Buvusiems „Snoro“ savininkams - dar vienas Europos arešto orderis

Specialiai lrytas.lt, Londonas

R. Baranauskui jau trečiąjį kartą per 8 mėnesius vėl teko atsistojus Londono teisme formaliai pareikšti, kad jis atmeta Lietuvos kaltinimus ir nesutinka būti perduotas Lietuvai.<br>T. Bauras
R. Baranauskui jau trečiąjį kartą per 8 mėnesius vėl teko atsistojus Londono teisme formaliai pareikšti, kad jis atmeta Lietuvos kaltinimus ir nesutinka būti perduotas Lietuvai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius

Jul 7, 2012, 1:24 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:55 AM

Po aštuonių savaičių pertraukos, Londono Vestminsterio magistrato teisme šį penktadienį vėl pratęstas buvusių banko „Snoras“ savininkų, 37-erių Vladimiro Antonovo ir 54-erių metų Raimundo Baranausko, ekstradicijos į Lietuvą bylos nagrinėjimas.

Teismas prasidėjo incidentu, keliolikai minučių nutraukusiu posėdį. Į spaudos ložę susirinkę britų ir Lietuvos žurnalistai pastebėjo, kaip vienas iš V. Antonovo teisininkų komandos narių, advokatas Kasra Nouroozi, teismo salėje savo mobiliuoju telefonu galimai fotografavo žiniasklaidos atstovus. Įtarimą sukėlė bent kelis kartus užsiplieskusi fotoblykstė ir į žurnalistus nukreiptas objektyvas.

Apie tai buvo informuotas teisėjas Johnas Zani, nes Jungtinėje Karalystėje itin griežtai draudžiama fotografuoti ar filmuoti teismų salėse.

J. Zani pareikalavo atlikti greitą patikrinimą - K. Nouroozi privalėjo parodyti teismo darbuotojams, kokios nuotraukos yra saugomos jo išmaniajame telefone. Įsitikinta, kad advokatas žurnalistų nefotografo, o tik imitavo tokį veiksmą.

Posėdžio pradžioje Jungtinės Karalystės prokuratūros atstovas Johnas Hardy, atstovaujantis Lietuvos valstybės interesams, pateikė dar vieną, jau trečiąjį, Europos arešto orderį (EAO) V. Antonovui ir R. Baranauskui.

Nors Lietuvos generalinė prokuratūra šį orderį išdavė dar birželio 1-ąją, jis abiejų kaltinamųjų teisininkams tebuvo pateiktas tik ketvirtadienį - liepos 5-ąją dieną. Šis naujasis EAO papildo gegužės 11-ąją Londono teisme pateiktą antrąjį Lietuvos generalinės prokuratūros išduotą orderį, kuriame R. Baranauskas ir V. Antonovas kaltinami iššvaistę ne 987 milijonus litų, bet 700 milijonų.

Lrytas.lt primena, kad gegužės posėdžio metu buvo panaikintas 2011 metų lapkričio 22 dieną Lietuvos teisėsaugos išduotas EAO.

Šis papildomas EAO gerokai nustebino teisėją J. Zani.

„Ar paskutinysis EAO labai skiriasi nuo iki šiol buvusių? Ir ar mes sulauksime dar naujų orderių?“, - J. Zani klausė Lietuvos interesus atstovaujančiųjų J. Hardy ir Beno Watsono.

„Ši byla, - be galo komplikuota. Aš neatmetu galimybės, kad bus ir naujų EAO. Tačiau iš esmės paskutinysis orderis tik papildo iki tol buvusįjį. Sutinkame, kad kai byla bus pradėta nagrinėti iš esmės šį rudenį, teismo proceso pagrindu bus tik šie du orderiai“, - teigė J. Hardy.

Dėl naujai išduoto EAO, kaltinamųjų galerijoje buvusiems V. Antonovui ir R. Baranauskui jau trečiąjį kartą per 8 mėnesius vėl teko atsistojus Londono teisme formaliai pareiškti, kad jie atmeta Lietuvos kaltinimus ir nesutinka būti pasiųsti į Vilnių.

