Prokurorai aiškinasi, ar „Ūkio bankas“ „išplovė“ 8 mln. litų iš Rusijos (atnaujinta 15 val.)

Ar per Ūkio banką buvo plaunami iš Rusijos biudžeto pavogti pinigai? Tai mėgina nustatyti Lietuvos prokurorai, kuriems šį banką apskundė Didžiosios Britanijos fondas „Hermitage Capital. Teigiama, kad nelegalios operacijos vyko 2008-aisiais. Pavogtų pinigų kelius tyręs šio fondo teisininkas Sergejus Magnitskis 2009-ųjų lapkritį mirė Rusijos kalėjime. Vakarų žiniasklaida įtaria, kad S. Magnitskis buvo kankintas, vėliau nužudytas.

„Hermitage“ kaltina bankus trijose Baltijos šalyse, taip pat Austrijoje, Kipre ir Suomijoje.<br>J. Stacevičius
„Hermitage“ kaltina bankus trijose Baltijos šalyse, taip pat Austrijoje, Kipre ir Suomijoje.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Sep 25, 2012, 4:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:27 PM

Generalinė prokuratūra „Hermitage Capital“ kreipimąsi elektroniniu paštu gavo liepos 31-ąją, jau kitą dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Jie teigia, kad per Ūkio banko sąskaitas buvo daromi pinigų plovimai Lietuvoje“, - lrytas.lt sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Vilma Žemaitytė.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 216 straipsnio 1 dalį. Šis straipsnis baudžia už „nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą“. Numatyta bausmė - laisvės atėmimas iki septynerių metų.

"Šiuo metu niekam nėra pareikšti įtarimai. Neteisėtų lėšų per Ūkio banko sąskaitas buvo pervesta - 8 mln. litų, o per "Sampo" (dabar vadinamu "Danske") banką Estijoje - 5 mln. litų. Viso - 13 mln. litų", - lrytas.lt nurodė Kauno apygardos prokuratūros Komunikacijos specialistė Vaida Kibirkštytė.

Rugsėjo 12 dieną tyrimas perduotas Kauno apygardos prokuratūrai. Mat Ūkio banko centrinė būstinė yra šiame mieste. Tik šį pirmadienį apygardos prokuratūra  paskyrė tyrimui vadovausiantį pareigūną.

Ūkio bankas  portalui lrytas.lt šiandien atsiuntė tokį komentarą: "Atsakydami į Jūsų klausimą, informuojame, kad tiek Jūsų minėtas „Hermitage Capital“, tiek Sergejus Magnitskis niekada nebuvo Ūkio banko klientai, todėl mes neturime jokios informacijos, kad galėtume komentuoti kokius nors su šiais asmenimis susijusius tyrimus".

Šią vasarą „Hermitage Capital“ kreipėsi į šešių šalių prokuratūras prašydama užšaldyti sąskaitas bankuose, per kurias 2008-aisiais keliavo galimai pavogti pinigai.

„Hermitage“ kaltina bankus trijose Baltijos šalyse, taip pat Austrijoje, Kipre ir Suomijoje.

Latvijoje plovimu apkaltinti šeši bankai: „Rietumu banka”, “Trasta komercbanka”, “Baltic Trust Bank” (dabar sujungtas su „GE Money bank”), banką „Paritāte” (dabar vadinasi „Privatbank”) и “Aizkraukles banka” (dabar – ABLV). Tyrime įtariamas ir „Baltic international bank“. Taip skelbia Latvijos televizija TV3.

Į šiuos bankus 2008-ųjų vasarį iš Rusijos bankų buvo pervesta 20 mln. JAV dolerių (apie 50 mln. litų).

Tačiau Latvijoje teisėsauga tyrimo nepradėjo. Prokuratūra informaciją perdavė į ekonominei policijai, o ši tirti atsisakė dėl senaties termino.

Šios įstaigos teisininkas 37-erių S. Magnitskis Rusijoje buvo sulaikytas ir apkaltintas padėjęs „Hermitage“ įmonėms „išplauti“ 500 milijonų rublių (dabartiniu kursu - apie 40 mln. litų).

Teisme jis save vadino „asmeninio keršto“ auka, nes davė parodymus prieš aukštą policijos pareigūną, vadovavusį 230 mln. JAV dolerių (620 mln. litų) mokesčių nusukusiai operacijai. S. Magnitskis tikino, jog šioje jo atskleistoje operacijoje dalyvavo policija, teisėjai, mokesčių rinkėjai, bankininkai ir Rusijos mafija.

S. Magnitskis mirė kalėjime likus kelioms dienoms iki paleidimo termino. Teisėsauga iš pradžių sakė, kad jam plyšo pilvo membrana, vėliau – kad ištiko širdies smūgis. Rusija neleido atlikti nepriklausomos jo kūno autopsijos.

JAV uždraudė įvykti į jos teritoriją keliasdešimčiai Rusijos pareigūnų, kuriuos ji įtaria prisidėjus prie S. Magnitskio mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: