Valstybės kontrolė neturi priekaištų Energetikos ir Krašto apsaugos ministerijoms

Energetikos ir Krašto apsaugos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2012, 2:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:44 PM

„Energetikos ir Krašto apsaugos ministerijos iš esmės valstybės lėšas ir turtą valdė, naudojo ir disponavo jais teisėtai. Nustatyti pažeidimai nėra reikšmingi. Ministerijų kontrolės sistemos atitinka joms keliamus reikalavimus ir veikia patikimai, todėl audito metu įvertintos gerai“, - pranešime spaudai antradienį sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

VK praneša, kad Krašto apsaugos ministerija ir jai pavaldžios įstaigos dalį 2011 metų biudžeto asignavimų suplanavo, panaudojo ir kasines išlaidas apskaitė nesilaikydamos Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamų ir išlaidų klasifikacijos, todėl ataskaitoje esama neatitikimų.

Auditoriai taip pat nustatė, kad Krašto apsaugos ministerija, sumokėdama mokesčius tarptautinėms organizacijoms, 1 mln. 683 tūkst. litų iš praėjusių metų biudžeto asignavimų panaudojo ateinančių metų išlaidoms dengti.

Auditoriai nustatė ir tai, kad Lietuvos kariuomenė, 20 tūkst. litų priedų už tarnybos specifiką ar ypatumus profesinės karo tarnybos kariams apskaičiavo ir išmokėjo už laikotarpį, kai jie tarnyboje nebuvo. Tuo pat metu į kai kurių Lietuvos kariuomenės padalinių profesinės karo tarnybos karių vidutinį atlyginimą įtraukė mažesnius priedus.

Auditoriai valstybinio audito išvadoje atkreipė dėmesį į tai, kad Finansų ministerija nepagrįstai atliko koreguojančius įrašus Energetikos ministerijos konsoliduotųjų 2010 metų finansinių ataskaitų rinkinyje, todėl Finansinės būklės ataskaitos straipsniuose atsirado netikslumų.

Tačiau Valstybės kontrolės specialistams užkliuvo tai, kad Krašto apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų valgyklose valstybės lėšomis mažinama parduodamo maisto kaina, taip neužtikrinant taupaus biudžeto naudojimo.

Ministerijos ir pavaldžių įstaigų auditą atlikusi Valstybės kontrolė konstatavo, kad Lietuvos kariuomenėje, Generolo Jono Žemaičio karo akademijoje ir Antrajame operatyvinių tarnybų departamente veikia valgyklos, kuriose už pinigus teikiamos maitinimo paslaugos krašto apsaugos sistemoje dirbantiems valstybės tarnautojams, svečiams ir kariams, gaunantiems maitinimo išlaidų piniginę kompensaciją.

Auditoriai pastebi, kad nustatant skirto parduoti maisto kainą, į ją neįtraukiamos visos su maitinimo paslaugos teikimu susijusios sąnaudos, todėl valgyklų pajamomis nepadengtos su pardavimui skirto maisto ruošimu susijusios sąnaudos apmokamos iš valstybės biudžeto lėšų.

„Mūsų skaičiavimais, neįtrauktos į maisto kainą darbo užmokesčio ir socialinio draudimo sąnaudos, patirtos teikiant maitinimo paslaugą, Lietuvos kariuomenėje gali siekti 4 mln. litų, o Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje ir Antrajame operatyvinių tarnybų departamente - daugiau kaip po 200 tūkst. litų“, - rašoma Valstybės kontrolės audito ataskaitoje.

Pasak ataskaitos, ministerijai pavaldžios įstaigos valstybės biudžeto lėšomis mažina skirto parduoti maisto kainas, nes, jas nustatydamos, neįskaičiavo apie 4 mln. 400 tūkst. litų patirtų darbo užmokesčio ir socialinio draudimo sąnaudų.

„Taigi įstaigų vadovai neužtikrino racionalaus ir taupaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, kaip numato Biudžetinių įstaigų įstatymas“, - daro išvadą Valstybės kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.