Skustagalvių baras Vilniuje šiurpina žmones, o policijai nerūpi

Sumuštas, suspardytas be jokios priežasties. Taip nutiko jau ne vienam Vilniaus centre, Vingrių gatvėje, esančios užeigos lankytojui. Jos prieigose skustagalviai ne pirmus metus miklina kumščius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Oct 7, 2012, 2:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:16 AM

„Grįžome iš užsienio gyventi į Vilnių, manėme, kad džiaugsimės Lietuva. Štai kaip pasidžiaugėme”, – atsiduso dabar vilnietė Jurgita.

Praėjusį savaitgalį išėjus iš baro Vingrių gatvėje penki skustagalviai jos draugui Juliui sulaužė koją, o jai sutrenkė galvą. Kitą naktį nuo „Psichbaryje” susirenkančių skustagalvių nukentėjo barmenė – už tai, kad iškvietė greitąją pagalbą aptalžytiems baro lankytojams.

Prieš tai skustagalviai iš baro išėjusią kitą porą atsekė iki Raugyklos gatvės ir ten sumušė.

Panašių atvejų – nors vežimu vežk. Nors kitos užeigos uždaromos vien dėl to, kad per garsiai groja muzika, „Psichbaris” gyvuoja ir skustagalviai jame renkasi jau beveik dešimtmetis.

Manė, kad skaito poeziją

Jurgita ir Julius nukentėjo praėjusio šeštadienio naktį. Užsienyje gyvenusi pora buvo girdėjusi, kad bare Vingrių gatvėje vyksta net poezijos skaitymai, todėl užsuko ten manydami sutiksiantys intelektualią publiką.

Taip, iš tiesų „Psichbaryje” prieš pusantrų metų buvo surengti neformalūs poezijos skaitymai. Eiles skaitė kunigaikštis Vildaugas, dabar jau į anapilį iškeliavęs Tomas Arūnas Rudokas, Raulas van Gauras, Tadas Žvirinskis, kuriuos galima vadinti pogrindžio kultūros atstovais.

Bare Jurgita ir Julius nieko įtartina nepastebėjo, niekas prie jų nekibo. Ir skustagalvių nebuvo. Bet tik išėjus į gatvę prilėkė tamsios spalvos automobilis. Iš jo iššoko penki jaunuoliai.

„Ką tu pasakei?” – vienintelius kažkurio užpuoliko ištartus žodžius prisimena Jurgita. Vienas jų dar kažką suburbuliavo rusiškai. Bet mergina nesupranta rusų kalbos. Pasipylė smūgiai.

Virsdama Jurgita susitrenkė galvą, bet daugiau kliuvo jos 29 metų draugui.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje medikai jam diagnozavo daugybinius dešinės blauzdos lūžius. Kaulą teko sutvirtinti varžtais.

Kliuvo, nes iškvietė pagalbą

Kai Jurgita ligoninėje medikams pasakė adresą, kur buvo užpulti, šalia priimamajame stovintys vaikinai nusišaipė: „O, Vingrių 17.”

„Pastebėjau, kad vieno vaikino ranka sugipsuota. Sugipsuota buvo ir vieno mus užpuolusio skustagalvio letena. Bet mane jau turbūt buvo apėmusi persekiojimo baimė”, – liūdnai nusišypsojo Jurgita.

Ji – drąsi mergina, tad po kelių dienų užsuko į barą, prie kurio jie buvo užpulti. Jurgita iš barmenės išgirdo, kad nukentėjo nuo skustagalvių ir ji pati. Barmenei kliuvo vien dėl to, kad iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

„Psichbario” darbuotoja neslėpė nekenčianti besirenkančių skustagalvių, bet niekur nedingsi – jų neįmanoma išvaryti.

Pasidairiusi „Psichbaryje” Jurgita išvydo skriaudikus. Mergina paskambino į policiją. Atvažiavę pareigūnai liepė nurodyti, kuris iš sėdinčiųjų prie stalo sulaužė jos draugui koją. Bet ar tai įmanoma?

Prašymų į policiją vežti visą kompaniją ir ten aiškintis pareigūnai neišgirdo.

Policija sulaikė brolius

Komisariate peržiūrėjusi nuotraukas Jurgita vieną užpuoliką vis dėlto atpažino. Netrukus policininkai sulaikė 18 ir 20 metų brolius.

„Iš barmenės pasakojimų supratau – ne mes pirmi, ne mes paskutiniai. Paklausinėjus pažįstamų žmonių, jie taip pat papasakojo istorijų, kaip buvo užpulti prie baro Vingrių gatvėje.

Keista – visi žino apie tokią skylę ir nieko nedaro”, – stebėjosi mergina.

Prieš porą metų baras Vingrių gatvėje buvo įtrauktas į sąrašą užeigų, kuriose nerekomenduojama lankytis užsienio turistams.

Šaudė guminėmis kulkomis

„Parašus rinkome, raštus visi kaimynai rašėme. Niekas nepadeda. Baras veikia kaip veikęs. Turbūt reikia, kad ką užmuštų”, – nelinksmai kalbėjo virš baro gyvenantis Robertas.

Jis girdėjo, kaip praėjusio šeštadienio naktį kažkas rėkė, bet nebekreipė dėmesio. Matė Robertas ne tik muštynių, bet ir išdaužytus visus „Psichbario” langus, nusiaubtą vidų.

