Teismas nurodė prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą D. Kuolio atžvilgiu dėl advokato G. Černiausko šmeižto

Vilniaus apygardos teismas penktadienį nurodė prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą visuomeninko Dariaus Kuolio atžvilgiu. Su pareiškimu į prokurorus anksčiau kreipėsi Laimutės Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas, jis visuomenininką D. Kuolį, žurnalistę R. Janutienę, aktorių A. Naką bei parlamentarę A. Stancikienę kaltina šmeižtu, o D. Kuolį dar ir įžeidimu.

G. Černiauskas sulaukė D. Kuolio išpuolių.<br>M. Patašius
G. Černiauskas sulaukė D. Kuolio išpuolių.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 15, 2012, 11:50 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:28 PM

Į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto ir viešo įžeidimo L. Stankūnaitės advokatas, vienas geriausių Kauno teisininkų Gintaras Černiauskas kreipėsi po žurnalistės R. Janutienės vestos laidos, kurioje pats dalyvavo.

Advokatas nurodė, kad tiesioginiame eteryje jį viešai įžeidinėjo bei šmeižė laidos dalyviai, visuomenininkas D. Kuolys, parlamentarė A. Stancikienė bei pati laidos vedėja.

Laidoje aptarinėjant teismo sprendimo įvykdymą, kai L. Stankūnaitei buvo grąžinta jos dukra, advokatas G. Černiauskas sulaukė su elementaria etika prasilenkiančių išpuolių. D. Kuolys L. Stankūnaitės advokatą išvadino egzekutoriumi, kuris už esą įvykdytą egzekuciją gavo papildomą atlyginimą, liepė jam eiti į kampą ir nusimauti kelnes.

Parlamentarė A. Stancikienė advokatą G. Černiauską pavadino nusikaltėliu pareikšdama, kad jis dalyvavo ypatingai brutaliame nusikaltime prieš vaiką ir valstybę.

Laidos vedėja A. Stancikienė teigė, jog G. Černiauskas yra nepaprastai brangiai apmokamas advokatas, esą valandinis jo darbo įkainis – 2 tūkstančiai litų. Vėliau šį, pasak G. Černiausko absoliučiai klaidingą ir su tikrove prasilenkiantį teiginį ji ne kartą minėjo savo laidose kartojo R. Janutienė.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą A. Stancikienės atžvilgiu, bet atsisakė kelti bylas D. Kuoliui ir R. Janutienei, rekomendavę su šiais asmenimis bylinėtis privataus kaltinimo tvarka.

Advokatas G. Černiauskas šį prokurorų sprendimą apskundė teismui ir šis jo skundas buvo patenkintas. Advokatas motyvavo, jog šioje situacijoje prokuratūra privalo ginti jo ne kaip asmens, bet kaip savo klientą atstovaujančio advokato teises.

„Tai kryptingas bei organizuotas išpuolis ne prieš pilietį G. Černiauską, bet prieš klientę L. Stankūnaitę atstovaujantį advokatą G. Černiauską. Vos tik ėmiausi šios bylos, prasidėjo grasinimų bei šmeižto lavina. Specialiai išsakomi teiginiai apie su realybe prasilenkiančius mano darbo įkainius, persekiojami ir bauginami mano klientai, persekiojami mano šeimos nariai, viešinamos asmeninio gyvenimo detalės“, - lrytas.lt sakė advokatas G. Černiauskas.

Prokuratūra apskundė Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismo nutartį, kuria nurodyta pradėti ikiteisminį tyrimą D. Kuoliui. Skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas galutine ir neskundžiama nutartimi įpareigojo prokurorus dėl galimo šmeižto D. Kuolio atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Vienas garsiausių Kauno advokatų G. Černiauskas lrytas.lt sakė besidžiaugiantis šiuo teismo sprendimu. Pasak teisininko, kryptingas puolimas ir šmeižtas prieš jį buvo nukreiptas tuomet, kai jis stojo atstovauti L. Stankūnaitei. Advokatas įžvelgia pavojingas tendencijas, jeigu nebus tinkamai įvertinta šmeižtu kaltinamų asmenų veika.

„Kreipiuosi į Generalinę prokuratūrą, kad koordinuotų šį procesą, nes tai ne pavieniai dalykai, tai organizuoti išpuoliai, kad pasitraukčiau iš L. Stankūnaitės bylos. Po mano pasitraukimo jai, turbūt, reikėtų ieškotis advokato Lenkijoje arba Latvijoje, nes lietuviai jau bijotų, visi matė, kaip buvo puolama Loreta Kraujutaitienė, dabar – aš. Visais būdais jie to siekia“, - lrytas.lt savo apsisprendimą teistis su trim visuomenėje žinomais žmonėmis aiškino G. Černiauskas.

G. Černiauskas viliasi, jog Vilniaus apygardos teismas priims analogiškas nutartis ir prokurorus įpareigos dėl jo šmeižto pradėti ikiteisminius tyrimus žurnalistei R. Janutienei ir aktoriui A. Nakui.

Advokatas sakė taip pat prašo teismo žurnalistei R. Janutienei taikyti procesinės prievartos priemones – penkeriems metams jai uždrausti vesti televizijos laidas.

Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kuris per visuomenės informavimo priemonę šmeižė žmogų baudžiamas pinigine bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Už viešą įžeidimą numatomas laisvės apribojimas, bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.