Maestro G.Kuprevičiaus knyga - viso gyvenimo koncertas

Po mėnesio 70 metų sukaktį švęsiantis žinomas šalies kompozitorius, praėjusių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Giedrius Kuprevičius kūrybos gerbėjus pradžiugino prisiminimų knyga „Koncertas", į kurią, anot autoriaus, sudėti muzikos akordai ir visas gyvenimas.

G.Kuprevičius ilgai brandino idėją apie prisiminimų knygą.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Kuprevičius ilgai brandino idėją apie prisiminimų knygą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2014-03-09 17:33, atnaujinta 2018-02-15 14:02

Leidinio sutiktuvės įvyko Kauno nacionaliniame dramos teatre, o renginiui skirta 150 vietų salė nepajėgė sutalpinti visų atvykusiųjų.

„Perskaitęs šią knyga iškart ieškai kitos. Ji nepaprastai gili ir plati, išjudinanti žmogų“, – kalbėjo muzikologas Viktoras Gerulaitis, kuris prisipažino G.Kuprevičiaus kūrinį perskaitęs dukart.

G.Kuprevičius, palydėdamas naują savo kūrinį pas skaitytojus, užsiminė, jog šiais laikais knygas rašo visi – „politikai, kulinarai, aiškiaregiai, kareiviai, kosmonautai, artistai, kaliniai, netgi rašytojai“.

„Šis „Koncertas“ yra tai, kas susikaupė per kelis dešimtmečius. Knygoje paskiau tai, ko niekada nebūčiau išdrįsęs pasakyti žiniasklaidai, - kalbėjo kompozitorius. - Juolab kad knygoje galima kalbėti savo kalba ir būti ramiam, jog liks tavo kontekstas, stilius ir esmė. Taip pat knygoje galima sutelktai kalbėti apie tave jaudinančius reiškinius ir žmones, palikusius tavo gyvenime ryškų ir svarbų pėdsaką.“

G.Kuprevičiaus kūrinyje daug vietos skirta autoriaus tėvams, seneliams - anuomet Kaune gerai žinomiems visuomenės veikėjams. Kompozitorius prisipažino, kad rašydamas knygą labiausiai bijojęs įžeisti mirusių žmonių.

„Knyga leidžia pasakyti daugiau nei straipsnis ar interviu, kurie man jau nebeįdomūs, nes kiekgi galima kalbėti apie tai, kas neturi nieko bendra nei su tavo darbais, nei su idėjomis. Knygą pavadinau „Koncertu“, nes ji ir yra koncertas, mano gyvenimo koncertas. Su mano muzika, jos atlikėjais, manimi besidominčia publika, kritika, aplinka, kurioje formavausi, klydau, švenčiau pergales ir galiausiai esu laimingas. Joje daug veikėjų, kurie kaip valse sukasi poromis, kai kada – gausiame ratelyje, o kitąkart, žiūrėk, tenka judėti ir vienam...

„Koncerte“ lankosi ir mano šeima, protėviai, draugai, ir dienos bei sapnų herojai. Čia patikrinti faktai susipina su kompozitoriui būdingomis fantazijomis ir regėjimais, kuriuose nemažai gal kiek kitokios tiesos arba užuominų, skirtų įžvalgesniems ir atidesniems, o ne vien pikanterijos ištroškusiems kultūros vartotojams“, – sakė ne tik su muzika, bet ir publicistika, aktyviai reiškiama pilietine pozicija savo kūrybą ir gyvenimą susiejęs G.Kuprevičius.

Būsimiesiems knygos „Koncertas“ skaitytojams jos kūrėjas linki „bent jau skaitymo valandomis pabūti koncerte, kuriame skamba vieno žmogaus išgirsta, pajausta ir pagarsinta muzika, sudėta iš įvairiagarsio gyvenimo sulipdytų dienų, įvykių ir jų interpretacijos.“

G.Kuprevičių išgarsino dar 1975 metais sukurtas miuziklas „Ugnies medžioklė su varovais“. 1980-aisiais Kauno muzikiniame teatre jis įkūrė ir vadovavo elektroninės muzikos grupei „Argo“. Kompozitorius yra sukūręs gerai žinomas operas „Prūsai“, „Karalienė Bona“, baletą  „Čiurlionis".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?