Poilsiaudami Palangoje užsukite į M.K.Čiurlionio muzikos festivalį

VšĮ „Klasika LT“ rengiamas jau 5-asis tarptautinis M.K.Čiurlionio muzikos festivalis Palangoje klausytojus pakvies net į devynis renginius. Tradiciškai skambės Petro Geniušo ir Vytauto Landsbergio fortepijoninės programos. Organizatoriai pasiūlys pianistų Arturo Jarono iš Lenkijos bei italės Eloisos Cascio rečitalius. 

 Festivalis prasidės romantiškame Birutės parke. <br> Wikimapia nuotr.
 Festivalis prasidės romantiškame Birutės parke. <br> Wikimapia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 6:00 PM

Šiemet Palangoje bus pristatytas ir didžiulio pasisekimo sostinėje sulaukęs „world music“ projektas „Kosminis Čiurlionis“, sulydantis saksofonininko Petro Vyšniausko, klavišininko Olego Molokojedovo džiazo improvizacijas ir pianistės Aleksandros Žvirblytės kūrybiškas idėjas. 

Naujų formų paieškas atskleis ir netikėtas menų performansas “Ekspromtas kartu”, suvesiantis pianistę Ramintą Neverdauskaitę (Prancūzija), perkusininką Andrių Rekašių ir jaunutę šokėją iš Prancūzijos Eleną Dombrowski. Pirmą kartą scenoje susitiks baritonas iš Portugalijos Jobas Tomé ir Vilija Kuprevičienė (sopranas). 

Festivalio renginiai vyks liepos 5-13 dienomis Palangos kurhauzo salėje, grafų Tiškevičių rūmuose ir Birutės parko rotondoje. O liepos 6-ąją dieną festivalio šventinio atidarymo metu kartu su Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos orkestru, diriguojamu Martyno Staškaus,  giedosime tautišką giesmę!

Festivalio sumanytoja ir organizatorė pianistė profesorė Aleksandra Žvirblytė tarptautinio M.K.Čiurlionio muzikos festivalio penktojo gimtadienio proga  prisiminė: „M.K.Čiurlionis – tai Lietuvos saulė. Dėmesio jam niekada nebus per daug. Užvaldžius šioms mintims 2013-aisiais gimė idėja surengti pirmąjį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį. 

Jau dabar jo koncertų ciklas neišsitenka Palangoje ir Vilniuje. Šiemet įvyko keli renginiai ir kaimyninėje Lenkijoje. Šio muzikinio reiškinio dėka į Lietuvą atkeliauja puikūs atlikėjai iš užsienio, gimsta nauji originalūs čiurlioniški projektai, naujas programas pristato įvairių kartų Lietuvos menininkai. Festivalis turi ir savo gerbėjų ratą, kuris kasmet plečiasi. Ištikimi klausytojai planuoja savo atostogas derindami jas prie koncertų datų.“ 

2017 m. liepos 5-13 d. Palangoje vyksiantis festivalis prasidės tradiciškai - jaunųjų talentų maratonu „Festivalio preliudas“. Liepos 5-ąją nuostabios gamtos apsuptyje, Birutės parko rotondoje, ruošiama nuotaikinga programa, atliekama įvairiais instrumentais grojančių ir dainuojančių jaunųjų talentų iš įvairiausių Lietuvos kampelių.

Pasirodys ir Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ neįgaliųjų nacionalinio „Spalvų muzikos“ orkestro solistai. 

Liepos 6-ąją grafų Tiškevičių rūmų terasoje minint Lietuvos valstybės dieną rengiamas iškilmingas V tarptautinio M.K.Čiurlionio muzikos festivalio atidarymo koncertas. Susirinkusius džiugins M.Staškaus diriguojamas energingasis M.K.Čiurlionio menų mokyklos simfoninis orkestras, jauna perspektyvi arfininkė Justina Varkulevičiūtė, talentingas violončelininkas Peytonas Hallas Magalhaesas, fleitininkė Kamilija Teklė Čižaitė, vieni ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos klarnetininkų broliai Stasys ir Antanas Makštučiai bei šių metų „Lietuvos talentų“ finalininkas Emilis Korickis. 

Liepos 7 d. Kurhauzo salėje įvyks charizmatiško, nenuspėjamo pianisto Petro Geniušo rečitalis.
 
O liepos 8-ąją toje pačioje salėje skambės projektas „Kosminis Čiurlionis“. Šis darbas pirmą kartą buvo pristatytas 2016 metų pabaigoje tarptautiniame M.K.Čiurlionio muzikos festivalyje ir sulaukė milžiniško susidomėjimo. Palangoje išvysime atnaujintą, praturtintą Kornelijaus Jaroševičiaus vaizdo projekcijomis versiją. 

Liepos 9 d. Tiškevičių rūmų svetainėje klausytojų dėmesį prikaustys pianistė iš Italijos Eloisa Cascio, studijavusi ir klavesiną bei kompozicijos meną. Koncerte  skambės pasaulinė premjera – Fedele Fenaroli „Per uso del Sig. D. Giuseppe Siesto“. 

Liepos 10-ąją Kurhauzo salėje įvyks menų performansas „Ekspromtas kartu“. Tai intriguojanti fortepijono, perkusijos ir šokio meno jungtis. Projekte susipins lietuvių kilmės pianistės iš Paryžiaus R.Neverdauskaitės ir perkusininko A.Rekašiaus atliekama muzika, kurią papuoš jaunutės 14 metų šokėjos iš Paryžiaus Elenos Dombrowski plastiški judesiai. 

Liepos 11 d. festivalis kelsis į grafų Tiškevičių rūmus, kur vyks A. Jarońo rečitalis. Tai – garsus Lenkijos pianistas, koncertuojantis žymiausiose pasaulio salėse kaip solistas ir su įvairiais orkestrais, surengęs koncertą ir Niujorko „Carnegie Hall“. Aristokratiškoje aplinkoje skambės lenkų kompozitorių romantinė bei XX a. pradžios muzika. 

Liepos 12 d. į Kurhauzo salę pakvies J.Tomé (baritonas, Portugalija) ir V.Kuprevičienės (sopranas). Pirmą kartą Lietuvoje viešintis Portugalijos solistas scenoje susitiks su „Master Competition“ Varšuvoje „Grand Prix“ laimėtoja. Dainininkams akompanuos pianistės Rasa Jakutytė-Biveinienė (Ispanija) ir Aleksandra Žvirblytė. 

Liepos 13 d. Kurhauzo salėje 5-asis tarptautinis M.K.Čiurlionio muzikos festivalis bus iškilmingai uždarytas fortepijono filosofo V.Landsbergio atliekamais M.K.Čiurlionio kūriniais fortepijonui. 

M.K.Čiurlionio muzikos festivalį pristato radijas „LRT Klasika“. Išsamią festivalio programą rasite www.klasika.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?