Konservatoriai rinkimams rengiasi kaip mūšiui ir tiki pergale

Sekmadienį Vilniaus dailės akademijoje vyko Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TSLK) Vilniaus sueigos priešrinkiminis sąskrydis. Nors politikos ekspertai dešiniesiems žada liūdnus artėjančių Seimo rinkimų rezultatus, iš konservatorių kalbų ir nuotaikų neatrodo, kad jie susitaikė su mintimi prarasti valdžią. Sueigos metu pristatytas  kandidatų Vilniuje sąrašas, kabama apie rinkimų programą. Didelis dėmesys buvo skirtas Vilniaus mero A. Zuoko kritikai.

Konservatorių Vilniaus sueigos sąskrydis, renginio akimirkos.<br>J. Stacevičius.
Konservatorių Vilniaus sueigos sąskrydis, renginio akimirkos.<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 16, 2012, 8:43 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:05 PM

Sekmadienį TSLK Vilniaus sueiga pristatė kandidatų į spalio 14 d. vyksiančius Seimo rinkimus sąrašą Vilniaus mieste.

Antakalnyje kandidatuos premjeras Andrius Kubilius, Senamiestyje – Arvydas Anušauskas, Naujamiestyje – Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Karoliniškėse - Danutė Bekintienė, Žirmūnuose -  Vilija Aleknaitė Abramikienė, Justiniškėse - Paulius Saudargas, Fabijoniškėse - Dainius Kreivys, Šeškinėje - Audronis Ažubalis, Lazdynuose - Algis Strelčiūnas, Naujojoje Vilnioje – Emanuelis Zingeris.

Ištarus jo pavardę pasigirdo plojimai, kai renginio vedėjas Mantas Adomėnas pabrėžė, kad E. Zingerio laukia rimtas iššūkis: Naujosios Vilnios apygardoje gyvena ypač daug rusų ir lenkų kilmės vilniečių, kurie tradiciškai nėra ištikimi konservatorių rinkėjai.

Kalbėjo kaip generolas

Priešingai, nei skelbia sociologinės apklausos, M. Adomėnas pareiškė drąsią viltį, kad konservatoriai Seimo rinkimuose laimės aukso medalį, palygindamas politinis rungtynes su Lietuvos sportininkų sėkme Londono olimpiadoje.

Apie rinkimus M. Adomėnas kalbėjo daugiausiai kariniais terminais: „Kariai jau išrikiuoti, patrankos nutaikytos, kur reikia. Bet blogas tas karys, kuris galvoja tik apie artimiausią mūšį. Mes galvojame ir apie perspektyvą“.

Po to M. Adomėnas žodį suteikė A. Kubiliui, kurį pavadino sėkmingiausiu visų laikų Lietuvos premjeru.

V. Landsbergis vėlavo

A. Kubilius sakė, jog jis ir jo komanda „gali drąsiai pažvelgti į akis savo piliečiams ir į savo sąžinę.“

„Esame ypatingi. Esame karštų širdžių, šalto proto, stipraus stuburo ir svarių rankų partija. Už tai ačiū jums. Tiktai dėl to šiuos ketverius metus, kurie tikrai buvo nelengvi, atlaikėme ir padarėme tai, ką turėjome padaryti. Gal ne viskas visada pavykdavo kaip mes tai norėjome padaryti, bet mes padarėme“, - tvirtino A. Kubilius sueigos atidarymo ceremonijoje.

Pagal programą, sveikinimo žodį turėjo tapti ir TSLK garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Tačiau į sueigos atidarymo ceremoniją jis neatvyko. Kur yra europarlamenataras, jo bendražygiai negalėjo pasakyti.

Tačiau po pietų jis atvyko ir pristatė savo knygą „Vincas Kudirka. Lietuvos darbininkas ir muzikas“.

Neatskleidė visų planų

Pristatydamas TSLK rinkimų programą premjeras A. Kubilius neatskleidė, ar Vyriausybė planuoja kitų metų valstybės biudžetą pateikti šios kadencijos Seimui, ar jau naujos, tačiau pabrėžė, kad pateikimas bus toks, kokį numato įstatymas. Konservatorių sąskrydis daug dėmesio skyrė užkietėjusiam premjero A. Kubiliaus priešininkui – Vilniaus miesto merui Artūrui Zuokui. Tuo pačiu laiku, kai vienoje dailės akademijos salėje buvo kalbama apie TSLK rinkimų programą, kitoje – surengta konferencija tema „Misija Z, arba Vilnius be abonento“.

Vilniaus miesto savivaldybės opozicijos lyderiu pavadintas sostinės tarybos narys konservatorius Raimondas Alekna tvirtino, jog yra parengtas alternatyvus Vilniaus plėtros planas „Sostinės projektas“, siūlantis kitokį, esą labiau realistinę ir miesto biudžetą tausojančią plėtros viziją.

„Manome, jog tokie A. Zuoko projektai, kaip skrydžių kompanijos, ateities transportas, sostinės taksi yra iš fantazijų srities“, – kalbėjo R. Alekna.

Tačiau savąją sostinės viziją konservatoriai kol kas laiko paslaptyje, su ja supažindinti vilniečius ketina tik po Seimo rinkimų.

A. Zuoką pavadino švilpuku

Danutė Bekintienė priekaištavo A. Zuokui, esą jis griauna savivaldą, nes panaikino Vilniaus seniūnijas. Ji teigė pritarianti „tvarkiečiui“ Valentinui Mazūroniui, pavadinusiam A. Zuoką „švilpuku“.

 „Gaila, kad Vilniaus meras savo energiją švaisto aršiai kritikuodamas premjerą A. Kubilių. Bandydamas suversti kaltę kitiems, jis parodo, jog pats nesusitvarko su savo pareigomis“, – tvirtino D. Bekintienė. Linksmosios sąskrydžio dalies metu konservatoriai nemažai dėmesio skyrė gurmaniškiems malonumams.

E. Zingeris vaišino pagal senas Kauno žydų tradicijas įdarytu karpiu, paragauti troškinių siūlė Paulius Saudargas ir Algis Strelčiūnas.

Numatoma, kad 18 val. koncertuos atlikėjas Algis Ramanauskas-Greitai ir grupė SSG ("Svastikos sukitės greitai").

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.