„Mūsų netenkina situacija, kai prokuratūra tyli 8 savaites, o likus dienai iki posėdžio pareiškia, kad yra naujas AEO. Tai be galo komplikuoja mūsų gebėjimą paruošti gynybos strategiją“, - sakė viena iš V. Antonovo advokačių, Londono "Mischon de Reya" kontoros atstovė Rachel Scott.

Jai antrino ir naujas R. Baranausko advokatas Markas Summersas.

„Akivaizdžiai matyti, kad tyrimas Lietuvoje tebesirutulioja, ir tai daro įtaką procesui Londone. Jau atėjo metas pasakyti,- jokių naujų EAO iš Lietuvos. Teisėjau, jūsų galioje yra nuspręsti, gal byla bus svarstoma tik jau išduotų orderių pagrindu.

Ekstradicijos bylose besispecializuojantis teisėjas J. Zani prisipažino kiek nusivylęs, kad 8 mėnesius besitęsianti byla per daug lėtai skinasi kelią į priekį.

Jis kitą posėdį paskyrė liepos 27-ąjąi dienai, tačiau jame nei V. Antonovo, nei R. Baranausko dalyvavimas nebus būtinas. Teisėjas išreiškė viltį, kad liepos pabaigoje bus pagaliau galima nuspręsti, kad byla bus nagrinėjama iš esmės. Vargu ar 7-10 dienų trukmės procesas galės startuoti anksčiau nei rugsėjo pabaigoje.

Po 40 minučių trukmės posėdžio R. Baranauskas atsisakė kalbėtis su „Lietuvos rytu“. V. Antonovas buvo daug kalbesnis.

„Aš jau esu rekordininkas- turiu 3 EAO. Ką apie tai galvoju? O gi nieko. Tiesiog puikiai suprantu, kas vyksta. Net neabejoju, kad bus ir 4-as, 5-as, 6-as ir 7-as orderiai.

Bylos esmės jie nekeičia, bet dar kartą įrodo, kad tie žmonės net nesugeba normaliai surašyti arešto orderio. Jie nieko prieš mus neturi. Todėl ir painiojasi savo kaltinimuose, kiek gi pinigų mes tariamai nugvelbėme. Tai yra absurdas. Pinigai arba yra, arba jų nėra", - „Lietuvos rytui“ sakė V. Antonovas.

Buvęs bankininkas vėl pabrėžė, kad bylą prieš jį nėra ekonominė, o „politiškai motyvuota akcija“.

„Tai visiems aišku. Tik pažiūrėkite, kiek lėšų dar dabar tebėra banko sąskaitose. Jie gi negali to nuslėpti. O ta administracija, ta banką likviduojanti grupuotė, jau dabar kainuoja 100 milijonų dolerių. Ir tai yra indėlininkų pinigai. Argi ne juokinga?“, - kalbėjo V. Antonovas.

Jungtinės Karalystės prokuratūros atstovas J. Hardy pabrėžė, jog byloje nėra politinių motyvų, bet pripažino tai ypač komplikuota ekstradicijos byla, kurios centre yra sudėtingi inkriminuojami finansiniai nusikaltimai. Pats teisėjas J. Zani posėdžio metu pripažino, kad netgi jei rudenį Vestminsterio magistrato teismas išnagrinės šią bylą, labai tikėtina, kad ši ekstradicijos byla neužsibaigs, o keliaus į aukštesnės instancijos teismą.

Posėdyje visos pusės pritarė J. Zani pasiūlymui, kad bus paliktos iki šiol galiojusios sušvelnintos kardomosios priemonės A. Baranauskui ir V. Antonovui. Abu gyvena laisvėje pateikę atitinkamus 200 tūkst. svarų ir 75 tūkst. svarų užstatus, ir policijai atidavę savo pasus.

Nuo gegužės kaltinamiesiems nebereikia registruotis policijos nuovadose. Be to, nakvoti jie gali bet kurioje Jungtinės Karalystės vietoje, bet apie savo keliones po šią šalį privalo iš anksto pranešti ir savo teisininkams, ir Skotland Jardo policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.