V. Antonovas ir R. Baranauskas „Snoro“ turtą švaistė savo reikmėms

Buvę pagrindiniai bankrutavusio banko „Snoras“ akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas, naudodamiesi lengvatinėse mokesčių zonose registruotomis kompanijomis banko turtą pervedinėjo į savo sąskaitas, naudojo kaip paskolų užstatus bei netikriems NT sandoriams, rodo Londono teismui pateikti „Snoro“ dokumentai, remdamasis „Bloomberg“ rašo vz.lt.

R. Baranausko ir V.Antonovo ekstradicijos byla Londone nagrinėjama nuo 2011 metų lapkričio pabaigos, patys įtariamieji nesutinka būti perduoti Lietuvai.<br>T. Bauras
R. Baranausko ir V.Antonovo ekstradicijos byla Londone nagrinėjama nuo 2011 metų lapkričio pabaigos, patys įtariamieji nesutinka būti perduoti Lietuvai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2012, 11:10 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:17 AM

V. Antonovas ir R. Baranauskas naudojosi Šveicarijos bankų „HSBC Private Bank“ ir „Julius Baer & Co.“ paslaugomis - „Snoro“ turtu buvo užstatomos paskolos kompanijoms, valdomoms arba susijusioms su V. Antonovu, paviešintus dokumentus cituoja „Bloomberg“. Teigiama, kad kai kurios paskolos nebuvo grąžintos, o užstatai buvo perimti.

Nei HSBC nei V. Antonovo atstovai šių pranešimų nekomentuoja.

Savo ruožtu teismui pateiktuose dokumentuose taip pat rašoma, kad V. Antonovas „Snoro“ turtu naudojosi mokėdamas palūkanas už paskolą pirkti nekilnojamąjį turtą Prancūzijoje.

Taip pat teigiama, kad buvę du pagrindiniai akcininkai turėjo kompanijų, įsteigtų Dominikoje, Kaimanų salose, Kipre, Belize ir Bahamuose.

„Snoras“ tvirtina, kad V. Antonovas bankui yra nurodinėjęs mokėti „per didelę ir komerciškai nepagrįstą kainą“ už nekilnojamąjį turtą Rygoje, pirktą iš su šiuo verslininku susijusių kompanijų. Dabar bankas skaičiuoja, kad dėl to buvo prarasta bent 17 mln. eurų (58,7 mln. Lt).

Pagal pateikiamą vieno tokio sandorio pavyzdį, su V. Antonovu susijusi „Bandiron Corporation Limited“ už 5,9 mln. latų (29,3 mln. Lt) iš „Red Projekts“ nupirko „Latvijas Krajbanka“ būstinę, o po trijų dienų pardavė už 23,3 mln. latų.

Buvusiems pagrindiniams „Snoro“ akcininkams V. Antonovui ir R. Baranauskui gegužę pateikti nauji įtarimai dėl didelės vertės turto - apie 1,7 mlrd. litų - pasisavinimo, ir ši suma, anot prokuratūros, jau nebebus didinama.

Gegužę V. Antonovui it R. Baranauskui išduotas naujas - jau trečiasis - Europos arešto orderis. Pagal jį skirtas suėmimas.

Prokuratūra pernai lapkričio 14 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl banko „Snoras“ galbūt apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo.

Netrukus po to V. Antonovas ir R. Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R. Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Šiuo metu abu įtariamieji yra Londone.

R. Baranausko ir V.Antonovo ekstradicijos byla Londone nagrinėjama nuo 2011 metų lapkričio pabaigos, patys įtariamieji nesutinka būti perduoti Lietuvai. Londono Vestministerio magistrato teismas gegužės viduryje nusprendė bylos nagrinėjimą atidėti iki liepos.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį pripažino, kad pernai lapkritį nacionalizuotas „Snoro“ bankas yra bankrutavęs ir bus likviduojamas.

„Banko bankroto administratorius rugpjūčio 6 dieną teismui pateikė prašymą pripažinti „Snorą“ bankrutavusiu ir likviduojamu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.