22-ajame Birštono džiazo festivalyje susitiks trijų Baltijos šalių virtuozai

Balandžio 5-ąją Birštone prasidedanti seniausia šalies džiazo šventė garsėja ne tik lietuviško džiazo įvairove, bet ir dėmesiu Baltijos kaimynams. Šių metų festivalyje jie ypač pastebimi. Sekmadienį net trijuose projektuose muzikuos latviai ir estas.

 „Modal Jazz Ensemble“.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 „Modal Jazz Ensemble“.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 J. Sooääro trio.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 J. Sooääro trio.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
  „LT Inspired Quartet“. <br> V. Suslavičiaus koliažas.
  „LT Inspired Quartet“. <br> V. Suslavičiaus koliažas.
  Šiaulių bigbendas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
  Šiaulių bigbendas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 „Broken Glass 4tet“. <br> Rengėjų nuotr.
 „Broken Glass 4tet“. <br> Rengėjų nuotr.
 D. Aleksa (dešinėje) ir Nnaji.<br> Rengėjų nuotr.
 D. Aleksa (dešinėje) ir Nnaji.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 9:18 PM

Paskutinės dienos programą Birštono kultūros centre 13 val. pradės ištikimi festivalio bičiuliai Šiaulių bigbendo muzikantai, vadovaujami džiazo aistruolio iš Latvijos Raičio Ašmanio.

Specialiai šiam pasirodymui bigbendas parengė džiazo standartų popuri, kuris supažindins publiką su daugelio tarptautinių džiazo konkursų nugalėtoju latvių vokalistu Daumantu Kalniniu ir leis sužibėti Šiaulių bigbendo pasididžiavimui – stiprioms saksofonų ir trombonų grupėms.

D. Kalninis yra „Jazz Voices“ džiazo vokalistų konkurso Lietuvoje (2009 m.), „Nomme Jazz“ konkurso Estijoje (2010 m.) ir „Riga Jazz Stage“ vokalistų konkurso (2015 m.) nugalėtojas, o 2016-aisiais jo meistriškumas buvo įvertintas Latvijos didžiojo muzikos prizo nominacija.

Dieninį koncertą tęs skirtingų kartų ir patirties Latvijos džiazo virtuozus vienijanti grupė „Modal Jazz Ensemble“. Ji savo projektu atiduos duoklę praėjusio amžiaus 6–7 dešimtmečiais išpopuliarėjusiam modaliniam džiazui ir supažindins su savita jaunosios kartos latvių džiazo vokaliste ir kompozitore Santa Šillere.

Ši dainininkė dažniausiai atlieka džiazo standartus, savo aranžuotą populiarią muziką bei originalias kompozicijas. Jos kūryboje persipina turtingos džiazo tradicijos ir modernios įtakos. Pernai menininkės išleistas debiutinis albumas „Other Ways“ buvo nominuotas Latvijos visuomeninio transliavimo kultūros apdovanojimui.

Koncertą užbaigs trombonininko ir kompozitoriaus Vytauto Pilibavičiaus suburta grupė „LT Inspired Quartet“. Pastaraisiais metais šis kūrėjas savo projektuose derina džiazo improvizacijas, lietuvių folkloro ir šiuolaikinės muzikos elementus. Tokio stiliaus programą parengė ir šis kvartetas.

Jame su Lietuvos atlikėjais – V. Pilibavičiumi, vokaliste Rasa Serra ir pianistu Edgaru Sabilo pasirodys vienas iškiliausių Ukrainos džiazo meistrų boso virtuozas, kompozitorius, grupių lyderis Igoris Zakus, su kuriuo V. Pilibavičius praėjusį rudenį muzikavo Ukrainoje. Skambės jų abiejų kompozicijos.

Vakarinį koncertą 18 val. pradės festivalio debiutantai – grupė „Broken Glass 4tet“. Šį įdomių asmenybių (gitaristas Pranas Kentra, trombonininkas Jievaras Jasinskis, tūbininkas Simonas Kaupinis ir būgnininkas Domantas Razmus) ketvertą puikiai žino Lietuvos džiazo, šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos mėgėjai, nes girdi juos įvairiuose šių žanrų kolektyvuose.

„Broken Glass 4tet“ – jų ilgamečio bendradarbiavimo ir bičiulystės rezultatas. Šį kvartetą 2021-aisiais subūrė P. Kentra, sumanęs kurti muziką netradicinės sudėties ansambliui. Grupė atlieka daugiausia jo kompozicijas.

Lankstūs, spalvingos patirties muzikantai meistriškai laviruoja tarp muzikos žanrų ir stilių – nuo bliuzinio ir rokinio skambesio iki šiuolaikinių mikroritmų, sudėtinių metrų, poliritmų bei laisvos improvizacijos.

Po kvarteto į sceną žengs vienas ryškiausių lietuvių bosininkų Domas Aleksa, grįžtantis į Birštono festivalį su autoriniu projektu. Pernai boso virtuozas su ilgamečiais scenos partneriais, tarp jų – dar negirdėtu Birštone vokalistu Nnaji, išleido savo kompozicijų albumą „TRIPPIN“, kurio pristatymui skirs šį pasirodymą.

Naujausiame bosininko albume susitinka daug skirtingų muzikos stilių, tad atlikėjai pakvies į spalvingą muzikinę kelionę nuo soulo, hiphopo, roko iki džiazo.

Šiemetį Birštono džiazo maratoną užbaigs vienas aktyviausių Baltijos regiono džiazo muzikantų, vis labiau populiarėjantis Europoje estų gitaristas Jaakas Sooääras su netradicinės sudėties trio.

Susiklosčius netikėtoms aplinkybėms, Birštono scenoje vieną nuolatinių jo grupės narių pakeis lietuvių kontrabosininkas Vyris Nivinskas.

Šią trijulę galima pavadinti klasikiniu džiazo trio, tik pianisto vaidmenį jame atliks gitaristas. J. Sooääras greta meistriškų partnerių išskleis visą įspūdingą savo techninį arsenalą ir muzikinę vaizduotę. Koncerte skambės prieš metus pasirodžiusio J. Sooääro trio albumo „Zula“ kompozicijos.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Birštono savivaldybė.

22-asis tarptautinis džiazo festivalis „Birštonas“ vyks Birštono kultūros centre balandžio 5–7 d. Bilietus platina kakava.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.