„Vaidilos klasikos“ sezono atidaryme – „Jauna muzika“ ir Davido Lango kūriniai

Rugsėjo 17 d. „Vaidilos klasika” naująjį sezoną atvers Vilniaus miesto savivaldybės kamerinio choro „Jauna muzika“ pasirodymas su pianistu Dariumi Mažintu. Koncerto metu skambės žinomo amerikiečių postminimalisto Davido Lango muzika, labiausiai žinoma iš Paolo Sorrentino filmų „Didis grožis“ ir „Jaunystė“. 

V.Augustinas.
V.Augustinas.
Daugiau nuotraukų (3)

Akvilė Laugalytė

Sep 13, 2017, 1:38 PM, atnaujinta Sep 13, 2017, 3:56 PM

„Manau, jis yra toks kompozitorius, kurio arba negali pakęsti, arba jis tave užburia. Tai meditatyvinė muzika, įvykių joje nėra, tačiau ji sugeba hipnotizuoti. Toks menas – švarinantis sielą, suteikiantis pozityvios energijos. Ši muzika pasiekia žmogaus būtį“, – kalbėjo choro „Jauna muzika“ vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas.

– Kaip kilo mintis sezono atidarymą pradėti meditatyvia Davido Lango kūryba?

– Mes ilgai ieškojome progos koncertui su Dariumi Mažintu, nes jo pasiūlymą gavome dar praėjusiais metais. Man norėjosi, kad tai nebūtų eilinis koncertas, mąsčiau parengti konceptualią programą, galbūt tai, kas dar Lietuvoje neskambėjo. Iš esmės man buvo svarbu tai, jog atsidaro nauja koncertų erdvė, prasideda nauja koncertų serija, tad mūsų pirmas pasirodymas turėtų būti kažkuo ypatingas. Vis nukėlinėjome tuos dalykus, o paskiau sugalvojau, jog tai turi būti Davido Lango muzika. 

– Pirmą kartą apie šio kompozitoriaus muziką sužinojote iš P.Sorrentino filmo „Didis Grožis“? 

– Taip, daugelio prikalbintas, nuėjau pasižiūrėti šį filmą. Jau pačioje jo pradžioje mane nustebino dainuojantis moterų choras, aš pagalvojau: „Kokia nuostabi muzika!“ ir laukiau filmo pabaigos, kad sužinočiau, kas šios muzikos autorius.  Išsiaiškinęs pradėjau domėtis visa Davido Lango kūryba. 

2016 m. Šv. Velykų proga mes parengėme jo kūrinį „The Little Match Girl Passion“ (liet. Mergaitė su degtukais), kurio fragmentai skambės ir Vaidilos teatro salėje rugsėjo 17 d., tačiau didžiąją programos dalį sudarys nauji kūrinai. Be to, sugalvojome programą šiek tiek paįvairinti instrumentine muzika. Skambės Davido Lango kūrinys fortepijonui „This Was Written By Hand“, atliekamas pianisto Dariaus Mažinto.

Ši muzika turi specifinių iššūkių, nes joje maža natų, panašiai kaip ir kitų postminimalistų kūryboje, tarkime, Arvo Pärto ar Johno Tavenerio. Tokia muzika iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesudėtinga, tačiau taip nėra. Svarbu tas kelias natas padainuoti taip, kad jos atskleistų visą savo giluminį turinį. 

Gresia pavojus tokią muziką pernelyg suprastinti, jei atlikėjas į ją pasižiūrės neatsakingai. Bandome save apsaugoti nuo galimo kičo atlikime. Nors Vaidilos teatro erdvė gali pasirodyti neįprasta meditacinei Davido Lango  muzikai, tačiau viskas pasikeis, kuomet pritaikysime specialią šviesos instaliaciją ir truputį pakeisime salės vaizdą. 

– Kokią žinią planuojate perteikti koncerto klausytojams?

– Koncerto pavadinimas „Nes meilė stipri“ ją šiek tiek atskleidžia. Tai sutrumpinta frazė („Juk meilė stipri kaip mirtis“) iš „Giesmių giesmės“. Ji gali būti suprasta dvejopai: kaip universali žinia ir kaip asmeniška.    

– „Nes meilė stipri“ – vienas iš programoje numatytų kūrinių. Kodėl būtent taip pavadinote šį vakarą?

– Tai kūrybinis procesas, todėl nevisuomet egzistuoja racionalus paaiškinimas. Kai artimiau susipažinau su Lango kūryba, atradau kūrinius „For Love is Strong” ir „Just”. Pastarasis skambėjo kitame Sorrentino filme „Jaunystė”. 

Abu tekstai šiems kūriniams paimti iš Giesmių giesmės knygos, tad sąsajų netrūksta. Be to, tai iš tiesų didelės apimties kūriniai. Tad koncertą pasirodė natūralu pavadinti, atsižvelgiant būtent į šiuos kūrinius.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.