Burnos skalavimo skystis gaminamas taip, kad jį būtų skanu gerti kaip alkoholį

Kai kurie burnos skalavimo skysčiai yra specialiai gaminami taip, kad juos būtų skanu gerti kaip alkoholį, kaltina prekybininkai alkoholiniais gėrimais. Burnos skalavimo skysčiai nėra apmokestinami akcizu, todėl yra gerokai pigesni už įprastus alkoholinius gėrimus. Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) skaičiuoja, kad odekolonai ir burnos skalavimo skysčiai užima didžiulę dalį - apie 7 proc. alkoholio rinkos.

„Kosmetiką gėrusį žmogų gali atpažinti iš jo salsvo kūno prakaito kvapo. Kartais per dieną atveža ir 10 tokių pacientų. Kai kurie pacientai atvežami taip dažnai, kad juos atpažįstame iš smegenų nuotraukų“, - pasakoja Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas R. Badaras
„Kosmetiką gėrusį žmogų gali atpažinti iš jo salsvo kūno prakaito kvapo. Kartais per dieną atveža ir 10 tokių pacientų. Kai kurie pacientai atvežami taip dažnai, kad juos atpažįstame iš smegenų nuotraukų“, - pasakoja Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas R. Badaras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-14 01:10, atnaujinta 2018-03-16 18:56

„Kai kurie neva burnos higienos produktai yra specialiai gaminami gerti. Jie nėra atstumiantys, nėra blogo skonio, kvapas irgi neblogas. Į juos maišomi denatūrai papildo alkoholį, negadina skonio. Kad būtų maloniau, pridedama aviečių, persikų kvapo. Sveikatai tai gal nėra naudinga, bet diskomforto juos geriant nejauti“, - lrytas.lt sako Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos direktorius Romas Apulskis.

Nuo 2007 metų alkoholio prekybininkai stebi, kaip didėja burnos skalavimo skysčio pardavimas Lietuvoje. Krizė burnos skalavimo skysčių pardavimo nesumažino, atvirkščiai - jis tik auga. „Tokio pardavimo neįmanoma pagrįsti didėjančiu įpročiu rūpintis burnos higiena“, - mano R. Apulskis.

„Normalūs burnos skalavimo skysčiai neturi tiek alkoholio. Taip mums sako gydytojai. Negi įmanoma į burną susipilti 60 proc. alkoholio turintį skystį ir juo burną skalauti? Be to, kam tie skysčiai yra su aviečių aromatais? Tai nelogiška, tai rodo, kad toks burnos skalavimo skystis skirtas ne burnai skalauti“, - sako alkoholio pardavėjų atstovas.

Pardavėjai pasakoja, kad tokį burnos skalavimo skystį geriančių žmonių ratas plečiasi. Vis dažniau jį perka žmonės, kuriuos pardavėjai apibūdina kaip „normalius“. „Tai mus ypač baugina, - sako R. Apulskis. - Tipiškas tokio burnos skalavimo skysčio pirkėjas – mažas pajamas uždirbantis žmogus, galbūt pensininkas, bedarbis. Žinoma, ir benamiai.“

Prekybą odekolonais ir burnos skalavimo skysčiu nagrinėjęs LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas įsitikinęs, kad daugelis burnos skalavimo skysčių ar odekolono pirkėjų geriau įsigytų degtinės, jei ši būtų pigesnė.

Kosmetinių gaminių, vartojamų kaip alkoholiniai gėrimai, nedidelėmis pakuotėmis paprastai galima įsigyti kioskuose, turguose, prekybos centruose. Jų kaina siekia 2-3,5 lito už 200-250 mililitro buteliuką. Šių skysčių galima nupirkti ir naktį, jų gali įsigyti nepilnamečiai.

LLRI tyrėjai atrado keletą „kosmetinių“ gaminių, kuriuos žmonės perka tik tam, kad gertų.

Tai 60 proc. alkoholio turintis „kosmetinis spiritas“, pardavinėjamas nuo 2006 metų. Galima pasirinkti persikų, juodųjų serbentų ar aviečių aromato. 200 ml buteliukas kainuoja 2,3 lito. Spiritas skirtas „riebios ir jautrios odos priežiūrai“, naudojamas „dezinfekuojant ir valant odą“.

Taip pat beveik be išimčių geriamas 56 proc. stiprumo „burnos skalavimo skystis“, kurio 200 ml buteliukas kainuoja 3,5 lito.

Alkoholikų klasika yra odekolonas „Troinoi“, turintis 50 proc. alkoholio. Du trečdaliai šio odekolono yra išgeriama, mano LLRI. Už 195 ml buteliuką parduotuvėse prašoma 3 litų.

Šiuose gėrimuose alkoholis yra kitoks nei įprastuose gėrimuose. Jis labiau kenkia sveikatai.

„Kosmetiką gėrusį žmogų gali atpažinti iš jo salsvo kūno prakaito kvapo. Kartais per dieną atveža ir 10 tokių pacientų. Kai kurie pacientai atvežami taip dažnai, kad juos atpažįstame iš smegenų nuotraukų“, - LLRI leidinyje pasakoja Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras.

„Nacionalinis rekordas – 5 litrai automobilių langų ploviklio. Tiek išgėrusį jaunuolį dializavome 15 kartų, gyvybė buvo išgelbėta“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.