N. Venckienė tikisi įveikti dešiniųjų tvirtoves ir laimėti 40 mandatų

Sekmadienį Teleičių rinkimų apylinkėje kartu su artimaisiais balsavusi partijos „Drąsos kelias“ vedlė Neringa Venckienė neabejoja savo pergale. Ji viliasi, kad partija naujosios kadencijos Seime iškovos 30–40 mandatų.

„Drąsos kelias“ lyderė N. Venckienė atėjo balsuoti.<br>N. Povilaitis
„Drąsos kelias“ lyderė N. Venckienė atėjo balsuoti.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 14, 2012, 4:37 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:03 AM

- Dar prieš prasidedant rinkimų kampanijai buvote garantuota turinti bilietą į Seimą. Ar taip pat jaučiatės ir šiandieną?

- Manau žmonės žino už ką reikia balsuoti, atėjo permainų laikas ir daugelis tikrai balsuos už drąsius žmones.

- Su kokiomis kitomis partijomis norėtumėte dirbti Seime?

- Mes iki šiol dėjome visas pastangas, kad iš mūsų sąrašo kuo daugiau žmonių patektų (į Seimą – red.). Priklausomai nuo to, kiek pateks, tada ir svarstysime.

- Kaip manote, kiek mandatų Seime iškovosite?

- Jeigu nebus labai daug suklastota, tai mes gausime apie 30–40 vietų.

- Kas didžiausi jūsų konkurentai?

- Sunku pasakyti. Yra partijos, kurios mums niekada nebus prie širdies, tačiau yra partijos, kurios renkasi panašius balsus. Tai aš nežinau iš tikrųjų...

- Kaip manote, ar Garliava šį kartą liks ištikima balsuodama už dešiniuosius, ar tradicijos bus sulaužytos?

- Manau, kad už konservatorius Garliava šį kartą tikrai nebalsuos. Tuo net neabejoju.

- Minėjote, kad Seime tikitės iškovoti iki 40 mandatų. Kur tikitės didesnių pergalių – vienmandatėse ar daugiamandatėje rinkimų apygardoje?

- Manau, dauguma mūsų pateks per sąrašą. Ne dėl to, kad vienmandatėse kandidatai silpni, tačiau daug yra kandidatų, po 15 – 17 iškelta, todėl kova labai sudėtinga. Tačiau tikiuosi, kad pateks ir vienmandatėse.

Kausis konservatorių tvirtovėje

Šie Seimo rinkimai kelia bene didžiausią intrigą konservatorių bastionu vadinamoje Kauno kaimiškojoje rinkimų apygardoje, kurioje rinkimų rezultatus pagal balsuotojų skaičių lemia Garliavos ir jos apylinkių gyventojų balsai. Čia, viemandatėje apygardoje į Seimą buvo išrinktas konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis, vėliau du kartus iš eilės rinkimus laimėjo kitas įtakingas konservatorius, Soliacinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Šį kartą jam pirštinę meta Garliavoje susibūrusio Drąsiaus Kedžio garbintojų judėjimo politinis sparnas – partija „Drąsos kelias“. Jai atstovauja D. Kedžio teta Audronė Skučienė.

Garliava nuo seno vadinama dešiniųjų tvirtove. Nemažai gyventojų turinčios Garliavos ir jos apylinkių rinkėjų valia iš esmės nulemia rinkimų Kauno kaimiškojoje rinkimų apygardoje rezultatus, kurioje jau daugelį metų rinkimus tradiciškai laimi konservatoriai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS - LKD) kandidatai čia laimėjo tris iš keturių rinkimų.

Konservatorių pergalės prasidėjo 1996 metais, kai Kauno kaimiškoje vienmandatėje rinkimų apygardoje ketverių metų kadencijai į Seimą buvo išrinktas konservartorių patriachas Vytautas Landsbergis.