Ne tik muštynės vyksta prie baro. Vasarą policininkai čia sučiupo ir narkotikų prekeivį. Paryčiais išvydęs į barą įžengiančius patrulius jis metė maišelį su baltais milteliais po kojomis.

Prie baro ir šūviai aidėjo. 29 metų vilnietis, kuris į ligoninę buvo atvežtas dėl šautinių žaizdų, taip pat negalėjo pasakyti, kuo užkliuvo nuolatiniams „Psichbario” lankytojams.

Šie į jį paleido guminių kuklų pliūpsnį. Nors policininkai sučiupo du girtus 31 ir 36 metų užpuolikus, ginklo taip ir nerado.

Alų pilstė ir muzikantas

„Psichbario” šeimininkės Virginijos Miežutavičienės Vilniuje nėra – ji išvažiavusi į kaimą. Pavaldinė tikino nežinanti vadovės telefono numerio.

„Nepatinka man tokie. Ir šeimininkei nepatinka, bet negali jų iš ten iškrapštyti”, – kalbėdama apie skustagalvius prisipažino bendrovės „Fotomenas”, kuriai priklauso baras Vingrių gatvėje, darbuotoja.

„Psichbario” pavadinimas užeigai prilipo po to, kai patalpas porai metų buvo išsinuomojęs muzikantas Tomas Krivickas-Psichas. „Čia vyrauja taika ir meilė”, – ironizavo jis.

Skylė, landynė, nepilnamečių ir visokių padugnių traukos centras – tokie atsiliepimai apie naktimis Vingrių gatvėje veikiantį alaus barą. Dabar jis darbą pradeda ne anksčiau nei aštuntą valandą vakaro.

Dar baras skustagalvių vadinamas BK.

Suprask – Biržų kraštas. Pavadinimas BK atsirado dėl to, kad bare pilstomas Biržų alus.

Skustagalviai „Psichbaryje” pasirodė apie 2003-iuosius.

Anksčiau jie rinkdavosi bare „Apuokas” Subačiaus gatvėje.

Kinų restoranui – nesaldu

„Psichbario” kaimynystė nesaldi šalia įsikūrusiam kinų restoranui „Honkongas”, kurio langai ne kartą tapo skustagalvių taikiniu. Jie ne kartą nutraukė prie restorano kabančius raudonus žibintus, kibo prie klientų.

Prieš keletą metų muštynės buvo kilusios tarp skustagalvių ir kinų virėjų. Tačiau vienas jų dalyvis skustagalvis ir dabar nesijaučia kaltas. Esą kinas jį pats puolė už mandagų klausimą.

„Mažiau tegul iš Kinijos čia savo bepročių veža, kurie provokuoja muštynes ir taip prie algos prisiduria”, – pykčiu pratrūko skustagalvis iš „Psichbario”.

Trinasi ir Berneen skriaudikė

Viena „Psichbario” įžymybių – televizijos laidų vedėją Berneen sumušusi krašto apsaugos savanorė Violeta Iljinych. Beje, prie bausmės už smurtą prieš televizijos žvaigždę jai teismas pusę metų pridėjo už siautėjimą prie baro Vingrių gatvėje.

Bare „Prerija” V.Iljinych studentę Eriką Borovikovaitę sumušė dar 2007-ųjų gruodžio viduryje.

Mergina buvo sumušta, nes mėgino apginti skustagalvių mušamą vaikiną. Ji buvo apstumdyta ir suspardyta iki sąmonės netekimo.

Viena pavojingiausių vietų – kavinė Vingrių g. 17

Užeiga policijai puikiai žinoma

Ramūnas Šilobritas, Vilniaus 3-iojo policijos komisariato viršininkas

„Šio baro adresas policijos pareigūnams puikiai žinomas. Dabar dažniausiai sulaukiame nusiskundimų dėl viešosios rimties trikdymo. Vasarą pasitaikydavo plėšimų, kūno sužalojimo atvejų.

Neslėpsiu – baro prieigose pasitaikė konfliktų, kuriuose galima įžvelgti ir rasistinį pagrindą. Jei nepatiko išvaizda – laukia nemalonumai.

Tiesa, tokių įvykių nėra daug.

Ne kartą buvome susitikę su aplinkinių namų gyventojais, kreipėmės į savivaldybę, bet, deja, baras veikia iki šiol.”

Į konfliktą teko įsikišti ir merui

Gavusi gyventojų nusiskundimų, Vilniaus savivaldybė pirmiausia kavinėse apriboja prekybos alkoholiu laiką. Tačiau barui Vingrių gatvėje tokia sankcija nebuvo taikoma.

Kilus konfliktui tarp gyventojų ir baro „Soul Box” Vilniaus gatvėje savininkų, į jį teko įsikišti net merui Artūrui Zuokui. Nors trūkumai buvo ištaisyti, bare kurį laiką buvo apribota prekyba alkoholiniais gėrimais.

Baro vadovams teko imtis priemonių, kad sumažintų sklindantį triukšmą: šokių salėje sumontuoti akustiniai skydai ir akustinė užuolaida, koncertai perkelti iš stiklinės salės į šokių salę, neturinčią langų ir tiesioginio išėjimo iš kavinės, sugriežtinta lauko durų kontrolė, papildomai pasamdyti dar du darbuotojai. Be to, stiklinėje salėje ant langų įrengta porolono izoliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.