Nuteistieji: „Riaušes Marijampolės pataisos namuose išprovokavo pareigūnai“

Dėl šeštadienį Marijampolės pataisos namuose kilusių riaušių šios įkalinimo įstaigos Vidaus tyrimų skyrius pradėjo ikiteisminį tyrimą. Nuteistiesiems šis Pataisos namų žingsnis atrodo daugiau nei juokingas, nes, jų teigimu, neramumus išprovokavo ne kas kitas, kaip patys pataisos namų pareigūnai, kurie pataikauja vadinamiesiems „verchams“.

Nuteistieji teigia, kad riaušes Marijampolės pataisos namuose išprovokavo pareigūnų pataikavimas "verchams".<br>R. Pasiliauskas
Nuteistieji teigia, kad riaušes Marijampolės pataisos namuose išprovokavo pareigūnų pataikavimas "verchams".<br>R. Pasiliauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 4, 2012, 1:30 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:38 PM

„Visą šitą incidentą išprovokavo Marijampolės pataisos namų pareigūnai. Jie taikstosi ir leidžia, kad valdžia būtų „verchų“ rankose. Pareigūnai žino, kad vyksta stambaus masto narkotikų platinimas, taip pat toleruoja telefoninį sukčiavimą, nedraudžia žeminti kitų nuteistųjų“, - lrytas.lt tvirtina Marijampolėje kalintys nuteistieji.

Žada naujas riaušes

Jų teigimu, pirmieji neramumai Marijampolės pataisos namuose prasidėjo apie 9 val. 30 min. Bendrose dušo patalpose buvo užpulti ir sumušti darbo būriuose gyvenantys nuteistieji.

„Juos užpuolė vadinamieji zonos „verchai“, kuriuos nelegaliai įleido trečio posto apsaugos pareigūnai“, - redakcijai tvirtino riaušių liudininkai.

Po tokio pareigūnų elgesio, anot jų, sukilo visas 2-asis lokalinis sektorius, buvo išlaužti vartai į klubo kiemą, kuriame tuo metu buvo nuteistųjų „grietinėlė“, įvyko susirėmimas. Jis, nuteistųjų teigimu, tęsėsi apie 10 minučių.

Vakare, po vakarinio patikrinimo, nuolatinio žeminimo neapsikentę nuteistieji „verchams“ smogė dar kartą. „Antras ir visi kiti lokaliniai sektoriai įsiveržė į „verchų“ gyvenamąjį sektorių, riaušės vyko apie pusantros valandos. Pataisos namų pareigūnai jas stebėjo, tačiau jokių veiksmų nesiėmė. Tik po pusantros valandos buvo įvesti vietiniai apsaugos pareigūnai ir šie riaušes apmalšino. Apie 24 val. atvyko daugiau pareigūnų“, - lrytas.lt pasakojo vyrai.

Liudininkų teigimu, per riaušes buvo sužeista dešimtys jų dalyvių, du jų – sunkiai, vieno gyvybei gresia pavojus. „Jei nebus išformuoti išskirtiniai „verchų“ būriai, riaušės pasikartos, laukite tęsinio“, - žada Marijampolės pataisos namuose bausmes atliekantys nuteistieji.

Pateikia kitą versiją

Kalėjimų departamentas šią istoriją pateikia visiškai kitaip. Pirmadienio pavakarę išplatintame pranešime spaudai net neužsimenama apie rytą kilusius neramumus, kalbama tik apie vakare prasidėjus įvykius.

Anot Kalėjimų departamento, per vakarinį patikrinimą, apie 21 val. 15 min., grupė nuteistųjų atsisakė vykdyti pataisos namų administracijos nurodymą rikiuotis vakariniam patikrinimui ir, panaudodami sportinį inventorių bei metalinių lovų konstrukcijas, išlaužę lokalinio sektoriaus vartus, bandė savavališkai patekti į kitą lokalinį sektorių bei sukelti muštynes su ten gyvenančiais nuteistaisiais.

Apie susidariusią situaciją įstaigos direktoriaus budintysis padėjėjas informavo pataisos namų direktorių Tadą Klusevičių bei iškvietė namuose buvusius Marijampolės pataisos namų Vidaus tvarkos užtikrinimo grupės bei kitus ne tarnyboje buvusius pareigūnus.

Apie 21 val. 30 min. į pataisos namus atvyko direktorius T. Klusevičius ir kiti pareigūnai, kurie nuteistiesiems paaiškino apie jų veiksmų neteisėtumą ir nurodė grįžti į gyvenamas patalpas. Kalėjimų departamento teigimu, praėjus vos 20 minučių po direktoriaus atvykimo visi nuteistieji buvo savo kamerose.

Vis dėlto apie susidariusią situaciją buvo informuotas Kalėjimų departamento direktorius, į pataisos namus iškviestos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Gresia papildomi penkeri metai

„Atvykus Kalėjimų departamento direktoriui ir šio departamento atstovams bei Viešojo saugumo tarnybai buvo aptartas tolesnis veiksmų planas ir apie 23 val. 30 min. pradėtas visų nuteistųjų vardinis patikrinimas, daromos kratos siekiant paimti iš nuteistųjų draudžiamus daiktus ir priemones, kuriomis pasinaudodami nuteistieji bandė prasiveržti į kitus lokalinius sektorius“, - teigiama pranešime spaudai.

Tą pačią naktį, anot Kalėjimų departamento, buvo sulaikyti ir izoliuoti riaušių organizatoriai bei aktyviausi dalyviai. Po neramumų vienas nuteistasis buvo išvežtas į Kauno klinikas, kitiems ambulatorinė pagalba buvo suteikta pataisos namuose.

Dėl riaušių organizavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį kontroliuoja Marijampolės apylinkės prokuratūra. Už riaušių organizavimą Lietuvos baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.