Už atominę elektrinę agituojantis A. Čekuolis ne viskuo tiki, ką porina

Rožinės prognozės ir abejotini skaičiavimai tampa faktais, jeigu juos ištaria žinomo žmogaus lūpos. Atrodo, tuo įsitikinusi valdžia, plačiu frontu agituojanti už naująją atominę elektrinę.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas")

2012-10-01 09:05, atnaujinta 2018-03-16 11:17

Elektrinės statyba bus finansuojama iš lėšų, kurias surinks strateginis investuotojas ir kitos įmonės, o Lietuvos mokesčių mokėtojams tai visiškai nieko nekainuos.

Visagine pagamintos elektros kilovatvalandė kainuos tiktai 18 centų.

Elektrinė kasmet į biudžetą sumokės pusę milijardo litų.

Tokiomis tiesomis iš televizijos ekranų piliečius šiomis dienomis prie sienos remia žinomas žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas 80 metų Algimantas Čekuolis, nusifilmavęs agitaciniame siužete.

Kilus triukšmui, kad žiniasklaidos veteranas galėjo pažeisti Žurnalistų etikos kodeksą dalyvaudamas komercinio projekto reklamoje, A. Čekuolis atsikirto, kad taip jis tiesiog reiškė savo „pilietinę poziciją”, o pinigų už tai negavo.

Kilo ne vienas klausimas

Tačiau kodėl žinomas žurnalistas taip tvirtai beria tokius dalykus, kuriuos net pati valdžia įvairiomis progomis pripažįsta esant tik optimistiškiausiomis prognozėmis?

Pavyzdžiui, 18 centų yra pati mažiausia iš kelių pateikiamų kainų, kurios realumu abejoja daugelis energetikos ekspertų.

Bet reklamoje bene labiausiai akis bado tai, kad didžioji dalis lėšų, skirtų elektrinei statyti, kurias turės skirti Lietuvos pusė, bus skolinamasi su valstybės garantija, o kiti pinigai bus paimti iš savo įmonių ir visų mokesčių mokėtojų, kuriems dar papildoma našta bus ir padidėję elektros kainų tarifai.

Taigi kalbos apie tai, kad mūsų šalies gyventojams elektrinė nekainuos, yra tiesiog akių dūmimas.

Nieko nedaryti – blogiau?

„Be abejo, gali būti ir vienaip, ir kitaip. Bet ir tuomet, kai prasidėjo Sąjūdis, nebuvo garantijos, kad jo veikla bus sėkminga. O nieko nedaryti būtų dar blogiau”, – taip aptakiai į „Lietuvos ryto” abejones atsakė A.Čekuolis.

Propagandininku tapęs žurnalistas prisipažino tiesiog persakęs tai, ką jam suvardijo bendrovės Visagino atominės elektrinės ir Energetikos ministerijos vadovai.

Tačiau A.Čekuolis tikino, kad tai jo „pilietinė pozicija”, kurią jis laiko svarbiausiu dalyku savo gyvenime.

„Man svarbiausi du dalykai – energetinė nepriklausomybė ir Lietuvos misija Afganistane, už kuriuos aš ir kovoju. Ar mes ten elgiamės teisingai, ar ne, – nesvarbu.

Svarbu, kad tai teisinga Lietuvos atžvilgiu.

Be to, artėja referendumas, kuris gali nulemti, kad mums bus sunkiau gauti kreditų.

O dėl konkrečios elektros kainos mums, vartotojams, iš tiesų gali būti visaip.

Tačiau aš pasiryžęs mokėti ir 50 centų už kilovatvalandę – svarbu, kad būčiau nepriklausomas. Už savo elektrą mokėsime patys tiek, kiek reikia”, – karštai dėstė veteranas.

Kreipėsi į komisiją

A. Čekuolio „pilietinė pozicija” – ne vienintelis valdžios užsakytas siužetas, agituojantis už Visagino elektrinės statybą.

Televizijos eteryje itin dažnai mirga ir klipas, kuriame, kalbant apie naujos elektrinės būtinybę, rodomi Kovo 11-osios Akto priėmimo Aukščiausiojoje Taryboje-Atkuriamajame Seime vaizdai.

Tai užkliuvo referendumo šalininkams ir naujos elektrinės priešininkams.

Vienas jų Kovo 11-osios Akto signataras Seimo narys Vidmantas Žiemelis dėl tokios agitacijos, greičiausiai apmokėtos visų mokesčių mokėtojų pinigais, kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.