Ukrainietės pianistės rečitalis atvers šeštąją kultūrinės topografijos „Čiurlionio Lietuva“ programą

M. K. Čiurlionio namuose ketvirtus metus vykdomas muzikinis projektas „Dialogai su Čiurlioniu“, skatinantis užsienio šalių atlikėjus įsitraukti į Lietuvos muzikos pasaulį. Gegužės 1 d., trečiadienį, 16 val. projektas sostinės M. K. Čiurlionio namuose pirmą kartą pristatys ukrainiečių pianistę Anastasią Stovbyr.

 A. Stovbyr.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A. Stovbyr.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-30 16:55

Atlikėja yra M. Lisenko konservatorijos Poltavoje, P. Čaikovskio konservatorijos Kijeve ir G. Verdi konservatorijos Turnė auklėtinė, daugelio tarptautinių konkursų laureatė, rengianti pasirodymus solo, su įvairiais orkestrais bei kameriniais ansambliais. Šį kartą pianistė pristatys M. K. Čiurlionio namų prašymu parengtą koncertinę programą, į kurią įtraukė ir M. K. Čiurlionio kūrinius.

A. Stovbyr pakvies klausytojus į muzikinį nuotykį, kuris prasidės Šiaurėje ir baigsis Rytuose. Šiam koncertui paruoštos miniatiūros supažindins klausytoją su amžino įšalo žemėmis Grenlandijoje, įvairiais takais ir takeliais tarp kalnų ir upelių, žvaigždėtu dangumi ir planetomis. Didžioji programos dalis palies amžinas ir sakralias žmogui temas.

Pianistė skambins M. K. Čiurlionio muzikinius opusus, jo eskizų įkvėptus A. Šenderovo kūrinius bei šiuolaikinių Ukrainos kompozitorių Valentyno Silvestrovo, Alexey‘aus Shmurako, Mykhailo Chedryko ir Vitalio Vyshynskio kompozicijas. Prasminga, kad vakaro programą vainikuos M. K. Čiurlionio „Viešpaties Angelo preliudas“.

Trečiasis projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ 2024 m. pavasario sezono susitikimas taip pat pažymės ir šiuo metu M. K. Čiurlionio namuose eksponuojamos Ukrainos dailininkų sąjungos narės Nomedos Čiurlionytės tapybos darbų parodos „Angelų vienybė“ uždarymą bei pirmojo Lietuvoje sertifikuoto nacionalinio kultūros kelio „M. K. Čiurlionio kelias“ šeštosios kultūrinės topografijos „Čiurlionio Lietuva“ programos pradžią.

Paroda „Angelų vienybė“ bei ją lydintis edukacinis-kūrybinis užsiėmimas su parodos autore Nomeda ir muzikinis akcentas su pianiste Anastasia pradės kelionę per „M. K. Čiurlionio kelio“ savivaldybes. Vienos dienos paroda su vakariniu koncertu vyks gegužės 2 d. Žemaičių dailės muziejuje, Plungėje, gegužės 3 d. Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje ir gegužės 4 d. Palangos gintaro muziejuje.

Gegužės 7 dieną parodą „Angelų vienybė“ M. K. Čiurlionio namuose pakeis muziko ir kompozitoriaus Artūro Mikoliūno pirmoji personalinė paroda „Spalvų takais“. Parodoje eksponuojama trylika autoriaus tapybos darbų, sukurtų per pastaruosius septynerius metus. Parodos atidarymo vakarą lankytojai turės unikalią galimybę išgirsti A. Mikoliūno kompoziciją, kurią autorius atliks drauge su fleitininku V. Sriubikiu.

Renginiai M. K. Čiurlionio namuose nemokami, be išankstinės registracijos.

Projektą „Dialogai su Čiurlioniu“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneris knygynų tinklas VAGA. Daugiau informacijos www.mkcnamai.lt

Paroda „Angelų vienybė“ – M. K. Čiurlionio namų susitikimų ciklo „Čiurlionio gentis šiandien“ dalis. Parodą lydintis edukacinis-kūrybinis renginys ir koncertas įtraukti į „M. K. Čiurlionio kelio“ kultūrinių renginių programą „Čiurlionio Lietuva“. Daugiau informacijos www.ciurlioniokelias.lt

Gegužės 1-ąją, paskutinę parodos lankymo dieną, M. K. Čiurlionio namai dirbs įprastu laiku nuo 11 iki 17 val.

Paroda „Spalvų takais“ yra tęstinio M. K. Čiurlionio namų parodų ciklo, kurių autoriai yra atėję iš muzikos pasaulio, dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.