25 metų lietuvei – tik vienas žingsnis iki prestižinio prizo

Rugpjūčio pradžioje trijų jaunų talentingų lietuvių dirigentų, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos ugdytinių, keliai susikirs Zalcburge. Ir tai ne atsitiktinumas.

25 metų G.Šlekytė Zalcburge bandys pakartoti M.Gražinytės sėkmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
25 metų G.Šlekytė Zalcburge bandys pakartoti M.Gražinytės sėkmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
19 metų M.Stakionis Zalcburge repetuos J.Haydno operą „Mėnulio pasaulis“.<br>V.Balkūno nuotr.
19 metų M.Stakionis Zalcburge repetuos J.Haydno operą „Mėnulio pasaulis“.<br>V.Balkūno nuotr.
Vakaruose įsitvirtinusios dirigentės Mirgos Gražinytės padedami kelią į pripažinimą jau skinasi jaunesni jos kolegos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Vakaruose įsitvirtinusios dirigentės Mirgos Gražinytės padedami kelią į pripažinimą jau skinasi jaunesni jos kolegos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas“)

Aug 4, 2015, 1:07 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 2:28 AM

Kalbama, kad latvių proveržį į pasaulio muzikos Olimpą įkvėpė garsus dirigentas Marisas Jansonas, ėmęs kviestis tautiečius drauge koncertuoti elitinėse Vakarų scenose. Šiandien ne vienas ir ne du latviai spindi tarp ryškiausio kalibro muzikos žvaigždžių. Galime jiems tik pavydėti.

Tačiau tai, ką padarė Vakaruose vis labiau įsitvirtinanti dirigentė Mirga Gražinytė, teikia ir lietuviams gražių vilčių. Šios dirigentės pėdomis ir jos padedami kelią į pripažinimą jau skinasi du jaunesni jos kolegos.

Žengia tautietės pėdomis

Rugpjūčio 8-ąją 25 metų Giedrė Šlekytė varžysis dėl Zalcburgo festivalio jaunojo dirigento prizo šio festivalio ir „Nestle“ kompanijos rengiamo konkurso finale. 2012-aisiais šį prestižinį prizą laimėjo M.Gražinytė. Per trejus konkurso metus dvi lyderės lietuvės – išties įspūdingas faktas!

Įdomu, kad abiejų merginų kūrybos keliai nepaprastai panašūs. Giedrė, kaip ir Mirga, baigusi M.K.Čiurlionio menų mokyklą, studijavo dirigavimą Graco universitete, Leipcigo muzikos ir teatro bei Ciuricho menų akademijose. Ji taip pat yra laimėjusi antrąją vietą Vokietijos aukštųjų mokyklų dirigavimo konkurse.

Tiesa, šiemet G.Šlekytė dar tapo ir vieno didžiausių pasaulyje tarptautinio N.Malko dirigentų konkurso Danijoje finalininke.

Be to, abi dirigentės priklauso „Dr.Raab & Dr.Boem“ meno agentūrai, kuri dirba su tokio kalibro žvaigždėmis kaip dirigentai M.Jansonas, Dennisas Russellas Daviesas, Georgesas Pretre‘as, Michel‘is Plasson‘as ir kitos.

Draugė negailėjo patarimų

„Mirga man daug padėjo. Mūsų keliai panašūs, nes jos patarta užsienyje rinkausi geriausius dėstytojus. Mudviejų santykiai – puikūs: svečiavausi pas ją Heidelberge, o ji – pas mane Leipcige. Susitikusios pašnekame apie muziką“, – pasakojo 2008-aisiais Lietuvą palikusi G.Šlekytė.

Ji, kaip ir vyresnioji draugė, yra visa galva pasinėrusi į dirigavimą. „Visą laiką koncertuoju – nuolat gaunu agentūros pasiūlymų. Formaliai gyvenu Leipcige, bet iš tikrųjų ten tik persikraunu lagaminą, pasikeičiu partitūras ir vėl išvažiuoju. Traukinys – pagrindinė mano darbo vieta, nes turiu išmokti daugybę kūrinių“, – dėstė Giedrė.

Ji tęsia studijas Leipcige, bet vien šiemet jau spėjo pakoncertuoti su Miuncheno ir Tirolio simfoniniais, Eseno ir Šv.Kristoforo kameriniais bei kitais orkestrais, sėkmingai dalyvavo dviejuose konkursuose, asistavo Maince statant šiuolaikinę prancūzų operą. Giedrę, kaip ir Mirgą, vilioja operos teatras.

„Kuo daugiau važinėju ir sukaupiu patirties, tuo geresnių pasiūlymų galiu tikėtis“, – aiškino mergina. Visas kitas G.Šlekytės sezonas jau užpildytas koncertais Slovėnijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje.

Apie prizą Zalcburge Giedrė prisipažino negalvojanti. „Laikau savo pergale jau tai, kad patekau į finalą ir diriguosiu Zalcburgo festivalyje (trijų konkurso finalininkų koncertai įtraukti į šiemečio festivalio programą – Red.). Man svarbiausia – surengti gerą koncertą“, – teigė Giedrė.

Be kitų kūrinių, Zalcburge ji diriguos orkestrui „Camerata Salzburg“ ir Osvaldo Balakausko „Meridionale“.

Pasitikėjimas – avansu

Rugpjūčio 10-ąją Zalcburgo teatre Josepho Haydno operą „Mėnulio pasaulis“ (Il mondo della luna) su solistais pradės repetuoti 19-metis M.K.Čiurlionio menų mokyklos absolventas Martynas Stakionis. Jis  yra pakviestas asistuoti spektaklio muzikos vadovei M.Gražinytei, kuri nuo praėjusių metų dirba ir šio teatro meno vadove.

