Palangoje tęsiasi Europos brasbendų čempionatas – paaiškėjo Kompozitorių konkurso nugalėtojai

Palangoje vykstančio Europos brasbendų čempionato (EBBC) metu ketvirtadienio vakarą paaiškėjo 9-ojo Europos kompozitorių konkurso rezultatai. Nugalėtoju tapo kūrinio „Magdalenos įlanka“ autorius Gauthier Dupertuis (Šveicarija), antroji vieta skirta Jack Ledger-Dowe – Ascension (Anglija), trečioji – Lennertas Van Laenenas (Belgija). Grupės prizas skirtas Gauthier Dupertuis, Žiūrovų prizas atiteko Lennertas Van Laenenas.

Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Palangoje penktadienį oficialiai atidarytas Europos brasbendų čempionatas.<br>A.Kazlausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Palangos miesto savivaldybė

2024-05-04 13:09

Dar negirdėti kūriniai

Europos kompozitorių konkursas – vienas iš Europos brasbendo čempionato renginių. Jo  metu skamba geriausi konkursui pateikti kūriniai, sukurti specialiai varinių pučiamųjų orkestrams bei iki šiol nebuvę atlikti viešai. Tad Kompozitorių konkursas yra tikra dovana pučiamųjų muzikos mėgėjams.

Palangos koncertų salėje vykusiame Europos kompozitorių konkurso finale kūrinius atliko itin tituluotas orkestras „The Cory Band“ (Anglija) kartu su Europos jaunimo pučiamųjų orkestru.

Įkvėpė pavaikslas

EBBC kompozitorių konkurso laimėtojas Gauthier Dupertuis, paklaustas kas jį įkvėpė kūriniui „Magdalena Bay”, atsakė: „Muzika įkvėpta prancūzų tapytojo Francois Auguste'o Biardo paveikslo „Magdalenos įlanka“, vaizduojančio nuostabų snieguotą kraštovaizdį Norvegijos Špicbergeno saloje. Pirmame plane matomos laivo nuolaužos, sniegu padengti kūnai, ir akivaizdžiai mirštantis personažas leidžia suprasti, kad ten vyko tragiški įvykiai. Taip susidaro stiprus kontrastas tarp mirties ir pakylėjimo, tarp laivo katastrofą išgyvenusių žmonių nykimo ir kraštovaizdžio didybės“.

Paklaustas, kas jam daro didžiausią įtaką kuriant, G. Dupertuis, nurodė savo mokytoją Jeanas-Claude'as Kolly, kuris taip pat yra kompozitorius, ir visada buvo G. Dupertuis įkvėpimo šaltinis. „Pučiamųjų ir pučiamųjų orkestrų repertuaras, kurio mokėmės orkestravimo pamokose, ir jo dirigavimo mokymas parodė, koks gilus gali būti komponavimo menas. Jis taip pat visada palaikė mane, norintį išbandyti kompoziciją.

Labai svarbi buvo ir šveicarų kompozitoriaus Franco Cesarini parama – jis yra mano leidėjas nuo 2022 m. Esu jiems už tai labai dėkingas. Negaliu paneigti ir Šveicarijos pučiamųjų orkestrų scenos kompozitorių Etienne'o Crausaz, Oliveris Waespi ir Ludovic Neurohr įtakos. Nuošalyje negali būti palikta ir mano begalinė meilė filmų muzikai (John Williams, Dany Elfman)“, – sakė  EBBC kompozitorių konkurso laimėtojas.

„Ar kurdamas naudojate darbo modelį? Dirbate numatytu metu ar kada tik randate laiko?“, – pasiteiravome. G. Dupertuis teigė dar neturįs jokio komponavimo modelio, todėl kartais procesas gali užtrukti labai daug laiko. „Bet dažniausiai prieš pradėdamas dirbti su įrašų programa Sibelius išbandau keletą idėjų fortepijonu. Dirbu vėlai vakare arba anksti ryte, visiškai atsiskyręs, ir visada patirdamas daug streso. „Magdalenos įlanką“ pradėjau kurti nuo nulio, iki konkurso datos likus  mažiau nei keturioms savaitėms, per didžiąsias metų šventės, taip pat žinodamas, kad savaitei išvykstu į Belgiją praleisti Naujųjų metų su draugais... Turiu prisipažinti, kad negaliu suprasti, kaip man tai pavyko“, – pergale EBBC kompozitorių konkurse džiaugėsi G. Dupertuis.

