A. Zuokas atvėrė Vilniaus vartus rinkimų manipuliacijoms

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas skaičiuoja, kad jau 1,3 tūkst. žmonių sutiko deklaruoti savo gyvenamąją vietą savivaldybės bute, kurio adresas - Gedimino pr. 24-40. Buto „gyventojų“ vis gausėja. Tai reiškia, kad keičiasi rinkėjų sudėtis sostinės Naujamiesčio rinkimų apygardoje, kurioje buvusi teisėja Neringa Venckienė svarsto mesti iššūkį tradicinei šios apygardos atstovei, Seimo pirmininkei Irenai Degutienei.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 12, 2012, 8:18 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:49 AM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas svarsto, kad prieš rinkimus kandidačių šalininkai gali pasinaudoti Vilniaus mero kvietimu deklaruoti savo gyvenamąją vietą Gedimino pr. 24-40 vien tam, kad atiduotų balsą už mėgstamą kandidatą.

„Gali būti ir toks variantas, kad šiame bute registruosis kandidato pasekėjai. Teoriškai, jie gali bandyti taip daryti. Jau yra buvę atvejų, kai rinkėjai bando „sekti“ paskui savo kandidatą. Buvo bandančių keisti gyvenamąją vietą po pirmojo rinkimų rato, nes savoje apygardoje rezultatas jau buvo aiškus“, - sakė Z. Vaigauskas.

Visame Vilniuje reklaminiai skydai kviečia sostinėje gyvenančius, tačiau gyvenamosios vietos deklaruoti negalinčius žmones užsiregistruoti savivaldybei priklausančiame bute.

Mat jei vilnietis nėra oficialiai deklaravęs gyvenamojo adreso sostinėje, tai į Vilniaus biudžetą nepatenka jo sumokamo gyventojų pajamų mokesčio dalis.

Kad deklaruoti būtų patogiau ir greičiau, Vilniaus miesto savivaldybė siūlo tai padaryti internetu, adresu www.vilnius.lt/deklaruok.

Naujausiais duomenimis, Gedimino pr. 24-40 adresu „gyvena“ 1 tūkst. 345 žmonės. Tokį patį padidėjimą regi ir Vyriausioji rinkimų komisija. Naujamiesčio apygardos Gedimino rinkimų apylinkė padidėjo trečdaliu, iki 4 tūkst. rinkėjų, lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

Tai – dar ne riba. VRK rinkėjų sąrašus tikslins iki pat spalį vyksiančių rinkimų išvakarių, įrašys naujus kiekvienos savivaldybės gyventojus.

Naujausiais turimais duomenimis, Naujamiesčio apygardoje gyvena 31 tūkst. rinkėjų, taip pat joje galės balsuoti 16-18 tūkst. užsienyje gyvenančių lietuvių.

Per 2004 ir 2008 metų Seimo rinkimus šioje apygardoje buvo išrinkta I. Degutienė. Ji laimėjo surinkusi apie 12 tūkst. balsų.

Šiais metais jai iššūkį svarsto mesti buvusi teisėja Neringa Venckienė, susijusi su „Drąsos kelio“ partija. Ji deklaruoja rinkimuose norinti stipraus konkurento.

Z. Vaigauskas kritikavo sostinės savivaldybės siūlymą vilniečiams deklaruoti savo gyvenamąją vietą konkretų adresą turinčiame bute.

„Nežinau, kam išvis tokia tvarka gali patikti. Nežinau, kam reikalingas konkretus adresas. Mes į tą butą nunešime tūkstantį rinkėjų kortelių, o rinkėjų nerasime. Tie žmonės liks be įteiktų kortelių.

Gali būti, kad rinkėjai, užsirašę į Gedimino pr. 24-40 butą, prieš rinkimus apsižiūrės ir panorės balsuoti ne Naujamiesčio apygardoje, o savo tikrųjų namų apygardose. Apygardų komisijų bus prašoma leidimo. Vėl problemos.

Žmonėms gali atsirasti ir kitokių problemų. Tas adresas taps pakankamai plačiai žinomas, su juo gali būti sunkiau, pavyzdžiui, panorėjus kokios nors paskolos.

Be to, įstatymas numato administracinę atsakomybę už klaidingų deklaravimo duomenų pateikimą. Jei žmogus gyvenamąją vietą deklaruoja žinodamas, kad ten negyvena, ir dar iš deklaravimo gauna naudos – tai gali sulaukti pakankamai daug nemalonumų“, - svarstė Z. Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.