Scientologija - aukščiausio lygio manipuliacijos protais ir jausmais

Kas nutiks, psichologijos žinias iškėlus iki mokslinės visažinystės statuso, suteikus visam tam religinį bei komercinį atspalvį ir įtvirtinus griežtoje hierarchinėje organizacijoje, siekiančioje apskėsti visą pasaulį? Atsiras galinga sekta – madinga naujoviška „bažnyčia“, priimtina netgi ateistams, gebanti sumaniai manipuliuoti savo nariais ir vilioti jų pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2012, 8:52 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:30 AM

Ši religija, kaip ir dauguma, pardavinėja viltį – visų pirma, viltį susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą ir įveikti psichologines problemas. Taip, tai scientologija – agresyvi pseudomokslinė komercinė sekta, šiuo metu pasaulyje vienijanti, pasak kai kurių jų pačių atstovų, apie 8 mln., o pasak kai kurių kritikų – apie 50 tūkst. pasekėjų. Arba, kaip ją neseniai pavadino žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas, „baisus ir nesuprantamas kultas“.

Idėjų chaosas

Scientologijos judėjimas atsirado 1952 metais JAV fantastikos rašytojo Lafayette Ronaldo Hubbardo sukurto mokymo, pavadinto dianetika, pagrindu. Pradžioje tai laikyta ne religija, o psichoterapijos alternatyva. Pats kūrėjas scientologiją vadino „taikomąja religine filosofija“. Scientologų deklaruojamas tikslas – išlaisvinti ir reabilituoti žmogaus vidinį „aš“, vadinamą tetanu.

Koks chaotiškas šis mokymas, liudija jau pats jo pavadinimas, diletantiškai sudarytas sujungus ne tos pačios, o skirtingų kalbų žodžius – lotynišką „scire“ („žinoti“) ir graikišką „logos“ („mokslas“). Netaisyklingai sukergtoje sąvokoje įvardijamas „mokslas apie žinojimą“, sudarius jį taisyklingai graikiškai, galėtų skambėti kaip, pavyzdžiui, gnoseologija – toks terminas nuo seno egzistuoja filosofijoje ir reiškia mokslą apie žinias.

Scientologiją sukūręs L. R. Hubbardas tvirtina, kad jo mokymas apima viso pasaulio išmintį – ir induistines vedas, ir Budos mokymą, ir kinų vienuolių žinias, ir graikų, romėnų bei arabų mąstymą, ir I. Kanto, F. Nietzsche's bei A. Schopenhauerio filosofiją. Neišmanančiam toks kratinys daro įspūdį ir užima kvapą, o turinčiam bent kiek rimtesnį filosofinį pasirengimą ir susigaudančiam šiose teorijose specialistui kelia juoką.

Pradžia – psichologinis testas

Tačiau scientologų gebėjimas verbuoti ir išlaikyti narius negali nedaryti įspūdžio netgi kritikams. Viskas prasideda nuo „nekalto“ psichologinio testo – žinoma, nemokamo. Žmonės sudominami, vardijant bendražmogiškas, daugeliui būdingas kasdienines problemas.

„Ar Jums teko susidurti su tokiais atvejais, kai Jūs prarasdavote susidomėjimą tuo, kas iki tol Jums teikė malonumą? Ar būna taip, kad Jūs atkakliai dirbate, siekiate savo tikslo, bet vis negalite pasiekti norimą rezultatą?“ - klausiama Vilniaus dianetikos centro puslapyje.

Žinoma, daug kam pasitaiko tokių dalykų. Kam dažniau, kam rečiau, ir tai, suprantama, nėra malonu. „Už viso to slypi konkrečios priežastys. Kaip jas atpažinti ir įveikti? Jūs galite sužinoti kaip Jūs galite padėti sau“, - rašoma lietuviškame scientologų puslapyje ir raginama atlikti Oksfordo asmenybės analizės testą.

„Šis testas parodys, kokiame lygyje yra 10 pagrindinių Jūsų savybių - atkalumas, stabilumas, pasitikėjimas, bendravimas ir pan. Mūsų specialistai patars kaip jas patobulinti ir sudarys Jums individualią programą“, - rašoma ten pat. Taip pat siūloma atlikti Intelekto koeficiento testą.

Atlikdami testus, žmonės sektai pateikia apie save daug asmeninės informacijos, kuri vėliau sudaro sąlygas organizacijai jais manipuliuoti. Rimti psichologai scientologų naudojamu Oksfordo asmenybės analizės testu nesiremia ir kartais jį vertina net kaip pavojingą – nestabilioms asmenybėms teste nustatytos „silpnosios vietos“ gali sukelti nerimą ir baimę dėl savęs.

Hierarchija ir pinigai

Scientologijos bažnyčią sudaro du lygmenys - „išorinis“, susidedantis iš dianetikos centrų bei kitų įstaigų, ir vidinį – savotišką sukarintą organizaciją, turinčią net uniformas bei karinius laipsnius. Ši 1967 m. įkurta Scientologijos važnyčios dalis vadinama „Sea Organization“ ir yra įslaptinta ir kontroliuoja visų kitų scientologinių organizacijų veiklą, mokymą, vykdo ištikimiausių narių atranką.

