86 gimtadienį švenčiantis aktorius L.Zelčius grumiasi su ligomis

Garsiam kino ir teatro aktoriui, režisieriui Leonardui Zelčiui gegužės 9-ąją sukako 86 metai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 9, 2014, 2:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:23 AM

„Giminių“, „Raudonmedžio rojaus“, „Čia mūsų namai“, daugybės kitų garsių filmų ir spektaklių siela tapęs menininkas gimtadienį mini Kauno centre esančiame kukliame savo bute, kuriame jis gyvena jau daugiau nei 30 metų.

Per 100 vaidmenų sukūręs legendinis aktorius grumiasi su ligomis. Anksčiau L.Zelčių buvo ištikęs insultas, jis prarado regėjimą, bet ne tvirtą dvasią.

Langą į pasaulį jam atstoja žmona, žinoma aktorė Danutė Juronytė, palikusi teatrą po to, kai sušlubavo vyro sveikata.

Prieš tris savaites L.Zelčius savo namuose pargriuvo ir prasiskėlė galvą.

„Dabar vyras nepajėgia ne tik atsistoti, bet ir atsikelti.  Bet aš nenoriu, kad Leonardas būtų išvežtas į ligoninę. Medikai sakė, kad jį galima prižiūrėti ir namuose“, – nelinksmai ištarė jo 80-metė žmona.

Nublokštas į ligos patalą aktorius domisi Lietuvos gyvenimu, mėgsta klausytis radijo. Kartais jis išgirsta ir savo paties balsą – anksčiau skaitydavo Antano Miškinio, Vinco Mykolaičio-Putino kūrinius.

Šviesuolių pora gegužės 14 dieną minės dar vieną išskirtinę datą – savo deimantines vestuves. L.Zelčius ir D.Juronytė susituokė prieš 60 metų.

Jųdviejų draugystė užsimezgė 1953-iaisiais. Kauno dramos teatro aktorius L.Zelčius tuo metu su kolegomis gastroliavo Panevėžio dramos teatre, kuriame dirbo D.Juronytė.

Po premjeros vietos aktoriai ir svečiai bendravo prie vaišėmis nukloto stalo – Leonardas ir Danutė susėdo greta vienas kito. Aktoriai susituokė praėjus metams nuo šios pažinties.

Į Kauno santuokų rūmus jie nuėjo, kai D.Juronytė atvyko į šį miestą per Panevėžio aktorių gastroles. Sumainiusi žiedus su savo išrinktuoju aktorė pasiliko laikinojoje sostinėje.

„Leo buvo labai atidus ir galantiškas. Mane žavėjo ir jo polinkis į poeziją. Mudu kartu iki paryčių skaitydavome Sergejaus Jesenino, kitų poetų eilėraščius“, – prisiminė Kauno dramos teatre su vyru dirbusi D.Juronytė.

Susituokę aktoriai kelis dešimtmečius praleido VI forto rajone esančiame trijų kambarių bute, o 1983-iaisiais persikėlė į Kauno centrą ir gyvena čia iki šiol.

1992 metais insulto ištiktas L.Zelčius du mėnesius buvo gydomas Kauno klinikose. Ligoniui buvo skubiai paskirti kraują skystinantys vaistai, sukėlę ūmius skrandžio negalavimus. Neatsigaunančiam nuo insulto aktoriui tuo pat metu reikėjo atlikti prakiurusio skrandžio operaciją.

Palatoje ant čiužinio nakvodavusi D.Juronytė meldėsi, kad vyras liktų gyvas. „Jei nebebus jo, nebeliks ir manęs“, – mąstė ji.

Prieš 5 metus L.Zelčiui buvo nustatyta sunki akių liga – katarakta.

Scenos milžinas didelę savo santaupų dalį išleisdavo knygoms. Be garsių grožinės literatūros plunksnos meistrų kūrinių, aktoriaus namuose nemažai vietos užima leidiniai apie Lietuvos istoriją – nuo valstybės kūrimosi XIII amžiuje iki naujausių laikų.

L.Zelčius net iš kiečiausio miego prikeltas galėdavo papasakoti apie svarbius mūsų šaliai įvykius, jų reikšmę.

Anot aktoriaus, kiekvienas išsilavinęs žmogus privalo žinoti savo valstybės praeitį, jos laimėjimus ir praradimus, iškilius veikėjus.

Kartu – ir scenoje, ir gyvenime

* L.Zelčius gimė 1928 m. gegužės 9 d. Kaune, baigė šio miesto „Aušros“ gimnaziją. 1945–1948 m. lankė Kauno dramos teatro studiją. Šiame teatre pradėjo dirbti 1952 m., baigęs Maskvos A.Lunačiarskio teatro meno institutą. Nuo 1972 m. vadovavo Kauno politechnikos instituto studentų liaudies teatrui.

* Menininkui pavykdavo įsijausti į skirtingus vaidmenis – jis galėjo puikiai suvaidinti ir prislėgtą, ir linksmą personažą. Aktorius neatmesdavo pasiūlymų vaidinti net ir būdamas labai užsiėmęs – jam atrodydavo, jog atsisakydamas apvils režisierių ir kūrybinę komandą.

* L.Zelčiui 1988 m. buvo suteiktas Sovietų Sąjungos liaudies artisto vardas, o 1998 m. jis buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.

* Teatro scenoje įkūnijo Daktarą (spektaklis „Barbarai“), Protasovą („Gyvasis lavonas“), Tuzenbachą („Trys seserys“), Figarą („Figaro vedybos“), Moljerą („Moljeras“), Zajončeką („Generalinė repeticija“), Juokdarį („Karalius Lyras“), vaidino filmuose „Raudonmedžio rojus“, „Čia mūsų namai“, „Vizitas pas Minotaurą“, „Savaitgalis pragare“, „Giminės“, atliko daug kitų vaidmenų, statė spektaklius.

* Teatro ir kino aktorė D.Juronytė sukūrė apie 80 vaidmenų, su vyru vaidino televizijos filmuose „Vilius Karalius“, „Giminės“, kai kuriuose spektakliuose

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.