„Pragiedruliai“ įkvepia kūrybai

Seniausiame Panevėžio parke, Skaistakalnyje, rekonstruota istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio Pragiedrulių sodyba tapo nauja meno kūrėjų ir vartotojų traukos vieta.

Seniausiame Panevėžio parke, Skaistakalnyje, rekonstruota istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio Pragiedrulių sodyba tapo nauja meno kūrėjų ir vartotojų traukos vieta.<br>G.Kartano nuotr.
Seniausiame Panevėžio parke, Skaistakalnyje, rekonstruota istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio Pragiedrulių sodyba tapo nauja meno kūrėjų ir vartotojų traukos vieta.<br>G.Kartano nuotr.
Seniausiame Panevėžio parke, Skaistakalnyje, rekonstruota istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio Pragiedrulių sodyba tapo nauja meno kūrėjų ir vartotojų traukos vieta.<br>P.Židonio nuotr.
Seniausiame Panevėžio parke, Skaistakalnyje, rekonstruota istorinė poeto Juozo Čerkeso-Besparnio Pragiedrulių sodyba tapo nauja meno kūrėjų ir vartotojų traukos vieta.<br>P.Židonio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 4:00 PM

Sudomino rezidentus

Joje visą šį mėnesį kūrybinius sumanymus įgyvendins reziduojantys šeši užsienio menininkai.

Galimybę juos pasikviesti į Panevėžį suteikė Panevėžio miesto savivaldybės įgyvendinamą projektą „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“ finansuojanti Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programa „Kultūra“.

Šio projekto uždavinys – ugdyti kultūrinį verslumą atsižvelgiant į vietos kontekstą ir kuriant skirtingų meno disciplinų studijas, kurios naudosis meninėmis priemonėmis, kūrybiškos vietokūros metodais ir bendradarbiaus su suinteresuotomis šalimis. Įgyvendindami projektą jo vykdytojai pasinaudojo programos suteikta galimybe pasisemti patirties užsienio meno rezidencijose.

„Prieš pradėdama kurti šią programą projekto komanda lankėsi Norvegijoje ir Islandijoje, tyrinėjo, kaip ten veikia meno rezidencijos, kokių sąlygų reikia menininkams. Sukauptą patirtį pritaikėme „Pragiedruliuose“, – pasakoja projekto „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“ vadovo pavaduotoja, Panevėžio miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Sipavičienė.

„Pragiedrulių“ kūrybiškumo centre įrengtos patogios ir jaukios poilsio bei kūrybinės erdvės rezidentams įsikurti ir dirbti, veikia taikomosios dailės studija (dizaino krypties), teatro studija, audio– ir videostudija, rezidencijų erdvė, bendruomeninė erdvė, bendruomeninis sodas.

Tokioje kūrybinėje rezidencijoje, pasak A.Sipavičienės, menininkams atsiveria galimybė megzti naujus ryšius, atrasti potencialo ateities planams, semtis naujos patirties, įsilieti į pulsuojantį miesto kūrybinį gyvenimą.

Rezidentams skelbė konkursą

Programa taip pat suteikė finansines galimybes menininkams reziduoti „Pragiedruliuose“ – jos lėšomis apmokėti kelionės bilietai, finansuojamas gyvenimas kūrybiškumo centre ir priemonės, reikalingos kūrybai.

Pasinaudoję šios programos galimybėmis „Pragiedruliuose“ šiuo metu įsikūrę po du rezidentus iš Lichtenšteino, Norvegijos ir Islandijos – šio finansinio mechanizmo remiamų šalių. Kovo 4-ąją atvykę užsienio menininkai čia dirbs visą mėnesį.

Jie susipažįsta su Panevėžio bendruomene, vietos menininkais, įgyvendina savo meninius sumanymus.

Rezidentams atrinkti paskelbtame Panevėžio miesto savivaldybės konkurse dalyvavo dešimt užsienio menininkų, pageidavusių mėnesį gyventi ir kurti „Pragiedruliuose“.

Pasak A.Sipavičienės, atrenkant rezidentus orientuotasi į jų kūrybines sritis, todėl konkursui pateiktus pasiūlymus vertinusioje komisijoje dirbo ir šiame kūrybiškumo centre įrengtų studijų kuratorės.

Susilieti su gamta

Visiems šešiems „Pragiedruliuose“ reziduojantiems užsienio menininkams tai pirmoji pažintis su Panevėžiu.

Rezidentai pasakoja, kad proga atvykti gyventi ir kurti seno parko istorinėje sodyboje jiems atvėrė tikrą kūrybinę laisvę.

„Ši vieta daro labai didelę įtaką mano kūrybai“, – šypsosi menininkė iš Islandijos Hlokk Thrastardottir.

