte įsikūrė vieno iškiliausių XX amžiaus litvakų, Lietuvos Jeruzalės sunaikinimą įamžinusio dailininko R.Chvoleso muziejus. Čia eksponuojamus menininko kūrinius, asmeninius daiktus ir knygas muziejui padovanojo Paryžiuje gyvenantys dailininko sūnūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.