Iškeliauja paveldui išsaugoti skirtos priemonės, nupirktos už akcijos „Ukrainos kultūra neturi kuo gintis“ metu surinktas lėšas

Vasario 15 d. 16 val. iš Lietuvos nacionalinio muziejaus Restauravimo centro išvežtos už akcijos „Ukrainos kultūra neturi kuo gintis“ metu surinktas lėšas nupirktos restauravimo medžiagos ir įranga. Ukrainos muziejininkams reikalingų priemonių sąrašą muziejus parengė kartu su partneriais ukrainiečiais. Šios priemonės bus pristatytos į Ukrainos nacionalinį istorijos muziejų – iš čia jos keliaus į kitus šalies muziejus.

Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
Parama iškeliauja į Ukrainą.<br>LNM nuotr.
LNM komanda.<br>LNM nuotr.
LNM komanda.<br>LNM nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Jurga Strimaitienė, LNM

Feb 15, 2024, 6:41 PM

„Simboliška, kad mūsų parama Ukrainai iškeliauja būtent tokią dieną – Vasario 16-osios išvakarėse. Tai ne tik priminimas, kaip svarbu, atkūrus nepriklausomybę, ją saugoti ir puoselėti, bet ir skatinimas palaikyti tuos, kurie kovoja už laisvę“, – sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė.

Už akcijos metu paaukotus pinigus nupirkta beveik 200 vnt. restauravimo medžiagų ir įrangos. Kadangi dirbama su labai vertingais kultūros objektais, restauravimo medžiagos turi atitikti tam tikrus reikalavimus: turi nekenkti eksponatui, būti stabilios ir pašalinamos.

Didžiąją siuntos į Ukrainą dalį sudaro įvairios cheminės medžiagos ir dailės priemonės, naudojamos konservavimo ir restauravimo procesuose: nuo specialių ploviklių ir valiklių (paviršiaus aktyviosios medžiagos, muilai, trintukai, tirpikliai), tvirtinimo (įvairūs polimerai), klijavimo (baltyminės kilmės klijai, epoksidiniai klijai, klijai stiklui ir pan.) iki akvarelės ir temperos, naudojamų meno kūrinių restauravimui ir tonavimui. Taip pat apsauginės dangos – vaškai, lakai, kuriais padengiamas eksponatas po restauravimo. Nupirkta ir specialaus įvairaus storumo ir atspalvių japoniško popieriaus, naudojamo restauruojant popieriaus eksponatus.

Į Ukrainą vežamas mikroskopas su kamera, padidinamieji akiniai, kad restauratorius ar meno kūrinių tyrėjas galėtų apžiūrėti eksponatus, įžvelgti subtilias detales, dažų sluoksnių išsidėstymą, mikropažeidimus. Nupirkta įranga popieriaus, medienos, tekstilės eksponatų rūgštingumui matuoti (pH-metras) su elektrodu ir šiai įrangai prižiūrėti reikalingi valymo, laikymo ir kalibravimo tirpalai. Ukrainiečiams perduodama ir nedidelės talpos sumažinto slėgio kamera eksponatų tvirtinimui, garinis skalpelis ir kauteriai, naudojami tam tikruose restauravimo procesuose, taip pat ultragarsinės vonelės, kuriose galima švelniai nuvalyti nedidelius, dažniausiai metalinius, dirbinius. O ultravioletinių spindulių lempos ypač reikalingos apžiūrint paveikslus prieš restauravimą.

Visos šios medžiagos ir įranga pasitarnaus popieriaus, medienos, tapybos, archeologinių radinių, tekstilės, istorinio metalo ir keramikos konservavimui ir restauravimui.

Per paramos akciją „Ukrainos kultūra neturi kuo gintis“ Lietuvos žmonės paaukojo apie 10 tūkst. eurų. Paramos iniciatyvą rėmė 100 šalies muziejų, kuriuos vienija Lietuvos muziejų asociacija. Iniciatyvą organizavo Lietuvos nacionalinis muziejus, LRT ir „Stiprūs kartu“, akcijos partneriai – Lietuvos muziejų asociacija ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.