Prasideda Čempionų kategorijos kovos

Europos brasbendų čempionatas Palangoje tęsiasi – penktadienį vyko svarbiausios kovos – Čempionų kategorijos orkestrų pasirodymai. Penktadienį visi šios kategorijos orkestrai atkliko privalomąjį kūrinį, o šeštadienį – laisvai pasirinktą programą.

Palangos koncertų salėje vykstančio čempionato metu žiūrovai turi galimybę ne tik gėrėtis profesionaliai atliekama pučiamųjų muzika, bet ir, įsigyti privalomojo kūrinio partitūrą bei sekti kūrinį. Komisija čempionato metu yra įsikūrusi specialiai įrengtoje uždaroje patalpoje ir čempionato dalyvius vertina tik pagal garsą – komisija nemato ir nežino, kuris konkrečiai orkestras groja.

Šeštadienio ryte, iki susirungiant Čempionų kategorijos orkestrams, vyko ir Iššūkio kategorijos konkursas. Šioje kategorijoje varžėsi orkestrai, siekiantys patekti į Čempionų kategoriją. Tarp jų – ir Lietuvai atstovaujantis orkestras „Brass LT“.

Sekmadienis paskirtas jaunimo orkestrams. Jaunimo brasbendų konkurso nugalėtojai apdovanojami taurėmis.

Šeštadienį – Gala koncertas

Europos brasbendų čempionato nugalėtojai bus apdovanojami šeštadienio vakarą vyksiančio gala koncerto metu. Žiūrovų čia laukia ypatinga varinių pučiamųjų muzikos šventė.

Gala koncertą atidarys lietuviškas performansas „Gintarinis vėjas“, kuriame atsispindės Lietuvos muzikos tradicijos – nuo antrą šimtmetį gyvuojančių aristokratiškų pučiamųjų muzikos koncertų Palangos parkuose iki šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės. Koncerte skambės kompozitoriaus Giedriaus Svilainio išplėtota lietuvių liaudies daina „Pūsk vėjeli“, kurią atliks „Palangos orkestras“, vadovaujamas dirigento Vyganto Rekašiaus. Pasirodyme taip pat išgirsime sutartines, persipinančias su elektronine muzika, ir unikalius tradicinius lietuviškus pučiamuosius instrumentus, kuriais muzikuos tarptautinį pripažinimą pelnęs multiinstrumentalistas Saulius Petreikis. Jis – muzikinės scenos fenomenas bei vienas ekspresyviausių Lietuvos kūrėjų. Jo atliekamoje muzikoje skamba tiek tradiciniai, tiek ir archajiniai pučiamieji instrumentai, o pasirodymai pasižymi energija ir įvairių emocijų gausa.

Nepamirštamų įspūdžių bei emocijų neabejotinai dovanos ir gala koncerto metu scenoje pasirodysiantys Europos jaunimo brasbendas bei žymusis „The Cory Band“. Fantastiškas Europos jaunimo varinių pučiamųjų instrumentų orkestras kartu su „The Cory Band“ publikai padovanos išskirtinį Lietuvai paruoštą „King Kong“ pasirodymą, kuriam diriguos charizmatiškasis Philip Harper.

Europos brasbendų čempionato Palangoje programa:

Gegužės 3 d., penktadienis

15–22 val. EBBC Čempionų kategorijos konkursas – Privalomasis kūrinys.

Gegužės 4 d., šeštadienis

9–11 val. EBBC Iššūkio kategorijos konkursas

11.30–18.30 val. EBBC Čempionų kategorijos konkursas – Laisvai pasirenkamas kūrinys

20.30–22.30 val. EBBC 2024 Gala koncertas

Gegužės 5 d., sekmadienis

9 val. Europos jaunimo brasbendų konkursas:

9.00–10.30 val. AUGIMO kategorija

11.15–15.30 val. AUKŠTOJI kategorija bei baigiamasis koncertas ir apdovanojimų ceremonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.