Dainų šventės šokėjai ir pūtikai šeštadienį kviečia trypti kartu

Šeštadienį nuo vidurdienio iki vėlyvo vakaro sostinėje vyks 18-osios Dainų šventės renginiai.

Šokio dienoje stadiono veją ornamentais išmargins daugiau kaip 7,5 tūkstančio lietuvių.<br>Rengėjų nuotr.
Šokio dienoje stadiono veją ornamentais išmargins daugiau kaip 7,5 tūkstančio lietuvių.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jul 5, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:29 AM

Paaiškėjus, kad Šokių dienos publika netilps į Lietuvos futbolo federacijos stadioną, net du kartus savo programą čia parodys 7,5 tūkstančio šokėjų.

Taigi kai kam reikės rinktis – 12 val. traukti į stadioną netoli geležinkelio stoties (Stadiono g. 2) ar įsilieti į Teatro dienos pasirodymų maratoną Gedimino kalno papėdėje.

Bitės gyvenimo paralelė

Šokių diena „Sodauto“ šiais metais interpretuos namų temą gretindama lietuviškos šeimos ir bičių spiečiaus gyvenimą. Veją šokėjai išmargins korio, sodo, namo, verpstės motyvais.

Aktorius Vytautas Paukštė iš įrašo pasakos apie bitininko ir bitės gyvenimą. Renginio temą atskleis ir specialiai sukurti vaizdo siužetai.

Šokių diena pristatys net 26 baletmeisterių darbus. Su naujais šiai šventei sukurtais kūriniais bus atliekamos ir lietuvių tautinio šokio patriarcho Juozo Lingio kompozicijos, jau nuo 1950 metų šokamos daugelyje šokių švenčių.

Renginio kulminacija taps suktinis „Bitute pilkoji“, kurį „Sodauto“ artistai tikisi sušokti su publika.

Dalį Šokio dienai sukurtos muzikos įrašė jos autoriai – kompozitorė Zita Bružaitė, Nijolė Sinkevičiūtė ir daugybe instrumentų grojantis Skirmantas Sasnauskas. Jų kūriniuose susipins etnografinio ansamblio, styginių kvarteto, džiazo muzika.

Nauja išeivių banga

„Sodauto“ programoje dalyvaus rekordiškai didelis lietuvių būrys – apie 500 šokėjų iš 11 šalių: JAV, Kanados, Urugvajaus, Argentinos, Australijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos.

Šiemet prie senųjų emigrantų prisidėjo nemažai naujosios išeivių bangos atstovų. Užsienio lietuviams bus skirta atskira šokių programos dalis.

Bilietai į Šokių dienos dieninį renginį kainuoja perpus pigiau negu į vakarinį – nuo 10 iki 75 litų.

Bijančius lietingų orų rengėjai ragina pasirūpinti neperšlampamais apsiaustais, nes skėčiais naudotis nebus leidžiama.

Gros ir statinėmis

Tuo pat metu, kai Katedros aikštėje teatralus finaliniam akordui suburs naujas N.Sinkevičiūtės kūrinys, Kalnų parke sugriaudės vario dūdos.

Daugiau kaip tūkstantis muzikantų iš visų Lietuvos regionų, keli šimtai šokėjų, 30 dirigentų pristatys lietuvišką pučiamųjų instrumentų muzikos programą „Vario audra“. Ji perteiks regionų savitumą ir įspūdingas pūtikų galimybes. Žemaitijos ir Suvalkijos orkestrai gros populiarių ir liaudies dainų aranžuotes. Vilniaus krašto muzikantai atliks siuitą, kurios metu bus šokami istoriniai šokiai, pasirodys karietos su žirgais.

Pamario krašto pūtikai pristatys kompoziciją pagal Kristijono Donelaičio poemą „Metai“. Jungtinis Šiaulių ir Panevėžio mušamųjų instrumentų orkestras gros ir įprastais ritminiais instrumentais, ir statinėmis, o šokėjos važinės riedžiais.

Į Dainų šventę pirmąkart įsilies būgnų, tūbų ir saksofonų orkestrai. Pasak „Vario audros“ kūrybinės grupės vadovo Remigijaus Vilio, 88 procentus programos dalyvių sudarys periferijos atlikėjai. Dešimt naujų kūrinių parašė šalies kompozitoriai.

„Mums nereikės nei garsinimo, nei projekcijų, nei apšvietimo, netrukdys ir lietus“, – tvirtino R.Vilys.

Šokių dienos „Sodauto“ programa Lietuvos futbolo federacijos stadione bus rodoma liepos 5 d. 12 ir 21 val.

Pučiamųjų instrumentų orkestrų pasirodymai „Vario audra“ Kalnų parke – liepos 5 d. 17 val. Bilietų kaina – 20–60 Lt.

* * *

500

Tiek užsienio lietuvių įsilies į Šokio dienos „Sodauto“ renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.