Festivalis „Tylos!“ atveria duris drąsiems ir ambicingiems

Gegužės 12-18 dienomis Vilniuje vyks teatro festivalis „Tylos!“. Jo programoje – trys premjeros bei keturi jau įvertinti jaunųjų spektakliai. Festivalyje dalyvaus teatro kūrėjai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos bei Italijos ir Didžiosios Britanijos jungtinis projektas. Laukiamiausias gegužės mėnesio festivalis ištikimas savo misijai – į teatrą pritraukti naują ambicingiausių ir drąsiausių scenos menų kūrėjų bei žiūrovų kartą.

„Dievas yra DJ“ gatvės eskizas.
„Dievas yra DJ“ gatvės eskizas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:00 PM

Režisierė K.Gudmonaitė: „Visi mes šiandien labai norime būti matomi“

„Tylos!“ pristatymas antradienį prasidėjo specialiai festivaliui ruošiamu „Dievas yra DJ“ eskizu pagal Richterio Falko pjesę (rež. Kamilė Gudmonaitė).

Jau Gedimino prospekte prie Mažojo teatro pastato žurnalistus ir praeivius pasitiko neįprastas vaizdas – stovėjo baltai paklota dvigulė lova, televizorius, kurio ekrane buvo galima išvysti patį save, ant aukšto stalelio puikavosi taurės su šampanu. Išties geras gyvenimas – lova visų akivaizdoje ir šampanas iš pat ryto! 

Šiuo performansu režisūros studentai pacitavo garsųjį „bitlą“ Johną Lennoną ir  Yoko Ono, kurie 1969 m. po vestuvių Monrealio viešbučio lovoje skelbė pasaulyje taiką ir dalijo žurnalistams interviu. Performansas, kaip sakė režisūros studentė K.Gudmonaitė, atgręžtas į šiuos laikus, kai žmonės viešai publikuoja, eksponuoja savo gyvenimą, daro iš jo šou. Tampa neaišku, kada tu tik eksponuoji savo gyvenimą ir kada jį gyveni. 

„Ar šiuolaikiniame medijų pasaulyje įmanoma atskirti, kas yra tikra, o kas- ne?“ – retoriškai klausė jaunoji režisierė, Šiuolaikinio meno centre pristatysianti spektaklį „Dievas yra DJ“, kuriame du jauni menininkai vaidina savo pačių gyvenimą. Kamera fiksuoja viską – valgio gaminimą, ginčus, intymumo akimirkas, pokalbius apie gyvenimo filosofiją.

„Tai spektaklis matomumo tema. Visi mes šiandien labai norime būti matomi“, – sakė K.Gudmonaitė. 

R.Tuminas: „Jaunimas paverčia neregimą pasaulį regimu“

Vilniaus mažojo teatro meno vadovas Rimas Tuminas džiaugėsi galėdamas suteikti VMT sceną kuriančiam jaunimui, mat dauguma festivalio spektaklių vyks kaip tik Gedimino pr. 22, Vilniaus mažajame teatre. Kalbėdamas apie jaunuosius kūrėjus maestro sakė, kad jie neleidžia pasenti: „Mus turi kas nors išprovokuoti, padėti, stumtelti. Aš linkęs įsiklausyti, matyti, žiūrėti. Jaunimas paverčia neregimą pasaulį regimu. Jis padaro regimą visa tai, kas mums nepažįstama. Kaip jie tai daro šiandien – be galo įdomu. Kad nesusentumėme, reikia, kad ateitų jaunimas.“

Festivalyje gegužės 17-ąją savo darbą „Karalius miršta“ rodys ir R.Tumino mokinys iš B.Ščiukino teatro mokyklos režisierius A.Šuljevas. „Tai labai žiūroviškas, labai teatrinis, drąsus ir atviras spektaklis“, – sakė R.Tuminas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos diplomantai festivalyje parodys spektaklį „Ponas Kolpertas“, pastatytą Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre. Šio kurso vadovai ir spektaklio režisieriai - Vytautas ir Velta Anužiai. 

„Mes tikime, kad mūsų studentai turi idealistinį ir maksimalistinį pradą, kuris juos veda šios profesijos keliu. Ne pigi šlovė, ne pinigai, ne komercija, o tikėjimas, kad teatru galima  kai ką pasakyti, pakoreguoti gyvenimą. Arba bent tikėti, kad tai galima padaryti. Išpurtyti, išdraskyti abejingumą, nepozityvumą, netikėjimą gyvenimu ir teatru“, – kalbėjo V.Anužis.

Seniausias Italų teatras pristato novatorišką spektaklį Gegužės 12 d. 19 val. tarptautinis teatro debiutų festivalis „Tylos!“ atidaromas teatro maištininkų iš Romos spektakliu „La Merda“ (liet. „Šūdas“). „Teatro Valle“ (1727) – seniausias vis dar veikiantis Italijos teatras Romoje. 2010 metais Italijos valdžia nusprendė šį teatrą privatizuoti, daugiau nei šimtas aktorių, režisierių bei scenos darbuotojų tam pasipriešino – perėmė teatro valdžią į savo rankas, jį okupavo ir ten apsigyveno. Taip „Teatro Valle“ tapo absoliučiai kritinės meno situacijos simboliu visoje Europoje. Ištisus trejus metus pastato neapleidę okupantai ir toliau kūrė aukšto meninio lygio spektaklius. 

