Antanas Adomaitis nepanoro būti garbės piliečiu ir grąžino regalijas: „Mano darbai per menki“

Akmenės rajono garbės piliečiu tituluotas menininkas Antanas Adomaitis nusprendė nepriimti šio apdovanojimo. Scenoje regalijas sugrąžinęs akmeniškis pareiškė, kad jo gyvenimo darbai per menki.

Kūrėjas A.Adomaitis scenoje nusiėmė jam įteiktas garbės piliečio regalijas.<br>K.Rohachovos nuotr.
Kūrėjas A.Adomaitis scenoje nusiėmė jam įteiktas garbės piliečio regalijas.<br>K.Rohachovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 10:56 AM

Neseniai 70-metį atšventusį skulptorių, tapytoją, akmenskaldį, tekstų autorių nutarė apdovanoti Akmenės rajono taryba. Pasiūlymą teikę bendruomenės nariai išskyrė A.Adomaičio talentą, įvairiapusiškumą tapyboje, akmens skulptūrose, medžio drožyboje.

Akmeniškio darbai žinomi plačiai – jis rengė parodas JAV, Lenkijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje. Ne vienas šių šalių kolekcininkas yra įsigijęs A.Adomaičio kurtų darbų, už kuriuos negailima ir keliasdešimties tūkstančių eurų.

Bet Vasario 16-ąją surengtose iškilmėse Akmenės rajono garbės piliečiu inauguruotas menininkas pateikė staigmeną. Į sceną pakilęs akmeniškis netikėtai pasakė, kad jo darbų skaičius pernelyg menkas tokio lygio apdovanojimui.

Susirinkusieji manė, kad A.Adomaitis taip bando padėkoti už išskirtinę garbę. Bet menininkas kalbėjo toliau – sakė, kad jam tikriausiai nepakako charizmos, todėl neturėjo sekėjų ir talkininkų.

„Turbūt charizma per menka ar kas, kad man nepavyko sudominti rajono valdžios žmonių gražesnėmis, didingesnėmis idėjomis.

Kai kuriuos darbelius man pavyko įgyvendinti. Ir iš tiesų esu dėkingas rajono valdžiai, bet tai yra per daug menka, kad aš rankose laikyčiau šį apdovanojimą“, – kalbėjo A.Adomaitis.

Salę šurmuliuoti privertęs menininkas pažymėjo, kad gražus turėtų būti ne tik Akmenės miestas, bet ir visas rajonas. Jis baksnojo į skaudulius – sunykusius dvarus, istorinę aplinką, į tai, kad neatrandama deramos vietos kūrybos žmonių palikimui.

Nuo kaklo regalijas nusiėmęs A.Adomaitis nesidavė perkalbamas mero Vitalijaus Mitrofanovo. Pastarasis bandė įtikinti, kad nevalia atsisakyti tarybos narių skirto apdovanojimo, kalbėjo apie dar neįgyvendintą savo svajonę pastatyti rajone dangoraižį.

Menininkas nesidavė perkalbamas: padėjo jam atgal įbruktą apdovanojimą ir bakstelėjo valdžiai, kuri taip pat per mažai padarė.

A.Adomaitis pasakė, kad pats dangoraižio statyti neketino, ir pakvietė šventės dalyvius pasekti Vasario 16-osios signatarų parodytu pavyzdžiu: „Pasiraitokime rankoves ir kurkime valstybę rimtai. Aš neatėjau čia pažaisti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.