Tarp pačių „tikinčiųjų“ hierarchija pagrįsta žiniomis, tačiau iš tiesų – pinigais, nes žinios yra parduodamos. Kuo žinios „aukštesnės“, tuo, žinoma, brangesnės. Ilgainiui nariai įgyja teisę patys perpardavinėti savo įgytas žinias hierarchijoje stovintiems žemiau – taigi, scientologijos veikla remiasi ne tik išsilaisvinimo viltimi, bet ir visai rimtu finasiniu suinteresuotumu. Dėl to kai kuriose pasaulio šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, scientologija laikoma ne religine ir net ne visuomenine, o komercine organizacija.

Organizacijos vadovas – 52 m. amerikieris Davidas Miscavige'as, vadovaujantis Religinių technologijų centrui, užpatentavusiam scientologijos ir dianetikos prekės ženklus.

Lietuvoje scientologai veikia nuo 9 dešimtmečio pabaigos. Vilniaus dianetikos centras įkurtas 1995 m. Kitas dianetikos centras įkurtas Klaipėdoje.

Viena bene įsimintiniausių organizacijos verbavimo akcijų vyko 2005 m. - Vilniaus Karoliniškų rorajone šalia parduotuvės „Maxima“ buvo išskleista cirką primenanti geltona palapinė, kurioje smalsuoliams buvo siūlomas „energiją paskirstantis“ masažas, knygos, brošiūros ir, žinoma, Oksfordo asmenybės analizės testas.

Garsenybių verbavimas

Garsių žmonių – politikos, verslo, meno atstovų – įtraukimas į organizacijos veiklą nuo pat susikūrimo yra būdingas scientologų bažnyčios bruožas. Dar 1955 m. jos įkūrėjas L. R. Hubbardas suprato, kad garsūs, visuomenėje matomi ir mėgstami žmonės yra geriausias būdas populiarinti savo „religiją“ ir pradėjo vadinamąjį „Garsenybių projektą“, sudaręes 63 garsenybių sąrašą, kurias sekėjams buvo pavesta „atversti“ į scientologiją.

Tarp pirmųjų garsenybių, užkibusio ant scientologų kabliuko, buvo nebyliojo kino žvaigždė Gloria Swanson ir džiazo pianistas Dave'as Brubeckas.

Šiandien Scientologijos bažnyčia turi net aštuonis „Garsenybių centrus“, kurių didžiausias įsikūręs Holivude. Pasiklydę savojo „aš“ paieškose Holivudo aktoriai tampa lengvu ir geidžiamu „madingos“ religijos skleidėjų grobiu. Tarp dabartinių scientologijos sekėjų – tokios pasaulinės pramogų pasaulio žvaigždės, kaip Johnas Travolta, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Nancy Cartwright, Jasonas Lee, Isaacas Hayesas, Edgaras Winteris, Tomas Cruise'as, Chickas Corea, Leah Remini ir Katie Holmes.

Išeisi – bus problemų

Kaip ir įprasta sektoms, taip ir scientologų bažnyčia lengvai nepaleidžia jau kartą pakliuvusių į jų nagus „avelių“. Šiandien tai daugiau nei akivaizdu – bažnyčia savo reikalu laiko jos narių, garsių Holivudo aktorių Tomo Cruise'o ir Kate Holmes skyrybas. Šių garsenybių asmeninis gyvenimas jau seniai buvo ir bažnyčios reikalas - pats scientologų vadovas D. Miscavige'as jų vestivėse buvo vyriausiasis pabrolys.

Su kuriuo iš tėvų liks jų šešerių metų dukrelė Suri? Scientologijos bažnyčia norėtų, kad mergaitės globa būtų paskirta tėvui, užimančiam aukštą poziciją jos hierarchijoje, o ne motinai, kuri viso labo „atsivertė“ į scientologijos tikėjimą tekėdama už T. Cruise'o, ir gali lengviau „išslysti“ iš judėjimo. Yra pasirodę pranešimų, kad K. Holmes nenorėtų dukters auklėti kaip scientologės.

Kerštas, persekiojimai lydėjo ne vieną sugalvojusį pasitraukti iš scientologų gretų buvusį narį. Pernai nuskambėjo istorija, kaip buvo persekiojamas iš bažnyčios pasitraukęs anksčiau jai priklausęs ir buvęs vienu iš lyderių Marty Rathbunas.

Spaudimą patyrė ir operos žvaigždės sūnus Placido Domingo jaunesnysis. Pradžioje scientologai spaudė jį nutraukti ryšius su buvusia žmona Samantha, kuri nevengė viešai kritikuoti scientologiją. Kai jis paliko organizaciją, kitiems scientologams buvo nurodyta pašalinti jį iš „Facebook“ draugų sąrašo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.