Prieš porą metų menų studijas baigusi Hlokk savo šalyje žinoma kaip aktyvi menininkė, dalyvaujanti parodose, bendradarbiaujanti su kitais kūrėjais.

Taip pat iš Islandijos atvykusi šokėja bei choreografė Birta Asmundsdottir 2022-aisiais baigė šiuolaikinio šokio studijas. Birta kuria šokius spektakliams.

„Pragiedruliuose“ besisvečiuojančios Birta ir Hlokk juokiasi, kad čia joms daug džiaugsmo teikia lietuviško pavasario saulė, kurios Islandijoje seniai neregėjo.

Panevėžys turi ypatingą šviesą. Ji pilka, tačiau atspalvis paslaptingas“, – prasitaria Hlokk. Islandės išsiskiria gebėjimu susilieti su gamta. Jų kūrybinis tikslas – panaudoti kuo daugiau įkvėpimo iš jas supančios aplinkos bei miesto vaizdinių ir tai pademonstruoti savo kūrybiniame projekte.

Hlokk tam pasitelks pačios užfiksuotas fotografijas, kurias sujungs su įrašytais miesto, gamtos ir šunų skleidžiamais garsais. O šokėjos ir choreografės Birtos kūryba įkvėpta paukščių. Pasitelkusi humorą menininkė planuoja pristatyti jų ir savęs su paukščio kostiumu fotografijas bei savo sukurtą šokį.

Išeiti iš komforto zonos

Iš Lichtenšteino atvykę aktoriai Džesika Metzig ir Zeno Langenbahnas „Pragiedruliuose“ kuria komandinį darbą.

„Aptikusi, kad yra galimybė atvykti į „Pragiedrulius“, paklausiau Zeno, ar norėtų vykti ir kurti kartu. Jis visada pasiryžęs nuotykiams“, – juokiasi psichologė, santykių terapeutė, aktorė ir režisierė Džesika.

Ji sako jaučianti didžiulį Panevėžio ir Lichtenšteino kontrastą.

„Čia kyla toks jausmas, kurio niekada anksčiau nesu pajutusi. Ore tvyro tam tikras istorinis sunkumas, bet kartu šis miestas man toks poetiškas“, – susimąsto Džesika.

Bendrą meninį projektą kuriantys Džesika ir Zeno kvies žmones išeiti iš komforto zonos. Balandžio 1-ąją Skaistakalnio parke vaikščiojančius praeivius aktoriai skatins pasinerti į kiekvieno kūrybiškumą. Šio gyvo pasirodymo tikslas – paversti viešąją erdvę saugia vieta, kurioje žmonės jaustųsi vis drąsiau būdami savimi ir atsiskleistų tarsi žydinčios gėlės.

Pasitelkė išmaniąsias technologijas

Rezidentai iš Norvegijos Larsas Jonssonas ir Tomas Fossgardas savo kūryboje pasitelks išmaniąsias technologijas.

Režisierius, kompiuterinių žaidimų kūrėjas ir 3D ekspertas T.Fossgardas, nemažą gyvenimo dalį praleidęs filmų aikštelėse, iš naujo atrado save kurdamas kompiuterinius žaidimus. Jis yra prisidėjęs prie dviejų kompiuterinių žaidimų atsiradimo: „Karalių ir vyrų“ (angl. „Of Kings and Men“) ir „Paskutinė Oazė“ (angl. „Last Oasis“). „Pragiedruliuose“ Tomas 3D meno moko 11 studentų ir rengiasi parodai, kurioje pristatys jų sukurtas trimates miesto vizijas.

Jo kolegai, menų studijų magistro laipsnį pernai įgijusiam L.Jonssonui rezidento patirtis yra kūrybinės veiklos pradžia. „Pragiedruliuose“ jo kuriama žmogaus pavidalo skulptūra tik iš pirmo žvilgsnio lankytojams gali pasirodyti niekuo neypatinga.

Ši skulptūra turės QR kodą. Juo pasinaudoję žiūrovai galės išgirsti ir šio kūrinio istoriją.

Burianti vieta

Projektas „Vienijantis kūrybiškumo centras – Pragiedrulių sodyba“ finansuojamas pagal EEE finansinio mechanizmo programą „Kultūra“.

Šio projekto tikslas – pasitelkiant kūrybiškos vietokūros metodus ir kultūrinio verslumo mokymus skatinti visuomenės įsitraukimą į kultūrinius procesus atgaivintame kultūros paveldo objekte, kuris atitinka vietinių bendruomenių poreikius.

Bendra projekto vertė siekia 1 078 557 Eur. Iš jų 959 839 Eur – Europos ekonominės erdvės fondo lėšos, 118 718 Eur – Panevėžio miesto savivaldybės indėlis.

Projekto įgyvendinimo laikotarpis – nuo 2021–09-14 iki 2024–05-20.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.