„La Merda“ – pirmasis Cristiano Ceresoli kūrinys teatrui, atnešęs šešis svarius apdovanojimus jo autoriui.  “La Merda“ vaidinanti italų aktorė Silvia Gallerano 2012-aisiais už vaidmenį spektaklyje sulaukė tarptautinės šlovės: laimėjo „The Stage Award“ už geriausią solo pasirodymą, „The Fringe First Award“, „The Arches Brick Award“, „The Premio della Critica“, buvo nominuota „The Total Theatre“ apdovanojimui.

„Eurovizija“ keliasi į Vilnių ir apie gilius dalykus kalba lengvai

„Eurovizijos“ dainų konkurso išvakarėse (gegužės 18 d.) Vilniaus mažajame teatre Vilniuje – spektaklis „Euro Vizija“. Šį ironišką Vido Bareikio režisuotą spektaklį parodys Latvijos nacionalinio teatro trupė. „Tylos!“ festivalio rengėjai į spektaklį pakvietė visus Lietuvai atstovavusius „Eurovizijos“ dalyvius.

Režisieriui V.Bareikiui pavyko suburti unikalią kūrybinę grupę: menininkę Jurgą Šeduikytę, dramaturgę Austėją Lunskytę-Yildis, videorežisierių Joną Tertelį ir šešis jaunus, puikiai dainuojančius bei šokančius latvių aktorius. Jie sukūrė interaktyvų spektaklį, kuriame žiūrovai tampa dalyviais, turinčiais balsuoti už jiems patikusius atlikėjus ar šalis. Tai – gudrus žaidimas, o kartu ir pramoginė muzikinė satyra, kviečianti patiems pasijuokti iš mūsų pačių nusistatymų, neracionalių simpatijų šalims.

„Apie gilias temas – lengva forma“, – trumpai apibūdino spektaklį jo režisierius.

„Ukraina, Rusija , Baltijos šalių gyventojų mentalitetas, migracija, rasizmas – visi šitie dalykai įpinti į muzikinį rėmą“, – sakė dramaturgė A.Lunskytė-Yildis. – Spektaklio žiūrovai pamatys Eurovizijos renginio struktūrą ir galės pasijuokti iš tariamos Europos šalių vienybės: juk šalys balsuoja pagal politinius kriterijus, o ne muzikinius.“

Pasak teatro kritikų, spektaklyje „Euro Vizija“ lietuvių režisierius V.Bareikis sąmoningai interpretuoja Europos dainas ir problemas, konkursą paversdamas originalia muzikinio šou parodija. Konkursas, kuris turėtų suvienyti Europą, tampa atspindžiu viso to, kas mus labiausiai vienus nuo kitų skiria. Spektaklis atspindi komišką ir tragišką Europos šalių konkurenciją.

„Tylos!“ festivalio programa

Gegužės 12 d. 19 val. ATIDARYMAS. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

C.Ceresoli „La Merda“. „Teatro Valle“, „Frida Kahlo Productions“, „Richard Jordan Productions & Produzioni Fuorivia“, Italija-Didžioji Britanija (spektaklis vyks anglų kalba).

Gegužės 13 d. 19 val. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

„Antišou. Likučiai po Dievo“. Apeirono teatras, rež. G. Kazlauskaitė ir E. Kazickaitė, Lietuva.

Gegužės 14 d. 19 val. Šiuolaikinio meno centras

„Dievas yra DJ“ pagal F.Richterį ir V.Peleviną.  LMTA, rež. K.Gudmonaitė, kurso vadovas G.Varnas, Lietuva.

Gegužės 15 d. 18 val. 30 min. Lietuvos rusų dramos teatras

D.Gieselmanno „Ponas Kolpertas“. Panevėžio J.Miltinio dramos teatras. LMTA diplomantai,  kurso vadovai ir spektaklio režisieriai – V. ir V.Anužiai, Lietuva

Gegužės 16 d. 16 val. LMTA Teatro cechas. Spektaklis nemokamas, vietų skaičius ribotas

J.Rainio „Aukso žirgas“.  Latvijos kultūros akademija ir LMTA, rež. G.Aleksa, kurso vadovas A.Giniotis, Latvija-Lietuva.

Gegužės 17 d. 19 val. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

E.Ionesco „Karalius miršta“. B.Ščiukino teatro mokykla, rež. A.Šuljev, darbo vadovas R.Tuminas, Rusija.

Gegužės 18 d. 19 val. UŽDARYMAS. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras

A.Lunskytės-Yildis „Euro Vizija“. Latvijos nacionalinis teatras, rež. V.Bareikis, Latvija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.