2000 metais vykusiuose rinkimus Kauno kaimiškojoje rinkimų apygardoje netikėtai laimėjo liberalas Vladas Žalnerauskas, įveikęs konservatorių atstovą, buvusį Kauno rajono merą Donatą Jankauską.

Kadenciją baigiantis Soliacinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas sustiprino savo pozicijas Garliavoje ir Kauno kaimiškojoje rinkimų apygardoje 2004-aisiais ir 2008-aisiais iškovojo parlamentaro mandatą.

Įtakos rinkimų rezultatams turi ir istoriškai susiklosčiusios aplinkybės. Iš tremties sovietmečiu grįžusiems žmonėms neretai būdavo draudžiama apsigyventi didžiuosiuose šalies miestuose. Didelė, visai šalia Kauno esanti Garliava formaliai buvo ir yra Kauno rajono teritorijoje, tad nenuostabu, kad joje apsistoję tremtiniai bei jų palikuonys tradiciškai remia dešiniuosius.

Prieš Seimo rinkimus situaciją Kauno kaimiškojoje rinkimų apygardoje šiek tiek sujaukė partijos „Drąsos kelias“ atstovės, kirpėjos A. Skučienės kandidatūros iškėlimas. Tačiau abejojama, ar prieštaringai vertinamos N. Venckienės tetai pavyks nurungti konservatorių kandidatą D. Jankauską, įveikti kitus tradicinių partijų kandidatus.

Juolab kalbama, kad toli gražu ne visi garliaviškiai palaiko įgristi spėjusios „kedofilijos“ skandalo veikėją, nusikaltimais įtariamą ir kandidatės į Seimą imuniteto netekusią A. Skučienę. Kita vertus, rinkimų rezultatai šioje apygardoje gali būti palankūs ir Kauno rajoną valdančių socdemų atstovui Antanui Nesteckui. Taip pat galimybių turi Darbo partijos kandidatas vienmandatėje rinkimų apygardoje Antanas Makarevičius.

Kova dėl Žaliakalnio

Kitas konservatorių bastionas - Kauno Žaliakalnio rinkimų apygarda, kurioje net du kartus iš eilės, 2004 ir 2008 metais Seimo narės mandatą iškovojo konservatorė, kadenciją baigianti Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Šiandien vykstantis balsavimas bei rezultatų laukimas turėtų būti įtemptas. R. Juknevičienės pagrindinis konkurentas – ideologiškai giminingas, dešiniųjų pažiūrų Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Vaclovas Patackas. Buvęs parlamentaras, 1992 – 1996 ir 1996 – 2000 m. kadencijų Seimo narys buvo ilgą laiką tapatintas su konservatoriais. Šiuo metu jis parlamentaro mandato siekia atstovaudamas „Drąsos kelio“ partijai.

Vieno žymiausių Kauno disidentų bei senųjų sąjūdininkų vardą pelnęs A. Patackas tapęs „Drąsos kelio“ atstovu neseniai šokiravo visą Lietuvą tiesioginėje politinių debatų laidoje į oponentą, Socialistinio liaudies fronto kandidatą Vytautą Bernatonį sviesdamas vandens sklidiną stiklinę. A. Patacką užrūstino V. Bernatonio mintys, esą konservatorių patriachas yra didžiausias šalies nusikaltėlis.

Šalia buvusi N. Venckienė žurnalistų paklausta kaip vertina bendražygio išpuolį A. Patacko nesmerkė ir pareiškė, kad jis yra suaugęs žmogus, pats atsakantis už savo poelgius.

Istorija su tiesioginio televizijos eteriu metu mesta stikline – ne pirmas kauniečio emocijų proveržis. Prieš 20 metų jis Seimo rūmuose nokautavo savo kolegą, liberalių pažiūrų Kovo 11-osios akto signatarą Rimvydą Valatką, sudaužė jo akinius. Po incidento abu politikai susitaikė, o A. Patackas savo poelgį pavadino „vyrišku, bet nemoraliu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.