Vyriausioji rinkimų komisija klipo su A. Čekuoliu neišjungė

Tai, kad per reklamą pateikiama informacija nėra patikima, A. Čekuolis vertina aptakiai: „Be abejo, gali būti ir vienaip, ir kitaip. Bet ir tuomet, kai prasidėjo Sąjūdis, nebuvo garantijos, kad jo veikla bus sėkminga. O nieko nedaryti būtų dar blogiau”.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2012, 6:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:11 AM

Tokį sprendimą VRK priėmė spręsdama klausimą, ar viešai skelbiama informacija apie Visagino atominės elektrinės statybas nėra agitacija prieš patariamąjį referendumą atominės jėgainės statybų klausimu.

„Yra sutarta, kad ta informacija būtų pažymėta specialiu žymėjimo ženklu, kad rinkėjai matytų, kad ta informacija skleidžiama būtent tos įmonės“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Dauguma komisijos narių per posėdį sutiko, jog svarstoma situacija kebli, nes VAE, būdama juridinis asmuo, negali būti referendumo politinės kampanijos dalyve, ir kyla klausimas, kaip traktuoti jos skleidžiamą informaciją vykstant agitacijos kampanijai. Nuspręsta kreiptis į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, kad būtų sprendžiamas klausimas dėl teisės aktų suderinimo.

Tuo metu VAE atstovas Sigitas Baltuška tvirtino, jog minėti vaizdo klipai yra ne agitacija, o viešinimo kampanija.

„Mes pateikiame informaciją, vadovaujamės įstatymais ir teikiame visuomenei informaciją“, - po posėdžio sakė S. Baltuška.

Rinkimų komisijai užkliuvo per televiziją transliuojami vaizdo klipai, kuriuose pateikiama informacija apie VAE statybos - tarp jų ir elektros gamybos kaina, kiti Vyriausybės skelbiami parametrai. Ši informacija nepažymėta kaip reklama.

Pagal įstatymą, referendumo iniciatorių ir jo priešininkų išlaidos agitacijai turi būti įstatymų nustatyta tvarka deklaruojamos. Visos išlaidos, skirtos politinei kampanijai finansuoti, gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų, o agitacinė medžiaga pažymėta kaip politinė reklama.

Informacija apie vykstantį referendumą, jo svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti referendume piliečių skaičių, dokumentus, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti ar kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti referendume, balsuoti už arba prieš referendumui teikiamo sprendimo priėmimą, referendumo agitacija nelaikoma.

Kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną rengiamas patariamasis referendumas. Gyventojams bus pateiktas teiginys: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“, o žmonės turės pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų: „taip“ arba „ne“.

Lietuva kartu su šalimis partnerėmis ir Japonijos kompanija „Hitachi“ tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę Visagine elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Tai, kad per reklamą pateikiama informacija nėra patikima, A. Čekuolis vertina aptakiai: „Be abejo, gali būti ir vienaip, ir kitaip. Bet ir tuomet, kai prasidėjo Sąjūdis, nebuvo garantijos, kad jo veikla bus sėkminga. O nieko nedaryti būtų dar blogiau”.

"Lietuvos rytas" rašo, kad propagandininku tapęs žurnalistas prisipažino tiesiog persakęs tai, ką jam suvardijo bendrovės Visagino atominės elektrinės ir Energetikos ministerijos vadovai.

Tačiau A. Čekuolis tikino, kad tai jo „pilietinė pozicija”, kurią jis laiko svarbiausiu dalyku savo gyvenime.

„Man svarbiausi du dalykai – energetinė nepriklausomybė ir Lietuvos misija Afganistane, už kuriuos aš ir kovoju. Ar mes ten elgiamės teisingai, ar ne, – nesvarbu. Svarbu, kad tai teisinga Lietuvos atžvilgiu.

Be to, artėja referendumas, kuris gali nulemti, kad mums bus sunkiau gauti kreditų.

O dėl konkrečios elektros kainos mums, vartotojams, iš tiesų gali būti visaip.

Tačiau aš pasiryžęs mokėti ir 50 centų už kilovatvalandę – svarbu, kad būčiau nepriklausomas. Už savo elektrą mokėsime patys tiek, kiek reikia”, – karštai dėstė veteranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.