Lietuvos kūno kultūros akademija siekia naujo pavadinimo

Per pastaruosius dvejus metus nusistovėjusį, ne vienai kartai žinomą pavadinimą keičia jau ketvirta Kauno aukštoji mokykla. Kas vyksta ir kodėl nebeišsitenkama senuose pavadinimuose?

Lietuvos ar Europos sporto universitetas? LKKA lauks Seimo sprendimo.<br>P. Mantautas
Lietuvos ar Europos sporto universitetas? LKKA lauks Seimo sprendimo.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė ("Laikinoji sostinė")

Jul 28, 2012, 7:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:44 PM

Birželio pabaigoje Lietuvos kūno kultūros akademija (LKKA) paskelbė apie ketinimus keisti pavadinimą į Europos sporto mokslų universitetą.

Liepą pavadinimą teko keisti: Seimui bus siūloma tvirtinti statuto pakeitimus ir Lietuvos sporto universiteto pavadinimą.

LKKA – ketvirta pavadinimą keičianti miesto aukštoji mokykla. 2010 metais susijungus Kauno medicinos universitetui ir Lietuvos veterinarijos akademijai, įkurtas Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU). 2011 metais Lietuvos žemės ūkio universitetas tapo Aleksandro Stulginskio universitetu (ASU).

Pavadinime nebeliko Europos

„Siekiant naujos kokybės, plečiant studijų kryptis, keičiantis aukštosios mokyklos strategijai, senasis pavadinimas nebeatitinka siekių nei strategijos, ima riboti. Be to, universitetams tenka veikti naujomis rinkos sąlygomis“, – permainų siekį paaiškino vienas LKKA pavadinimo keitimo iniciatorių, Rinkodaros skyriaus vedėjas Remigijus Ščerbauskas.

Anksčiau teigta, jog LKKA taryba patvirtino naują universiteto viziją – tapti vienu pirmaujančių sporto, fizinio ugdymo, reabilitacijos, sveikatinimo ir rekreacijos mokslų universitetų Europoje. Šią viziją atitiko ir ambicingas Europos sveikatos mokslų universiteto pavadinimas.

Tačiau šiuo metu Seimui tvirtinti siūlomas Lietuvos sporto universiteto pavadinimas.„Europos sporto mokslo universitetas buvo tik vienas siūlomų LKKA pavadinimų. Ne viskas nuo norų priklauso“, – sakė R.Ščerbauskas.

Kaitos motyvai skirtingi

Šiuo metu LKKA laukia, kol tarybos ir senato sprendimus patvirtins Seimas.

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė pastarojo meto aukštųjų mokyklų pavadinimų keitimo bangą vertina skeptiškai – kaip tam tikrą „paauglystės“, nebrandumo ženklą.

Viceministrė pabrėžė, jog visų pavadinimus pakeitusių Kauno aukštųjų mokyklų nevalia matuoti tuo pačiu masteliu, mat pavadinimai buvo keičiami dėl skirtingų priežasčių.

Štai LSMU sukurtas sujungus du didelius universitetus. Ir naujasis, platesnis nei vien medicinos sritis, pavadinimas atitinka naująjį aukštosios mokyklos veiklos profilį.

Kitų miesto aukštųjų mokyklų iniciatyva vadintis naujai N.Putinaitei kelia abejonių. „Jei universitetas keičia pavadinimą vien iš siekio atsinaujinti, pirmiausia tas atsinaujinimas turi įvykti viduje, o ne per pavadinimo kaitą“, – įsitikinusi N.Putinaitė.

Pasigenda ambicingų tikslų

„Žinoma, tai yra aukštųjų mokyklų autonomijos dalykas. Vis dėlto iš šalies žvelgiant, universitetas, keisdamas savo „prekės ženklą“, tarsi parodo, kad nutraukia ryšius su praeitimi ir bus visai kitoks.

Tokia praktika įprastesnė sporte, kai pagal savininkus keičiamas klubo pavadinimas, bet akademinėje sferoje, tarp kitų Europos universitetų nėra dažna“, – pastebėjo pašnekovė ir pateikė du pavyzdžius.

Kai atkurtos nepriklausomybės pradžioje Kaune kūrėsi naujas universitetas, jam Vytauto Didžiojo universiteto vardo siekta pabrėžiant akademinį tęstinumą, ryšį su praeitimi, istorija.

Tuo tarpu Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiančio privataus Urbanistikos instituto veiklos mastai jau seniai peržengė urbanistikos sritį, bet pavadinimas išlieka kaip tam tikras savimi pasitikinčios įstaigos ženklas.

Viceministrės teigimu, Seimo nariams daugiausia abejonių sukėlė dviprasmiška „Europos sporto mokslo“ formuluotė.

„Vardo keitimas Lietuvoje ne visada rodo, kad įvyksta esminiai pokyčiai. Kaip ir mūsų nepriklausomybė išgyvena jaunystės laikotarpį, taip dabartinė pavadinimų keitimo banga, manau, yra tam tikros universitetų paauglystės išraiška ir bėgant laikui atslūgs.

Būtų geriau, jei ambicingi pavadinimai labiau atitiktų ambicingus vidinius įstaigos tikslus, ko šiame universitete labai pasigendame. Tai rodo ir ekspertų išvados bei vertinimai“, – sakė N.Putinaitė.

Į žinią sureagavo skaudžiai

Viceministrė veikiausiai turėjo omenyje LKKA ne itin palankų išorės audito įvertinimą, apie kurį liepos pradžioje paskelbė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Žinia sukėlė audringą LKKA reakciją. Akademija išsiuntė kreipimąsi į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą, kad senas tradicijas turintis universitetas nebūtų žlugdomas.

Kreipimesi LKKA rektorius A.Skurvydas piktinasi aukštajai mokyklai padaryta žala dėl žinios, paskelbtos priėmimo į aukštąsias mokyklas metu, nesuteikus galimybės aukštajai mokyklai įvertinimo paaiškinti visuomenei ir akademinei bendruomenei.

Kaltino nepagarba žemės ūkiui

Prieš dvejus metus Lietuvos žemės ūkio akademijai virstant Aleksandro Stulginskio universitetu, virė audringos diskusijos, o ir priėmus sprendimą ilgai būta atgarsių.

Pavadinimo keitimo būtinumas grįstas argumentais, jog universiteto veikla daug platesnė, negu apima senasis pavadinimas, ir neatspindi visų veiklos sričių.

„Nuoroda į konkretų – žemės ūkio sektorių, kuris pagal tendencijas yra siaurėjantis, riboja mūsų plėtros galimybes“, – tuomet teigė LŽŪU rektorius profesorius Antanas Maziliauskas.

Tuo tarpu oponentai iniciatorius kaltino nepagarba žemės ūkiui ir akademinėms tradicijoms, o vienas didžiausių ASU mecenatų viešai paskelbė neberemsiąs universiteto, kol nebus sugrąžintas senasis pavadinimas arba bent pataisytas naujasis, kad jame būtų minimas žemės ūkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.