Martynas tik ką įstojo su Mirgos palaiminimu į buvusio jos profesoriaus Ulricho Windfuhro klasę Hamburgo aukštojoje muzikos mokykloje. Jis džiūgauja, kad jau pirmaisiais studijų metais dirbs su trimis orkestrais, tarp jų – Hamburgo filharmonijos.

M.Stakionis ne kartą parodė savo išskirtinius gebėjimus. Jis yra įveikęs būrį brandžių dirigentų Tarptautiniame J.Vytuolio choro dirigentų konkurse Rygoje, rengęs programas su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, pristatęs multimedijos projekto premjerą festivalyje „Naujoji operos akcija“, dirigavęs Kintų festivalio tarptautiniam simfoniniam orkestrui.

Tačiau jo patirtis operoje – vos keli mokykliniai spektakliai. Paklaustas, ar ne baisu savarankiškai ir dar vokiečių kalba imtis darbo su operos profesionalais, vaikinas tepasakė: „Labai to laukiu“. „Negi niekas jūsų neprižiūrės?“ – neatlyžau. „Veikiau aš prižiūrėsiu“, – atšovė jaunasis maestro.

Anot Martyno, M.Gražinytė patikės jam scenines repeticijas, o pati išskris darbuotis į Los Andželą.  Beje, J.Haydno operoje Zalcburge dainuos ir jaunas lietuvių bosas Raimundas Juzuitis.

Negana to, M.Stakionis atskleidė, kad Mirga jį kviečia pravesti pirmąją repeticiją su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kai gruodį Vilniuje dirigentė rengs su šiuo kolektyvu Jeano Sibeliaus muzikos programą.

Muzikos grožį pajuto chore

Mirga, Giedrė ir Martynas dirigavimo aistra užsikrėtė M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Visi trys mokėsi chorvedybos, dainavo Romualdo Gražinio vadovaujamame mokyklos chore.

„Mokiniai chore praleidžia labai daug laiko, stengiamės tas akimirkas branginti. Čia mokomės pajusti, suprasti ir atskleisti grožį. Tai anksčiau ar vėliau įtraukia vaikus“, – pasakojo R.Gražinis, pastūmėję savo talentingų auklėtinių trijulę į dirigavimą.

Šio pedagogo pamokose vaikams rodomi ir garsių dirigentų įrašai. R.Gražinio įsitikinimu, chorvedžiai daug prarastų, jei nebandytų įveikti vokalinių simfoninių kūrinių – oratorijų ir kantatų. Šis garsus chorvedys, choro „Aidija“ vadovas dalijasi su mokiniais daugeliu profesinių paslapčių.

„M.K.Čiurlionio mokyklai liksiu dėkinga visą gyvenimą: čia gavus tvirtą muzikinį pagrindą, studijuoti svetur – vienas malonumas“, – pripažino G.Šlekytė.

M.Stakionis įstojo į M.K.Čiurlionio menų mokyklą jau po „Ąžuoliuko“ – tik į 9-tą klasę. „Supratau, kad be muzikos negalėsiu gyventi. Ketinau toliau dainuoti chore, vėliau gal sukti į operą. Tačiau choro dirigavimo pamokos mane atvedė ten, kur dabar esu. Neįsivaizduoju nė dienos be muzikos ir be dirigavimo“, – pasakojo Martynas.

O G.Šlekytė vos neišėjo iš menų mokyklos po 8-tos klasės. Ji net buvo įstojusi į licėjų. Merginai muzikės ateitis atrodė per daug miglota – ji neslėpė praliejusi dėl to daug ašarų. Tačiau M.K.Čiurlionio mokyklos Giedrė nepaliko.

Jos abejones padėjo išsklaidyti ir R.Gražinis. Mokytojas prisipažino mokinei pats stipriai nerimavęs dėl savo dukters Mirgos muzikinės karjeros, esą merginai bus sunku prasimušti. Tačiau dukra išsklaidė jo abejones.

Šiandien M.Gražinytė ne tik vadovauja Zalcburgo teatrui, bet ir asistuoja Los Andželo filharmonijos simfoninio orkestro vadovui Gustavui Dudameliui, koncertuoja su vienu geriausių planetos orkestrų „Walt Disney“ koncertų salėje bei tūkstančius talpinančiame „Hollywood Bowl“ amfiteatre. JAV ir Europoje ji kelia susižavėjimą įkvėptomis ambicingų veikalų interpretacijomis.

Anot R.Gražinio, Mirgą ir G.Šlekytę sieja ne tik muzikiniai gabumai, bet ir giedras žvilgsnis į kitus žmones ir į muziką, o Martynas to taip pat mokosi.

Ar ne dėl to klesti „čiurlioniukų“ solidarumas ir šiandien galime stebėtis šią mokyklą baigusių batutos talentų banga?

Konkursas Zalcburge – šį savaitgalį

Rugpjūčio 8-10 d. Zalcburgo festivalyje tris koncertus surengs jaunųjų dirigentų konkurso finalininkai – lietuvė G.Šlekytė, šveicaras L.Viotti ir čekas J.Rozenas.

Trijulė diriguos orkestrui „Camerata Salzburg“ Zalcburgo universiteto „Mozarteum“ didžiojoje salėje. Konkursantus vertins maestro D.R. Davieso vadovaujamas žiuri.

Šeštą kartą Zalcburgo festivalio ir „Nestle“ kompanijos rengiamame konkurse buvo pakviesti dalyvauti 65 dirigentai iš 31 šalies penkiuose žemynuose.

Konkurso lyderiui atiteks 15 tūkst. eurų prizas ir viliojančių kontraktų paketas. Nugalėtojo pasirodymas Zalcburgo festivalyje numatytas kitais metais: jis diriguos ORF radijo simfoniniam orkestrui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.