Nauja tvarka: Lietuvos banko tikrintojus lydi teisėsauga

Lietuvoje veikiantis rusiško kapitalo „SMP bankas“ nesistengė išsiaiškinti, kas jo klientai, nors to reikalauja pinigų plovimą bei terorizmo finansavimą draudžiančios taisyklės. Pats „SMP bankas“ tvirtina, kad klientai jų banke identifikuojami gerai. „SMP banko“ patikrinimas buvo ypatingas tuo, kad Lietuvos bankas pirmą kartą pasitelkė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) tikrinti komercinio banko.

„Jei rasti trūkumai nebus pašalinti, FNTT spręs klausimą dėl administracinės teisenos proceso bankui pradėjimo“, - lrytas.lt nurodė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.<br>K. Bivainis
„Jei rasti trūkumai nebus pašalinti, FNTT spręs klausimą dėl administracinės teisenos proceso bankui pradėjimo“, - lrytas.lt nurodė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.<br>K. Bivainis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2012, 4:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:20 PM

„Per patikrinimą buvo nustatyta, kad minėtas bankas Lietuvos filiale ne visais atvejais užtikrina, jog būtų tinkamai atliekamas klientų pažinimas. O tai daryti reikalauja Lietuvos banko valdybos nurodymai, kuriais siekiama užkirsti kelią pinigų plovimui bei teroristų finansavimui“, - apie tikrinimo rezultatus aiškino Lietuvos banko atstovas Mindaugas Milieška.

Bankui liepta pasitaisyti per keturis mėnesius, iki lapkričio 30 dienos.

Lietuvos banko specialistus į „SMP banką“ atlydėjo ir FNTT pareigūnas, kurį Lietuvos bankas įtraukė į tikrintojų komandą. Tai pirmas kartas, kai bankų prievaizdas bankus tikrinti pakvietė teisėsaugą. Teigiama, kad nuo šiol tai vyks dažnai. „Nuo 2012 m. sausio 1 d. veiklą pradėjusi Lietuvos banko Priežiūros tarnyba, prižiūrėdama finansų rinkos dalyvius, siekia aktyviau bendradarbiauti su kitomis institucijomis“, - naujovę aiškina M. Milieška.

FNTT neslepia, kad jos pareigūno pastebėjimai apie pinigų plovimo taisyklių pažeidimus lėmė Lietuvos banko priekaištus „SMP bankui“.

„Jei rasti trūkumai nebus pašalinti, FNTT spręs klausimą dėl administracinės teisenos proceso bankui pradėjimo“, - lrytas.lt nurodė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.

Tatjana Valeiko, „SMP banko“ Vilniaus padalinio vadovė, Lietuvos banko kaltinimų nekomentavo, nes dar nesulaukė oficialaus Lietuvos banko valdybos sprendimo. Tačiau ji tvirtino, kad bankas visus klientus identifikuoja tvarkingai. „Mūsų banke visi klientai identifikuojama, turime  labai griežtą tvarką“, - sakė ji.

„SMP bankas“ yra Latvijoje registruotas bankas, kuris Lietuvoje veikia įkūręs filialą. Jis yra atidaręs tris padalinius trijuose didžiuosiuose miestuose.

Latvišką banką, kuris yra 19-as pagal kapitalo dydį šalyje, nuo 2008-ųjų valdo Rusijos bankas „Severnyj morskoj putj“ (SMP). Prieš pakeisdamas savininkus Latvijos bankas buvo įtariamas pinigų plovimu.

Latvijos žiniasklaidoje pastebima, kad Rusijos bankas „Severnyj morskoj putj“ turi ryšių su prezidentu Vladimiru Putinu. Borisas Rotenbergas, vienas iš banko savininkų, ne tik sportavo toje pačioje dziudo komandoje, kaip ir V. Putinas, bet ir buvo jo treniruočių partneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.