Nustosi gerti - gausi karvę

Per pastarąjį pusmetį daugiau kaip 30 Alytaus rajono gyventojų, pasiryžusių įveikti nuolatinį potraukį prie alkoholio, sulaukė savivaldybės pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė ("Lietuvos rytas")

Sep 1, 2012, 6:47 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:27 AM

„Aš noriu negert.” Padėkite. Vieni tai ištaria po ilgų įkalbinėjimų, o kiti be jokių raginimų. Bet mus pradžiugina visi, panorę gyventi blaiviai”, – kalbėjo Butrimonių seniūnijos socialinė darbuotoja darbui su socialinės rizikos šeimomis Laima Sudvajienė.

Jai tenka rūpintis keliolika socialiai remtinų šeimų, dažnai kenčiančių nuo alkoholio.

L. Sudvajienė gerai pažįsta alkoholyje gyvenimo sunkumus skandinusią 45 metų butrimoniškę, kuri nebepajėgė pati savarankiškai rūpintis neįgaliu vienuolikamečiu sūnumi. Teko jį atiduoti pagloboti tetai.

Pajutusi pavojų, kad gali netekti vaiko, motina po ilgų įkalbinėjimų kovo mėnesį ryžosi gydytis medikamentiniu kodavimu. Jei ne savivaldybės pagalba, pati nebūtų išgalėjusi susimokėti.

Tris mėnesius moteris gyveno blaiviai, rūpinosi sūnumi.

„Pamanė, kad po patirto streso vienas stikliukas brendžio tik nuramins. Bet tai vėl tęsėsi kelias dienas, kol sužinojome. Teko dar kartą iš jos paimti vaiką.

Lankiausi pas tą moterį kasdien po porą kartų. Jos neapleido ir artimieji. Dabar ji jau gerą mėnesį tvirtai laikosi, pati prižiūri sūnų, tvarkosi namuose”, – kalbėjo socialinė darbuotoja.

Prieš pusmetį Alytaus rajono savivaldybės taryba ryžosi patvirtinti Priklausomybių mažinimo programą.

Tai buvo padaryta po to, kai pernai pavasarį meras Algirdas Vrubliauskas sugebėjo įkalbėti gydytis nuo alkoholizmo 35 metų Virginiją ir dešimčia metų vyresnį jos vyrą Vladą, turinčius šešis vaikus ir jau sulaukusius anūkės.

Tada sutuoktinių porą į Druskininkus pas gydytoją psichiatrę Eleną Bykovą palydėjo socialinė darbuotoja ir už gydymą sumokėjo 1200 litų, kuriuos iš savo kišenės davė meras.

„Moteris laikosi tvirtai. Vyras irgi kabinasi į blaivų gyvenimą, nors kartais ir sušlubuoja. Noriai dirba viešuosius darbus, rūpinasi savo ūkeliu. Grybauja, uogauja. Skyrėme naują būstą, nes pažadėjau, jei nustos gerti.

Tėvams buvo leista iš globos namų pasiimti vaikus. Dabar ieškome galimybių padėti šeimai nusipirkti karvę”, – kalbėjo A. Vrubliauskas.

Norą gydytis tenka nelengvai įrodyti

* Prieš pusmetį Alytaus rajono savivaldybė nusprendė padėti į alkoholio liūną įklimpusiems gyventojams ir skyrė 17 tūkstančių litų Priklausomybių mažinimo programai.

* Per tą laiką pagalbos kreipėsi 58 vyrai ir moterys.

* Bet kol kas tik 33 iš jų (dviejų šeimų abu sutuoktiniai) sugebėjo motyvuotai įrodyti, kad tikrai nori gydytis ir yra pasiryžę gyventi blaiviai.

* Trijų iš jų amžius nuo 18 iki 25 metų, dvylikos – nuo 26 iki 35 metų, po aštuonis – nuo 36 iki 45 metų ir vyresni.

* Vos dvi moterys sutiko dalyvauti Minesotos programoje ir 28 dienas gydytis stacionare padedant medikams ir psichologams.

* Likusieji pasirinko greitesnį medikamentinį gydymą – kodavimą Kauno priklausomybės ligų centre.

* Trečdalis netrukus grįžo prie senų įpročių, bet, specialistų nuomone, ir pusė yra labai geras rezultatas.

* Mūsų vykdoma Priklausomybių mažinimo programa susidomėję kelių kitų savivaldybių atstovai, bet jie suabejojo, ar pajėgtų tai padaryti.

* Neužtenka žmogaus nuvežti ir parsivežti iš Kauno priklausomybės ligų centro po kodavimo ir už tai sumokėti 300–400 litų”, – sakė Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė, tapusi Priklausomybių mažinimo programos koordinatore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.