Rinkimų aistros – ir dėl vaiduoklių būsto

Gyvenate kitame mieste, bet trokštate balsuoti už Neringą Venckienę Vilniuje? Labai paprasta: ateikite į sostinės savivaldybę ir greitai sutvarkysite šį reikalą. Tiesa, reikės pasakyti, kur apsistosite, – tinka ir premjero adresas Turniškėse.

Vilniaus Gedimino prospekto 24-uoju numeriu pažymėto namo viename bute teoriškai gyvena jau per 2000 žmonių.<br>D. Umbrasas
Vilniaus Gedimino prospekto 24-uoju numeriu pažymėto namo viename bute teoriškai gyvena jau per 2000 žmonių.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-09-26 13:28, atnaujinta 2018-03-16 13:54

„Lietuvos ryto” žurnalistinis eksperimentas parodė: Seimo pirmininkės Irenos Degutienės ir jos rinkimų štabo būgštavimai, kad Vilniaus Gedimino prospekto 24-ojo namo 40-asis butas gali tapti jos konkurentės Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje N. Venckienės šalininkų baze, nėra be pagrindo.

Reitingų rodyklė „Drąsos kelio” kandidatams ir jų prieštaringai vertinamai vedlei N. Venckienei sėkmės sostinėje kol kas nežada, todėl jų rėmėjams, kurių daugiausia yra Kaune ir Kauno rajone, būtina bent trumpam tapti vilniečiais. Tai visai nesunku.

Daugėja netikrų vilniečių

Praėjusių metų lapkričio mėnesį Vilniaus miesto tarybos sprendimu savivaldybės butas Gedimino pr. 24-40 buvo paverstas savotišku vaiduoklių būstu.

Šiame bute formaliai gyvena tūkstančiai, bet realiai – nė vieno gyventojo. Jis skirtas norintiems (ar aplinkybių priverstiems) deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniuje.

Sostinės savivaldybė tokiu būdu nori pasiekti, kad Vilniuje liktų kuo didesnė gyventojų pajamų mokesčio dalis.

Mat daugelis dirbančių sostinėje žmonių deklaruoja gyvenamąją vietą kituose miestuose, pastariesiems atitenka ir gyventojų pajamų mokesčiai.

Tačiau fiktyvių vilniečių būstinė gali atverti kelią Seimo rinkimų manipuliacijoms. Pastaruoju metu šiame bute gerokai pagausėjo „gyventojų”: birželį jų buvo 1500, o dabar – jau daugiau kaip 2 tūkstančiai.

Vien per pastarąjį mėnesį Vilniuje gyvenamąją vietą deklaravo per 300 žmonių iš kitų miestų.

Kilo įtarimų, kad į sostinę plaukia N. Venckienės šalininkai, kurie, deklaravę gyvenamąją vietą Gedimino prospekte, patenka į Naujamiesčio rinkimų apygardą ir čia gali balsuoti už „Drąsos kelio” kandidatę.

Tinka ir premjero adresas

Tereikia turėti pasą ir per penkias minutes iš kauniečio ar bet kurio kito miesto ar kaimo gyventojo tampi vilniečiu pagal deklaruojamą gyvenamąją vietą.

Tuo vakar įsitikino „Lietuvos ryto” žurnalistas, atėjęs prie Vilniaus miesto savivaldybės gyvenamosios vietos deklaravimo langelio.

Jaunai registratūros darbuotojai tiesiai pareiškiau, kad noriu balsuoti už N. Venckienę, todėl reikia įsiregistruoti Gedimino prospekte, kad galėčiau balsuoti Naujamiesčio apygardoje.

Bet kandidatės pavardė ir mano tariamo pasirinkimo motyvai valdininkės visiškai nesudomino. Ji tik paklausė, kur aš iš tikrųjų gyvensiu Vilniuje.

„Turniškių gatvė 11”, – nė nemirktelėjęs pasakiau ministro pirmininko A.Kubiliaus rezidencijos adresą. Mergina kaip niekur nieko ėmėsi įrašyti mane į premjero įnamius.

Pamaniau, jog Vyriausybės vadovas gali susinervinti, jeigu gaus jam nepažįstamam asmeniui skirtus laiškus ar, tarkime, šaukimą į teismą. Ėmiau mykti, kad bute Vilniuje būsiu retai, dažnai važinėsiu, todėl patikrinti, ar tikrai gyvensiu Turniškėse, bus sudėtinga.

„Ne dėl tikrinimo. Tiesiog reikia žinoti, kur jums persiųsti korespondenciją, bet įsiregistravusiems Gedimino prospekte dažniausiai pranešame apie laiškus ir nurodome juos atsiimti pašte”, – paaiškino registratorė.

Savivaldybės darbuotoja nepaklausė, nei kokioje įstaigoje dirbsiu, nei darbovietės adreso.

Išvada paprasta: norėdamas deklaruoti gyvenamąją vietą tūkstančius „popierinių vilniečių” priglaudusiame bute Gedimino prospekte, gali į sostinę atvykti tik kartą per visą gyvenimą. Tarkime, balsuoti už geidžiamą kandidatą Naujamiesčio apygardoje.

„Vilmorus” apklausos duomenimis, kol kas už „Drąsos kelią” ketina balsuoti tik 1 proc. apklaustų vilniečių.

Seimo vadovė sunerimusi

I. Degutienė ir kitas kandidatas Naujamiesčio apygardoje Arminas Lydeka kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami sustabdyti registraciją „vaiduoklių būstinėje”, nes ji gali iškreipti situaciją per rinkimus.

„Seimo pirmininkė įsitikinusi, kad fiktyvi registracija, rinkėjų, kurie jos galimai gerai nepažįsta, antplūdis yra ydingas reiškinys. Jis atveria kelią manipuliacijoms rinkimų metu.

Bet VRK atsakė, jog toks yra savivaldybės sprendimas, ir rinkimų komisija negali jam padaryti įtakos”, – aiškino Seimo pirmininkės padėjėjas Juozas Ruzgys.

Reikėtų skaičiuoti

Vilniaus miesto savivaldybės valdininkai „Lietuvos rytui” negalėjo pasakyti, kokia dalis iš naujai deklaravusių gyvenamąją vietą sostinėje yra atvykę iš Kauno ar Kauno rajono.

„Reikėtų skaičiuoti, analizuoti. Labai didelio antplūdžio pastaruoju metu neįžvelgiu, daugiausia turbūt registruojasi sostinėje vietą vaikų darželyje savo atžaloms norintys gauti tėvai iš Vilniaus rajono”, – kalbėjo sostinės savivaldybės E.miesto departamento Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjas Vitalijus Mosinas.

Jeigu atsiras tūkstančiai, kils problemų

Alfonsas Vaškevičius

Vilniaus Naujamiesčio rinkimų apygardos komisijos pirmininkas

„Fiktyvi gyvenamosios vietos deklaracija yra nesąmonė, nes pridaro nemažai sumaišties, ypač rinkimų metu. Bute Gedimino prospekte gyventojų nuolat daugėja, taigi logiškai galima manyti, kad jie ir balsuos Naujamiesčio apygardoje.

Jeigu tokių bus kelios dešimtys ar šimtai, nieko tokio. Bet jeigu atsiras nenumatyti keli tūkstančiai, iškils keblumų. Pavyzdžiui, kur rasti daugiau žmonių balsams skaičiuoti, kas jiems mokės? Juk rinkimų biudžetas jau apibrėžtas.

Be to, tikėtina, kad to mistinio buto gyventojai bus vienos kandidatės rinkėjai, tai gali iškreipti rezultatus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.